Dom » Budownictwo

Zainwestuj w ekologiczny system grzewczy

Rachunki za ciepło w połączeniu z wydatkami związanymi z ciepłą wodą stanowią główną część opłat za energię w gospodarstwach domowych. Dlatego wielu zastanawia się, jak je ograniczyć.

Tymczasem natura oferuje bezpłatne źródło energii słonecznej, które można wykorzystać do ogrzewania pomieszczeń i wody. Warto zastanowić się nad zmianą obecnego systemu grzewczego na bardziej ekonomiczny, a przy tym ekologiczny.

Nadarza się ku temu doskonała okazja - od 14 lipca do końca roku kolektory słoneczne Junkersa można kupić w promocyjnych cenach.
W ramach akcji promocyjnej specjalnymi cenami, niższymi od dotychczasowych o 12 do 24 proc. (w zależności od modelu), są objęte wszystkie kolektory słoneczne Junkersa. Wprowadzono też możliwość zakupu pojedynczych kolektorów słonecznych typu Classic (wcześniej dostępnych tylko przy zakupie kompletnego zestawu) w atrakcyjnych cenach. Kolektory Junkersa posiadają znacznie większą powierzchnię czynną (2,23 m2), niż wyroby innych producentów, dzięki czemu są w stanie odebrać więcej energii słonecznej. Wskaźniki cen za 1 m2 powierzchni kolektorów są obecnie bardzo korzystne, a w przypadku modelu Classic należą do najniższych na rynku polskim - metr kwadratowy kosztuje tylko 713 zł netto.

Junkers oferuje kolektory do solarnych systemów podgrzewania wody i wspomagania centralnego ogrzewania w trzech różnych wersjach. Przeznaczona do podgrzewania wody linia Classic to rozwiązanie dla istniejących instalacji, które można rozszerzyć o system solarny. Eleganckie wykończenie kolektorów linii Comfort sprawia, że można je zamontować także na konstrukcji wolnostojącej przed budynkiem lub na tarasie. Można je stosować zarówno do ogrzewania wody, jak również jako wspomaganie ogrzewania. Natomiast kolektory z linii Excellence są przeznaczone nie tylko do ogrzewania wody użytkowej, ale też do wspomagania centralnego ogrzewania czy ogrzewania basenu. Powłoka absorbera sprawia, że ich sprawność porównywalna jest do kolektorów próżniowych, a przewody ułożone w formie podwójnej wężownicy zapewniają maksymalne przenoszenie ciepła.

Wszystkie kolektory Junkersa są proste w montażu - do zainstalowania układu na dachu wystarczy tylko klucz imbusowy SW5. W ofercie Junkersa można znaleźć także akcesoria pozwalające zamontować cały zestaw solarny na dowolnej połaci dachowej: od popularnej dachówki, poprzez blachę falistą, aż po dach kryty gontem. Kolektory można montować pionowo lub poziomo, w linii dachu lub na dachu, na dachu ukośnym lub płaskim, a nawet na fasadzie.

Oszczędności wynikające z zamontowania systemu solarnego do podgrzewania ciepłej wody użytkowej mogą wynosić do 60 proc., a w przypadku wspomagania centralnego ogrzewania - 30 proc. Warto też wziąć pod uwagę fakt, że instalacja systemu solarnego podwyższa wartość budynku, a korzystanie z energii solarnej przyczynia się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych do atmosfery i do ochrony środowiska naturalnego. Dla czteroosobowej rodziny oraz standardowego zużycia ciepłej wody użytkowej wystarczy już 5 m2 powierzchni kolektora.

Jak wynika z badań przeprowadzonych w maju i czerwcu 2008 przez 4P Research Mix na zlecenie firm Bosch, Junkers oraz Osram w ramach akcji Dom Dobrej Energii, dla 94 proc. Polaków oszczędzanie energii jest istotne. Równocześnie aż 93 proc. badanych oszczędza energię chcąc obniżyć rachunki. Jako preferowany sposób ogrzewania mieszkania respondenci w 48 procentach wskazują kolektory słoneczne. 70 proc. z nich uważa je za najbardziej przyjazne środowisku a 47 proc. uważa, że to sposób najtańszy.Dział Techniki Grzewczej firmy Bosch to wiodący europejski producent urządzeń grzewczych i podgrzewaczy wody. W 2007 roku osiągnął światowy obrót w wysokości 2,8 miliarda euro (69% obrotu pochodziło spoza Niemiec) zatrudniając ponad 13 tysięcy pracowników. W dziale skupionych jest kilkanaście silnych międzynarodowych i regionalnych marek, m.in. Junkers i Buderus, a zróżnicowana oferta produktowa pochodzi z 18 fabryk z Europy i Ameryki Północnej. W Polsce Junkers jako dział branżowy firmy Robert Bosch Sp. z o.o. jest obecny od 1993 roku.

Więcej: www.bosch-thermotechnology.com, www.bosch-thermotechnik.de, www.junkers.pl, www.junkers-energieodnawialne.pl, www.szkolenia-junkers.pl

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków. Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 271 tys. pracowników, wyniosły w 2007 roku 46,3 mld euro. Na grupę Bosch składa się spółka Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 50 krajach świata. Ta światowa sieć rozwojowa, produkcyjna i dystrybucyjna jest podstawą do dalszego rozwoju. Każdego roku Bosch przeznacza ponad 3 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową i zgłasza do patentu ponad 3 tys. innowacji. Przedsiębiorstwo zostało założone w Stuttgarcie w 1886 roku jako "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" przez Roberta Boscha (1861-1942).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

Robert Bosch Sp. z o. o.