Motoryzacja » Samochody

Volkswagen Jetta TDI CleanDiesel wybrany najbardziej przyjaznym samochodem dla środowiska

Jury „Green Car Journal” przyznało Volkswagenowi Jetta TDI CleanDiesel tytuł „Green Car of the Year”.

Stworzona przez inżynierów Volkswagena technologia CleanDiesel należy do najbardziej proekologicznych na świecie: znacznie redukuje ilości emitowanych substancji szkodliwych, a jednocześnie, gwarantuje poprawę efektywności i uzyskanie maksymalnej mocy przy minimalnym zużyciu paliwa.

„Ceny paliwa i wyraźna zmiana świadomości ekologicznej spowodowały wzrost zainteresowania klientów silnikami wysokoprężnymi. Silnik TDI CleanDiesel pomoże przebić się jednostkom diesla w Ameryce, ponieważ zużywa niezwykle mało paliwa, a jednocześnie pozwala na przejechanie ponadprzeciętnych odległości na jednym tankowaniu” – wyjaśnił w Los Angeles dr Ulrich Hackenberg - Członek Zarządu Volkswagena ds. Rozwoju.

W porównaniu z silnikiem benzynowym o podobnej mocy, Jetta TDI zużywa nawet o 35% mniej paliwa. Silnik CleanDiesel dostępny w Volkswagenie Jetta potrzebuje tylko 5,7 litrów paliwa i emituje o 90 procent mniej spalin.

Żaden inny samochód skonstruowany w Europie nie cieszy się taką popularnością w Ameryce jak VW Jetta. Od sierpnia 2008 roku we wszystkich 50 stanach, równolegle z wersjami benzynowymi, Jetta oferowana jest także z silnikiem CleanDiesel o mocy 140 KM. Jetta TDI jest nie tylko wyjątkowo oszczędna, lecz również bardzo dynamiczna. Od zera do 60 mil na godzinę (96 km/h) przyspiesza w zaledwie 8,5 sekundy i osiąga maksymalną prędkość 127 mil na godzinę (204 km/h).

Volkswagen

• binthenet
    binthenet 2008-12-07 00:37:32

Co to za Green Car który i tak emituje spaliny. Może by panowie konstruktorzy wreszcie porządnie przyłożyli się do samochodów naprawdę "zielonych"