Firma » Finanse

1. Rozliczanie PIT z programem? Nie musisz znać się na podatkach!

Kiedy przychodzi czas na rozliczenie PIT, wielu z nas załamuje ręce i korzysta z pomocy specjalistów, płacąc przy tym niemałe pieniądze za prawidłowe wypełnienie druczku.

Tymczasem w dobie nowoczesnych rozwiązań i technologii, takie działanie nie jest konieczne, bo dzisiaj każdy z nas ma możliwość samodzielnego wypełnienia PIT. Wystarczy tylko skorzystać z rozwiązania online, które wspiera Cię w całym procesie - od początku do końca - i podpowiada, które opcje wybrać, a do tego... automatycznie zlicza wszystkie kwoty. Jak to możliwe i czy rzeczywiście działa? Sprawdźmy!

Rozliczanie PIT online - to proste i szybkie!

Strach przed samodzielnym rozliczaniem PIT wynika przede wszystkim z tego, że obawiamy się popełnienia błędu, a następnie konsekwencji, jakie będą z niego wynikały. Wypełniając drukowany dokument, nie jesteśmy w stanie samodzielnie zweryfikować potencjalnych pomyłek w obliczeniach czy tego, że wpisaliśmy daną kwotę w nieodpowiednie okienko. Oczywiście błędy mogą zdarzyć się każdemu, jednak korzystając ze specjalnego programu online, jest o nie bardzo trudno i w żadnym stopniu nie trzeba znać się na podatkach, aby prawidłowo wypełnić wszystkie okienka, a w konsekwencji - rozliczyć się z urzędem skarbowym tak, jak należy.

Jak wygląda rozliczenie PIT z programem?

To bardzo proste - cały proces przebiega w kilku krokach, na oddzielnych ekranach, gdzie program informuje nas jakie dane należy wpisać, które z wartości liczbowych wybrać i w którym miejscu je umieścić. Oczywiście wypełnianie PIT odbywa się na podstawie dokumentów PIT-11, które podatnik otrzymuje od swojego pracodawcy.

Jak to wygląda w praktyce? Na początku wypełniamy oczywiście swoje dane osobowe i wskazujemy konkretny urząd skarbowy, z którym będziemy się rozliczać. Określamy też opłacane składki i wybieramy przysługujące nam ulgi, a następnie przechodzimy do konkretów, a więc wpisywania w odpowiednie okna kosztów i przychodów. Jest to banalnie proste, ponieważ ogranicza się zazwyczaj do przepisywania kwot w odpowiednie okienka (o wszystkim informuje nas program) - wszelkie wyliczenia odbywają się automatycznie, więc nie ma możliwości popełnienia błędu! Ostatnim krokiem jest wysłanie dokumentu do Ministerstwa Finansów, które błyskawicznie zatwierdzi PIT albo go odrzuci - wtedy możliwe jest natychmiastowe skorygowanie popełnionego błędu. Jak więc widać, do skarbówki nie trafi błędny PIT, a więc nie trzeba obawiać się jakichkolwiek konsekwencji.

Bardzo dużą wygodą dla użytkownika jest możliwość wypełniania PIT online, a także na komputerze - po ściągnięciu programu na swój dysk twardy.

Czy takie rozliczanie PIT jest bezpieczne?

Sporo osób ma obawy przed skorzystaniem z tego rodzaju rozwiązania, a wynikają one przede wszystkim z tego, że dostrzegają oni ryzyko kradzieży dany osobowych. Tymczasem takiego ryzyka nie ma, dzięki zastosowanym zabezpieczeniom - między innymi połączeniom szyfrowanym oraz rozwiązaniom, które stosowane są również przez bankowość online. Możemy więc bez najmniejszych obaw zadbać o rozliczenie PIT, które zajmie nam maksymalnie kilkanaście minut.

Dla kogo powstał program do rozliczania PIT?

Oczywiście jest to rozwiązanie, z którego mogą skorzystać wszyscy podatnicy - zarówno osoby indywidualne, jak również przedsiębiorcy. Program posiada w swojej bazie bardzo dużą liczbę deklaracji oraz innych dokumentów, które pozwolą na każde rozliczenie - niezależnie od rodzaju prowadzonej działalności czy uzyskanych w roku ubiegłym przychodów.

Jak wygląda program?

Największą zaletą platformy, która umożliwia rozliczenie PIT, jest bez wątpienia jej intuicyjność oraz prostota obsługi. Wszystkie niezbędne opcje znajdują się w jednym miejscu, a ich znalezienie nie trwa więcej, jak kilka sekund. Każdy podatnik otrzymuje swój własny panel, w którym zapisuje się również historia wypełnionych dokumentów - jest to bardzo ważne, ponieważ umożliwia bezproblemowe rozliczenie PIT również w roku kolejnym. Dzięki prostocie rozwiązania, mogą skorzystać z niego również osoby starsze, które znają jedynie podstawy obsługi komputera.

Sprawdź sam!

Rozliczanie PIT jest dzisiaj niezwykle proste i jeżeli chcesz się o tym przekonać, wejdź na stronę internetową, włącz program i spróbuj - z całą pewnością rozliczysz swój PIT szybko i prawidłowo!

Wszystko o rozliczeniach - https://www.pitprojekt.pl/

monika_monia