Gospodarka » Bezpieczeństwo

Zabezpieczenia ognioochronne w centrach handlowych

W dzisiejszym świecie, kiedy rynek budowlany działa tak prężnie jak nigdy dotąd, bardzo ważne jest dopilnowanie, by każda budowla, która powstaje spełniała wszelkie zasady bezpieczeństwa.

Dosyć problemowe są dla wielu budowlańców i architektów centra rozrywki takie jak duże baseny czy też olbrzymie centra handlowe. Mimo wszelkich ustaleń zasad bezpieczeństwa i montażu wyjść przeciwpożarowych, te miejsca są szczególnie narażone i wrażliwe w związku ze wszelkiego rodzaju zagrożeniami zewnętrznymi. Badania przeprowadzone przez specjalistów z branży budowanej i jej pokrewnych potwierdzają, że coraz częściej w takich miejscach stosuje się materiały izolacyjne, które mają chronić budynek i minimalizować ewentualne szkody związane na przykład z pożarem. Pracownicy firmy Caldo-Izolacje potwierdzają, że sprzedaż wszelkiego rodzaju materiałów, które można określić jako zabezpieczenia ognioochronne konstrukcji stalowych jest coraz bardziej popularna. Do ich produkcji i wykończenia użyte zostały farby ogniochronne, które w warunkach kryzysowych chronią konstrukcji budynku przynajmniej do pewnego stopnia.

Najnowsze badania wykazują, że wykorzystanie zabezpieczeń ognioochronnych na konstrukcjach stalowych zdecydowanie podnosi bezpieczeństwo użytkowania danego budynku czy obiektu. Znajdują się one tuż przy konstrukcjach, a więc nie widzą ich odwiedzający budynek. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to aktualnie nie tylko budowlany trend, ale też wymóg bezpieczeństwa. W centrach handlowych, gdzie nie ma okien, a wyjścia porozmieszczane są co prawda w miarę bezpiecznie, ale i tak dosyć rzadko, zabezpieczenie instalacji stalowej przed działaniem wysokiej temperatury czy też po prostu ognia jest bardzo ważne. Niezabezpieczona stal zostanie natychmiast uszkodzona i ulegnie destrukcji, natomiast zabezpieczenia ognioochronne zdecydowanie wpłyną na jej przedłużone działanie podtrzymujące konstrukcję budynku. Ma to także szczególne znaczenie w budynkach, które są jakoś bardziej narażone na wszelkiego rodzaju wybuchy pożarów, działanie wysokiej temperatury czy też wybuchy albo ataki terrorystyczne.

CALDO-IZOLACJA MATERIAŁY TECHNIKI CIEPLNEJ Sp. z o.o.