Gospodarka » Żywność

22 lata wypiekania paluszków -historia firmy Stema Polska

22 lata wypiekania paluszków -historia firmy Stema Polska
Zobacz więcej zdjęć »
Leszek Stelmach 22 lata temu założył firmę Manless 1995, która po latach zmieniła nazwę na Stema Polska. Obecnie firma jest jednym z największych producentów paluszków w Polsce.

Leszek Stelmach 22 lata temu założył firmę Manless 1995, która po latach zmieniła nazwę na Stema Polska. Obecnie firma jest jednym z największych producentów paluszków w Polsce. Jako pierwsza wprowadziła na rynek paluszki z sezamem, a obecnie jako jedyna w Polsce produkuje paluszki
z certyfikatem BIO. W zakładzie produkcyjnym w Nowej Pułapinie na Mazowszu codziennie kilkudziesięciu pracowników wypieka paluszki przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników. O początkach firmy, ulubionych paluszkach i planach na przyszłość opowiada założyciel firmy Stema Polska – Leszek Stelmach.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Czemu zacząłem produkować paluszki?

Kiedy zakładałem firmę ponad 20 lat temu, chciałem, by było to rodzinne przedsiębiorstwo
z najwyższej jakości produktami. Zawsze lubiłem słone paluszki. W PRL-u, czasach mojej młodości, nie było aż tylu przekąsek, co teraz. Jak to młody człowiek, chciałem je ulepszać, poprawiać, wprowadzać nowe smaki.

Z czego jestem najbardziej dumny i jakie paluszki najbardziej lubię?

Najbardziej jestem dumny z naszych pracowników, surowców najwyższej jakości, których używamy
w produkcji i z nowoczesnej linii produkcyjnej. Jesteśmy mniejszą firmą niż międzynarodowe koncerny, ale to my mamy największy wybór smaków paluszków na rynku. Jako pierwsi dodaliśmy do nich sezam, tworząc ponadczasowe i doskonale znane paluchy firmowe – zresztą niezmiennie jest to mój ulubiony smak. W latach 90. sprzedawaliśmy je „na TIRy”, po paluszki z sezamem ustawiała się kolejka. Trzeba było robić na nie zapisy i czekać dwa tygodnie na odbiór. Maszyny działały 24/na dobę.

Obecnie tradycję połączyliśmy z nowoczesnością i zapotrzebowaniem na zdrowe i sprawdzone przekąski. Paluszki wypiekane są z naturalnych składników, zaś dodatki do nich to najlepsze orzechy, miód, zioła i przyprawy. Jako jedyni posiadamy certyfikat BIO i produkujemy ekologiczne paluszki. Nasze produkty są także odpowiednie dla wegan.

Jakie mamy plany na przyszłość?

Cały czas poszerzamy ofertę, w której są zarówno paluszki słodkie, jak i wytrawne. Produkujemy już paluszki BIO i Bez-E, np. z oregano, solą morską czy też z miodem i orzechami. Widzimy, że zapotrzebowanie na zdrowe i naturalne paluszki jest coraz większe, dlatego na rynek wprowadzamy właśnie pierwszą w Polsce serię Twigs&Sticks, idealną dla dbających o zdrowie i linię. Paluszki wypiekane są całkowicie bez użycia tłuszczu i cukru. Dostępne będą aż w 6 pysznych i wyjątkowych smakach, pomidor i bazylia, zielona i czarna oliwka, wędzona papryka i sól himalajska, płatki owsiane
i siemię lniane, sezam i ziarna słonecznika oraz mak i pieprz. Chcemy, by nasze paluszki były odpowiednie dla wszystkich bez względu na ograniczenia w diecie, zarówno dla dzieci i młodzieży, ale też dla wszystkich dorosłych dbających o zdrowie, poszukujących wyjątkowych połączeń smakowych.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

dorota5

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »