Technologie » Komputery

Techniczne aspekty zwycięstwa usługi E-Backup

Zdania co do stosowanych metod ochrony danych są zgodne - rozwiązanie idealne to nie tylko takie, które pozwala przywrócić utracone dane, ale również takie, które chroni je przed niepowołanym dostępem.

Pojęcie bezpieczeństwa danych komputerowych powinno być szczególnie bliskie właścicielom firm. Ci jednak, zgodnie z wynikami badań Politechniki Wrocławskiej z 2008 roku, nie przywiązują do tego zbyt dużej wagi.

Aż 40 proc. z przebadanych przedsiębiorstw przyznało, że w ogóle nie tworzy kopii zapasowych, za przyczynę podając brak czasu, obawę przed „wyciekiem” danych czy po prostu zbyt wysokie koszty takiej operacji. Z badań wynika także, że ponad 90 proc. przedsiębiorców w niewłaściwy sposób chroni pliki (np. archiwizując dane na komputerze używanym do codziennej pracy) narażając firmę na kosztowne straty.

Wspomniane badania przeprowadzone zostały we współpracy z firmą Ogicom, ogólnopolskim dostawcą rozwiązań biznesowych z dziedziny Internetu i telekomunikacji, służąc następnie jako wskazówki przy wdrażaniu usługi E-Backup. Ochrona danych oferowana przez Ogicom odpowiada zatem potrzebom przedsiębiorców i pomaga poprawiać niepokojące statystyki dzięki szybkiej i prostej w obsłudze metodzie backupu danych online. Potwierdzeniem zaufania, jakim cieszy się usługa jest przyznanie w konkursie Laur Konsumenta godła: Odkrycie Roku 2010 w kategorii E-Backup.

E-Backup to system tworzenia kopii zapasowych oparty o metodę "uruchom i zapomnij" - wystarczy bowiem wskazać na komputerze katalogi do zarchiwizowania i częstotliwość operacji, a cały proces backupu następuje w tle pracy użytkownika i nie wymaga od niego żadnych dodatkowych działań.

Na rynku istnieją już podobne rozwiązania, stąd zatem decyzja konsumentów o przyznaniu nagrody akurat tej usłudze? Tym, co odróżnia E-Backup od konkurencyjnych produktów jest przede wszystkim indywidualny doradca stanowiący integralny element usługi. Odpowie on na wszystkie pytania, uruchomi aplikację i pozostanie w stałym kontakcie z użytkownikiem przez cały okres eksploatacji. Doradca specjalizuje się w tematach zastosowania technologii internetowych w biznesie, zatem jego rola nie ogranicza się tylko do zagadnień bezpieczeństwa danych. Ogicom, jako jedyna tego typu firma w Polsce, oferuje sieć profesjonalnych doradców we wszystkich największych miastach w kraju, co bez wątpienia ułatwia przedsiębiorcom skorzystanie z konsultacji. Wystarczy tylko wybrać lokalizację i termin spotkania.

Drugim istotnym wyróżnikiem, który zyskał uznanie w oczach użytkowników, jest z poziom bezpieczeństwa i poufności, które w przypadku usługi E-Backup spełniają najsurowsze normy. Archiwizowane dane są kompresowane i szyfrowane, a następnie przesyłane na zdalny serwer backupów poprzez protokół SSL, dający poziom bezpieczeństwa taki sam jak w przypadku bankowości internetowej. Dostęp do danych składowanych w data center posiada jedynie użytkownik, który utworzył backup. Nawet operator usługi nie jest w stanie odczytać danych, bowiem niezbędny jest do tego klucz, który posiada jedynie użytkownik. Z kolei serwerownia, miejsce determinujące skuteczność ochrony, zapewnia zasilanie z kilku źródeł, siedmiu operatorów łącz i nowoczesne, biometryczne systemy kontroli dostępu. Dzięki powyższym rozwiązaniom dane mogą być odzyskane bez względu na przyczynę ich utraty, a także – co istotne – zapewniona jest ich całkowita poufność.

E-Backup to rozwiązanie, z którego można korzystać wszędzie tam, gdzie użytkownik ma dostęp do komputera z Internetem. To idealne rozwiązanie również dla podróżujących przedsiębiorców - prezes firmy może zapisywać strategiczne projekty, szef działu finansowego – dane ekonomiczne, a księgowy – wykonywać kopie sprawozdań finansowych.

Konkurs Laur Konsumenta stanowi podsumowanie popularności i zaufania, jakie w ciągu roku wybrane produkty i usługi zdobywały na polskim rynku. W Jury zasiedli sami użytkownicy, którzy zwycięskie firmy wybrali w oparciu o własne doświadczenia i opinie. Tym większy prestiż dla Ogicom za wyróżnienie tytułem Okrycie Roku 2010 w kategorii E-Backup.

Więcej szczegółów o usłudze E-Backup i innych rozwiązaniach internetowych przyczyniających się do skutecznego rozwoju firm przeczytać można na www.ogicom.pl.

BEST image PR