Technologie » Internet

Zarządzanie bezpieczeństwem na smarfonie?

Polska firma C&C Technology stworzyła niezwykle prostą w obsłudze, innowacyjną platformę do zarządzania bezpieczeństwem małych i średnich obiektów.

Platforma Fore! wchodzi jednocześnie na rynki 5 krajów europejskich.       W Polsce jej sprzedażą zajmuje się firma C&C Partners, założyciel C&C Technology.

C&C Technology, polska firma technologiczna z Leszna, wchodząca w skład C&C Partners, stworzyła innowacyjną platformę o nazwie Fore! do zarządzania bezpieczeństwem małych i średnich obiektów. System Fore! jest rezultatem pasji i doświadczenia jego twórców. Młody zespół polskich programistów, wspierany przez holenderskich kolegów z TKH postawił sobie za cel zbudowanie unikalnej platformy zabezpieczeń, bazującej na doświadczeniu i wiedzy praktycznej zdobytej podczas wielu lat opracowywania i projektowania zintegrowanych systemów zabezpieczeń. Jest to rozwiązanie oparte na oprogramowaniu, pozwalające na intuicyjne i elastyczne zarządzanie bezpieczeństwem jak i kontrolę nadzorowanych obiektów z poziomu komputera PC, tabletu czy smartfona. Prostota działania sprawia, że platformę Fore! może obsługiwać teraz nawet recepcjonistka w firmie.

Kwestie bezpieczeństwa biur, budynków publicznych czy obiektów przemysłowych od lat odgrywają znaczącą rolę w ich dopuszczeniu do użytkowania i dalszym funkcjonowaniu. Budowa systemów zabezpieczeń wymaga sporych nakładów finansowych. Niemniej, ich nadzór i sprawne działanie na codzień decyduje o faktycznym bezpieczeństwie użytkowników danego obiektu. Dedykowane działy nadzoru bezpieczeństwa czy ich outsourcing łączą się z dużymi kosztami. Platforma Fore! gwarantuje optymalizację kosztów nadzoru i zarządzania bezpieczeństwem. Ze względu na fakt, że obsługa jest prosta, płynna i intuicyjna może za nią odpowiadać asystent czy pracownik, a nawet w dowolnej chwili bezpieczeństwo swojej fabryki może sprawdzić sam szef uzyskując dostęp do systemu na własnym tablecie czy smartfonie.

Platforma Fore! zapewnia integrację 4 systemów zabezpieczeń, nadzór video (CCTV), system sygnalizacji włamania i napadu (SSWiN), kontrolę dostępu (KD) i system komunikacji interkomowej. Można podłączyć 16 kamer, 16 czytników kart, 9 stacji interkomowych oraz system alarmowy. System przechowuje dane 1000 osób: pracowników czy też gości. Fore! korzysta z przeglądarek internetowych danych urządzeń: komputera PC, tabletu, czy smartfona (zoptymalizowany jest dla systemu iOS i Android). Panel główny składa się z kilkudziesięciu widżetów, którymi można dowolnie zarządzać, przesuwać, powiększać etc. Dostępna jest obsługa w kilku językach, w tym także polskim.

Fore! obsługuje systemy zabezpieczeń wielu producentów zarówno polskich jak i zagranicznych m.in. CCTV: Axis, Grundig, Samsung, Sony, Panasoni,c JVX, IQinvision, Sigura, Dahua; SSWiN: Alphatronics, Satel, GE; KD: Keyprocessor; komunikacja interkomowa: Cisco, Commend SIP, Snom, Baudisch.

„Celem postawionym programistom systemu Fore! było stworzenie intuicyjnego i efektywnego sposobu korzystania z mechanizmów spotykanych dotychczas w dużych systemach zarządzania bezpieczeństwem" mówi dr inż. Piotr Niemczyk, Dyrektor ds. Rozwoju C&C Technology, który kierował projektem.

