Dom » Budownictwo

Złote Wiertło w kategorii obiekty inżynieryjne

Złote Wiertło w kategorii obiekty inżynieryjne otrzymała Korporacja Budowlana DORACO Sp. z o.o. za obiekt: Poprawa dostępu do wolnego obszaru celnego w porcie Gdańsk.

Projektant: Konsorcjum
Kazimierz Mioduszewski
Pracownia Projektowa Budownictwa Hydrotechnicznego AQUAPROJEKT
Henryk Polak
Mott MacDonald Budmors Sp. z o. o.

Poprawa dostępu do wolnego obszaru celnego w porcie Gdańsk, realizowana przez Zarząd Morskiego Portu Gdańsk, dotyczyła kompleksowej przebudowy nabrzeża WOC II, przebudowy 258 m nabrzeża wraz z pełnym wyposażeniem (w tym ścianką szczelną żelbetową o długości 245 m) oraz regulacji 290 m dna Nabrzeża Zachodniego. Zakres prac obejmował także wykonanie pomostu manewrowego o długości 38,5 m wraz z wyposażeniem, konstrukcję umocnienia dna, sieci i przyłącza wodno-kanalizacyjne, odwodnienie liniowe nabrzeży, izolacje przeciwwilgociowe oraz oświetlenie nabrzeża i sieci elektroenergetyczne związane z nabrzeżem.
Wolny Obszar Celny (WOC) w Porcie Gdańsk został otwarty w 1996 roku. Od początku działalności ilość obsłużonych ładunków w Wolnym Obszarze Celnym wzrasta w szybkim tempie. WOC zarządzany jest przez Zarząd Morskiego Portu Gdańsk SA. Podstawowe korzyści dla kontrahentów Wolnego Obszaru Celnego to oferta składowania importowanych towarów bez gwarancji celnych, kontyngentów, cła oraz podatku przez czas nieograniczony, wyprowadzanie i odprawa celna ładunku partiami, a także możliwość prowadzenia atrakcyjnej działalności produkcyjnej, montażowej i uszlachetniającej.
WOC zlokalizowany jest bardzo korzystnie - u wejścia do portu, przy nabrzeżach WOC I i WOC II w Basenie Władysława IV. Powierzchnia całkowita obszaru wynosi 33,5 ha.
Strefa wolnocłowa pracuje w systemie całodobowym. Ewidencja towarów wprowadzanych i wyprowadzanych z Wolnego Obszaru Celnego odbywa się przy zastosowaniu systemu informatycznego. Głównym operatorem jest Port Gdański Eksploatacja. Na terenie WOC działają: spedytorzy, liczne agencje celne, firmy kontrolne oraz wielu importerów. Dogodna lokalizacja transportowa stwarza szczególnie korzystne warunki dla prowadzenia wymiany handlowej. W 2008 roku na terenie WOC przeładowano 246 tys. ton towarów czy 67 562 sztuki samochodów.

Korporacja Budowlana DORACO Sp. z o.o.
Korporacja Budowlana DORACO jest liderem na rynku budowlanym Pomorza, a swym obszarem działalności obejmuje całą Polskę. Generalne wykonawstwo inwestycji jest obszarem o najdłuższej tradycji i doświadczeniu. Na przestrzeni kilkunastu lat DORACO zrealizowało kilkaset inwestycji w tym projekty duże i skomplikowane. Wartość tych projektów przekroczyła kilkaset milionów euro.

Potencjał finansowy i logistyczny oraz szerokie doświadczenie pozwalają firmie realizować pełny zakres usług budowlanych. Elastyczność i innowacyjność DORACO jest szczególnie doceniana przez klientów z zakresu budownictwa hydrotechnicznego, przemysłowego, budowy obiektów użyteczności publicznej oraz renowacji obiektów zabytkowych. Wysoka wiarygodność DORACO oraz profesjonalizm wykonywanych usług potwierdzone są współpracą z polskimi i międzynarodowymi partnerami.

Wysoka jakość zarządzania projektami analizowana jest przez niezależnych audytorów, czego świadectwem są certyfikaty Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, AQAP 2110:2003 i ISO 14001, a także prestiżowe wyróżnienia, m.in. Godło Promocyjne Teraz Polska przyznane DORACO w 2007 roku. W 2008 roku DORACO zostało ponownie uhonorowane tytułem Pracodawcy Roku w Budownictwie.

Adres nagrodzonej firmy:
Korporacja Budowlana DORACO Sp. z o.o.
ul. Opacka 12
80-338 Gdańsk
tel. /0 58/ 552 12 83
faks /0 58/ 552 02 78
e-mail: biuro@doraco.com.pl www.doraco.pl

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków. Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 280 tys. pracowników, wyniosły w 2008 roku 45,1 mld euro. Założony w 1886 roku w Stuttgarcie przez Roberta Boscha (1861-1942) "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" to dziś wielki koncern reprezentowany przez spółkę Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach świata. Organizacja skupia ponadto ośrodki badawczo-rozwojowe i fabryki oraz dysponuje sprawnie funkcjonującą siecią dystrybucyjną. Aby utrzymać wiodącą pozycję technologiczną na rynku, Bosch przeznacza co roku ponad 3,5 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową, a w samym tylko 2008 roku przedsiębiorstwo zgłosiło do patentu ponad 3 tys. innowacji.

Społeczno-prawna struktura grupy Bosch zapewnia jej finansową niezależność i rynkową samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu inwestowanie w znaczące projekty, które zagwarantują mu przyszłość, a jednocześnie pozwala spełniać misję społeczną zgodną z przekonaniami założyciela firmy. 92% udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji im. Roberta Boscha. Funkcje rynkowe udziałowca wypełnia instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG.

Działalność grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, elektronarzędzi Bosch, Skil, Dremel i Rotozip, urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50%).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

ap