Motoryzacja » Transport

Więcej bezpieczeństwa i mniej CO2 – Kompania Piwowarska eksperymentuje z jazdą defensywną

Redukcja zużycia paliwa, mniejsza emisja dwutlenku węgla i najwyższe standardy bezpieczeństwa – to cele, jakie postawiła przed sobą Kompania Piwowarska w ramach 10 priorytetów zrównoważonego rozwoju.

Kompania Piwowarska dba o wysoką jakość nie tylko swoich produktów, ale też… swojej floty. W ramach programu „Świadomy Kierowca” firma zdecydowała się wprowadzić szereg zmian w wyposażeniu użytkowanych samochodów, rozpocząć edukację kierowców oraz poszukać nowych rozwiązań w zakresie bezpieczeństwa floty. Lider branży piwowarskiej przeprowadzi również pilotażowe szkolenie wśród wybranych kierowców KP.

Testowanie ekologii i bezpieczeństwa
W 30 samochodach służbowych Kompanii Piwowarskiej zostaną zamontowane profesjonalne urządzenia telemetryczne, które przeanalizują technikę jazdy kierowców, zużycie paliwa oraz emisję CO2. Po dwóch tygodniach rejestrowania wyników uczestnicy eksperymentu zostaną przeszkoleni pod kątem jazdy defensywnej i ekologicznej. Następnie przez kolejne 14 dni będą korzystać z firmowych aut, a parametry znów będą rejestrowane. Pomiary dadzą odpowiedź na pytanie, czy szkolenie przełożyło się na redukcję emisji dwutlenku węgla i zwiększenie poziomu bezpieczeństwa jazdy.

Projekt został tak skalkulowany, żeby sam się finansował. Niebagatelnym zyskiem z wprowadzanych zmian będzie również minimalizacja absencji pracowników związanej z wypadkami.

Planowany test pozwoli uświadomić naszym kierowcom potrzebę bezpiecznej jazdy w stylu eko. Przy okazji uczestnicy pozbędą się negatywnych nawyków za kierownicą. Mam nadzieję, że ten eksperyment będzie prawdziwym turbodoładowaniem dla wyobraźni, które przełoży się na zmniejszenie ryzyka towarzyszącego kierowcom KP codziennie na drodze, a także będzie korzystne dla coraz bardziej zmęczonego środowiska naturalnego – mówi Jarosław Szymankiewicz, kierownik działu skarbu w Kompanii Piwowarskiej.

W ramach wprowadzanych zmian Kompania Piwowarska postanowiła także zainwestować w wyposażenie swojej floty. Wszystkie nowo kupowane samochody osobowe zostaną wyposażone w czujniki cofania, wbudowany zestaw głośnomówiący, a przede wszystkim komputer wspomagający jazdę w wersji eko.

Flotowe eksperymenty wpisują się w działania Kompanii Piwowarskiej na rzecz zrównoważonego rozwoju w obszarze ekologii. W ramach 10 priorytetów, jakie wyznaczył sobie cały koncern SABMiller, firma zobowiązała się m.in. do zmniejszenia ilości zużywanej wody na litr produkowanego piwa, zredukowania zużycia energii i emisji dwutlenku węgla oraz optymalizacji gospodarki odpadami. Dla KP równie ważne jak działania na dużą skalę jest propagowanie proekologicznych postaw wśród pracowników. Z myślą o tym od 2007 r. prowadzi program „Zgrani z naturą”, w ramach którego edukuje i zachęca pracowników i ich rodziny do zmniejszania ilości wytwarzanych odpa¬dów i świadomej ich segregacji, oszczę¬dzania wody, energii elektrycznej oraz energii cieplnej – w pracy i we własnym domu.

Kompania Piwowarska S. A.