Do rozwoju oprogramowania wybrano doceniane dzisiaj technologie internetowe, które umożliwiają stworzenie aplikacji na wielu systemach operacyjnych (cross-platformowe). Aplikacje uruchamiane w przeglądarkach internetowych mogą obecnie zastępować tradycyjne interfejsy użytkownika, umożliwiając stworzenie wygodnej obsługi i dynamicznych animacji (wizualizacji). Również proces konfiguracji urządzeń został maksymalnie uproszczony. Zaimplementowano wiele mechanizmów umożliwiających automatyczne wykrywanie i uproszczone zarządzanie sprzętem nadzorowanym przez Fore!. Ponieważ system sprzedawany będzie w wielu krajach, zapewniono możliwość wyboru jednej z wielu wersji językowych.

„Obecnie przyzwyczajeni jesteśmy, że zarządzanie systemami jest dostępne nie tylko na komputerach, ale również na urządzeniach mobilnych, w związku z tym opracowalismy również interfejs użytkownika dla urządzeń z dotykowym wyświetlaczem" dodaje Piotr Niemczyk.

Zespół C&C Technology pod kierownictwem Piotra Niemczyka opracował kluczowy element platformy czyli innowacyjne oprogramowanie. Realizacja projektu była możliwa dzięki wsparciu holenderskiej Grupy TKH specjalizującej się w tworzeniu i dostarczaniu innowacyjnych systemów i sieci służących do przekazywania informacji, telekomunikacji, inżynierii elektrotechnicznej i produkcji przemysłowej. Sprzedażą platformy Fore! w Polsce zajmie się spółka macierzysta C&C Partners.

Dostępność i cena: Platforma Fore! dostępna jest dla klientów w Polsce od 19 listopada 2013 roku. W tym samym czasie rusza także sprzedaż w Niemczech, Holandii, Francji oraz Belgii. W zależności od wybranego pakietu cena wynosi od 250 do 1 000 Euro.

Informacje o firmie:

C&C Partners

C&C Partners jest wiodącym na rynku dostawcą kompleksowych rozwiązań w dziedzinie telekomunikacji, teleinformatyki i zabezpieczeń. Bazując na swojej niezwykle bogatej ofercie dostarcza kompletne, zintegrowane systemy dla obiektów takich jak szpitale, autostrady, lotniska, stadiony, magazyny, biurowce, fabryki i więzienia.

Firma działa w Polsce od 21 lat, wchodzi w skład holenderskiego koncernu TKH, który do dzisiaj zbudował od podstaw oraz stworzył przy współpracy z istniejącymi podmiotami 70 firm na świecie.

W wielu przypadkach C&C Partners sprzedaje własne, autorskie kompletne rozwiązania oparte na systemach TKH. Pozwala to na bardzo dobre dostosowanie oferty do uwarunkowań rynkowych i wymogów klientów . TKH/C&C jako jeden z nielicznych partnerów technologicznych na świecie kontroluje cały proces wytwarzania światłowodów, począwszy od produkcji preform przez włókna aż po same światłowody.

Przychód w roku 2012 - 82 mln PLN.

Liczba pracowników - 80.

Liczba dostawców - 20

Więcej informacji na www.ccpartners.pl

.

TKH Group

Grupa TKH NV (TKH) to międzynarodowa grupa firm specjalizujących się w tworzeniu i dostarczaniu innowacyjnych systemów i sieci wykorzystywanych do przekazywania informacji, telekomunikacji, inzynierii elektrotechnicznej i produkcji przemysłowej. Grupa skupia się przede wszystkim na rozwojowych sektorach, takich jak służba zdrowia, bezpieczeństwo, wydajność i komunikacja. U podstaw jej stategicznego rozwoju leży innowacja: co najmniej 20 procent obrotów pochodzi z produktów innowacyjnych.

TKH działa w 20 krajach, gdzie posiada 70 filli. Na całym świecie zatrudnia 4736  pracowników. Główna siedziba mieści się w Haaksbergen (Holandia).

Przychód w roku 2012 - 1 102 mln €

Liczba pracowników - 4 736