Firma » Biznes

Znaczenie Agendy 21 w kształtowaniu ekorozwoju

Agenda 21- to program działań ekorozwoju w perspektywie XXI wieku. Działania te tworzą partnerki , dynamiczny proces wprowadzania w życie idei ekorozwoju.
Agenda 21 została przyjęta na Szczycie Ziemi w Rio de Janeiro w 1992 roku. Jej sygnatariuszami są 172 kraje ONZ, w tym także Polska. Dokument wskazuje w jaki sposób rozwój może zostać praktycznie zrównoważony w takich kategoriach, jak: ekonomia, ekologia, społeczeństwo, gospodarka przestrzenna, czy chociażby w sferze polityczno- instytucjonalnej. Ponadto działania na rzecz ekorozwoju powinny być podejmowane równocześnie w skali: globalnej, krajowej, regionalnej oraz lokalnej.

Agenda 21, to wszechstronny plan działania dla Narodów zjednoczonych, rządów i grup społecznych w każdym obszarze, gdzie człowiek ma wpływa na środowisko naturalne. To swoistego rodzaju szansa na zmiany. Możliwość pomniejszania przepaści gospodarczej między państwami, jak i w samych społeczeństwach. Kroku ku zmniejszeniu sfery ubóstwa, głodu, chorób i analfabetyzmu. Agenda 21 jest perspektywą hamującą degradację środowiska, od którego jesteśmy w pełni uzależnieni, dzięki niemu funkcjonujemy i egzystujemy. Jednak żadne naród na własną rękę nie jest w stanie osiągnąć tego co daje wspólna praca i połączenie sił. Poprawienie jakości i poziomu życia, lepsze zarządzanie ekosystemami, ochrona oraz dbanie o swoją przyszłość w duchu zrównoważonego i odpowiedzialnego rozwoju, jest możliwe tylko w wyniku globalnego porozumienia, do którego nawołuje Agenda 21. Domaga się także nowych sposobów inwestowania w przyszłość. Zakres jej zaleceń rozciąga się od nowych metod nauczania po metody wykorzystywania surowców. Mottem Agendy 21 jest: bezpieczny i sprawiedliwy świat, w którym każda istota żywa będzie w stanie zachować swoją godność.

Paulina Ziemińska