Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

3 proste nawyki na wzmocnienie odporności

3 proste nawyki na wzmocnienie odporności
Zobacz więcej zdjęć »
O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia.

O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

1. Naturalnie 5 porcji

Według ekspertów do spraw żywienia, prawidłowa dieta to 5 różnorodnych posiłków, spożywanych regularnie co ok. 3-4 godziny. Bez względu na porę roku podstawę codziennego menu powinny stanowić warzywa i owoce. Jesienią i zimą ich dostępność jest ograniczona, szczególnie produktów sezonowych, jednak nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z ich spożywania. Bowiem, przez cały rok możemy sięgać po niskoprzetworzone produkty powstałe z warzyw i owoców takie jak np.: soki czy musy. Szklanka soku także tego pasteryzowanego, dostępnego w opakowaniu kartonowym może stanowić 1 z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców. Warto o tym pamiętać szykując codzienny jadłospis, gdyż prawidłowa dieta i regularnie spożywane posiłki, zapewniające właściwy bilans energetyczny, wzmocnią odporność, a tym samym pomogą w budowaniu bariery ochronnej przed infekcjami.

 

2. Witaminy w każdym posiłku

Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji wspierających działania antyoksydacyjne. W okresie obniżonej odporności szczególnie warto włączać do codziennej diety produkty bogate w witaminę C i A, które naturalnie wspomagają wzmocnienie odporności. Powszechnie dostępnym źródłem witaminy C jest natka pietruszki, papryka, jarmuż, czarne porzeczki, cytrusy – a także soki powstałe z tych owoców, np.: już jedna szklanka soku pomarańczowego dziennie pokrywa aż 50-60% zapotrzebowania na tę witaminę. Natomiast prowitaminę A, czyli beta-karoten w największej ilości znajdziemy w marchewce, a także w pomidorach czy szpinaku.

 

3. Codzienna dawka ruchu

Oprócz zbilansowanej diety we wzmacnianiu odporności ważną rolę odgrywa także aktywność fizyczna. Nie bez przyczyny to właśnie ruch stanowi podstawę w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Ważne jest, aby ruszać się regularnie, a nie tylko przy ładnej pogodzie. Coraz mniej słonecznych dni nie powinno powodować rozleniwienia i spędzania wolnych chwil w zamkniętych pomieszczeniach – spacer lub wycieczka rowerowa nawet w czasie niewielkiego deszczu czy pierwszych przymrozków wspomogą pracę układu odpornościowego.

 

Właściwa dieta i aktywność fizyczna nie powinny być okresową zmianą naszych przyzwyczajeń, ale wyzwaniem, które codziennie realizujemy. Dzięki temu przez cały rok będziemy wspierać układ odpornościowy, a także pozytywnie wpływać na ogólny stan zdrowia.

 

 

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »