Społeczeństwo » Społeczeństwo

38. Strefa Rodzica powstanie we Włocławku!

To już czwarta Strefa Rodzica, którą zrealizuje firma Budimex SA w 2021 roku. Tym razem zmodernizowane zostaną aż dwa pomieszczenia na dwóch różnych poziomach Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala we Włocławku.

„Strefa Rodzica. Budimex dzieciom” to ogólnopolski projekt społeczny prowadzony i w całości finansowany przez firmę Budimex SA. Inicjatywa ma na celu tworzenie przyjaznych miejsc na dziecięcych oddziałach polskich szpitali. Wyniki badań naukowych wskazują, że stała obecność rodzica przy dziecku w trakcie pobytu w szpitalu daje poczucie bezpieczeństwa, zmniejsza stres i skraca proces hospitalizacji nawet o ponad 30%, co realnie przyspiesza czas powrotu do zdrowia.

„W 38. edycji programu przygotowujemy dwa pomieszczenia Strefy Rodzica. Naszym celem jest zmodernizowanie wyposażenia świetlic, które znajdują się na pierwszym i drugim piętrze Oddziału Dziecięcego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Włocławku i dostosowanie ich do potrzeb dzieci w różnym wieku. Mamy nadzieję, że wspólna inicjatywa zaowocuje stworzeniem komfortowego miejscem do nauki, ale też ciekawą przestrzenią do spędzania czasu na zabawie.” – mówi Aldona Orłowski, Dyrektor Biura Rekrutacji, Rozwoju i Komunikacji w Budimeksie.

Obecnie prace są na etapie projektowym. Każda z zaaranżowanych przestrzeni będzie miała motyw przewodni. Jednym będzie aranżacja w stylu safari, czyli naturalna przyroda i świat zwierząt Afryki Wschodniej, zaś drugim – naturalne środowisko polskiego lasu: z małymi jeziorami oraz lokalną fauną i florą.

Prace remontowe trwają. Otwarcie 38. Strefy Rodzica zaplanowane jest na drugą połowę listopada. Z uwagi na pandemię Covid-19, obowiązujące obostrzenia epidemiologiczne i w trosce o bezpieczeństwo pacjentów, odbędzie się ono w formie zdalnej.

Program jest realizowany i w całości finansowany przez firmę Budimex SA.

Strefa Rodzica. Budimex dzieciom