Technologie » Komputery

Uaktualnienie systemu iOS firmy Apple usuwa problem związany z bezpieczeństwem

W ubiegłym tygodniu firma Apple opublikowała małą, ale bardzo ważną aktualizację 7.0.4 swojego mobilnego systemu operacyjnego iOS. Zgodnie z informacjami dostarczonymi przez Apple uaktualnienie to usuwa kilka błędów i zawiera pewne udoskonalenia.

Okazuje się jednak, że aktualizacja ta usuwa także poważny problem związany z bezpieczeństwem. Najnowsza wersja systemu iOS zawiera poprawkę bezpieczeństwa dla luki CVE-2013-5193, która pozwala na wykonanie zakupu aplikacji (oraz mikropłatności wewnątrz aplikacji) bez posiadania odpowiednich uprawnień. Oznacza to, że na nieuaktualnionych iPhone'ach, iPadach oraz iPodach Touch możliwe jest obejście hasła wyświetlanego podczas dokonywania jakiejkolwiek płatności w sklepie App Store Apple'a.

Dlaczego aktualizacje są takie ważne?

„Najnowsza poprawka systemu iOS po raz kolejny pokazuje, jaką wagę mają aktualizacje dla każdej platformy - nawet dla tych systemów, które powszechnie są uważane za ‘bezpieczne’. Uaktualnienia to nie tylko poprawki błędów i nowe funkcje, choć oczywiście są to ważne elementy. W wielu przypadkach wraz z aktualizacjami producenci oprogramowania usuwają poważne problemy związane z bezpieczeństwem. Właśnie dlatego użytkownicy powinni instalować wszelkie uaktualnienia jak najszybciej po ich pojawieniu się” - tłumaczy Stefan Tanase, ekspert z Kaspersky Lab.

Jak szybko uaktualnić swoje urządzenie z systemem iOS?

Najprostszym sposobem na uaktualnienie iPhone'a, iPada lub iPoda Touch jest przeprowadzenie tej procedury z poziomu samego urządzenia. Na początku warto upewnić się, że posiadamy aktualną kopię zapasową. Warto zadbać także o dobre połączenie Wi-Fi oraz podłączyć urządzenie do ładowarki. Następnie wystarczy przejść do sekcji Ustawienia / Ogólne / Uaktualnienia i pobrać oraz zainstalować nową wersję systemu. Jeżeli aktualizacja nie będzie wymagana, na ekranie urządzania pojawi się komunikat „Oprogramowanie jest aktualne”.

Aktualizację można także poprowadzić z poziomu aplikacji iTunes, po uprzednim podłączeniu urządzenia do komputera. Więcej informacji na temat aktualizacji urządzeń z systemem iOS zawiera strona Apple: http://support.apple.com/kb/HT4623?viewlocale=pl_PL.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.