Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

4 domowe sposoby na ochłodę

Upały w czasie wakacji na ogół nie trwają długo. Jednak nawet kilkudniowe wysokie temperatury mogą mieć negatywny wpływ zarówno na nasze samopoczucie, jak i zdrowie.

Nie każdy może pozwolić sobie na założenie klimatyzacji, a dla alergików jest wręcz niewskazana, stąd propozycja 4 sprawdzonych, domowych sposobów na naturalne schłodzenie się latem.

Sposób pierwszy: chłodzące nawodnienie

W czasie letnich upałów należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Gdy temperatura sięga 30 stopni, powinno się pić minimum 2,5 litra płynów dziennie. Organizm bowiem intensywnie się poci, aby schłodzić powierzchnię skóry i uchronić nas przed przegrzaniem. Możemy pić czystą wodę albo zrobić domową lemoniadę z pokrojonych w kostkę owoców cytrusowych, mięty, bazylii i odrobiny miodu. Największe ukojenie przyniosą oczywiście napoje z lodem, który już w 15 minut zrobi dla nas kostkarka Menuett. Jeśli chcesz cieszyć się orzeźwiającym napojem podczas spaceru, przejażdżki rowerowej, czy w pracy – przelej go do specjalnego bidonu z wbudowanym wkładem chłodzącym, który utrzymuje temperaturę zimnego napoju.

Sposób drugi: lody dla ochłody

Świetnym sposobem na ochłodę w upalne dni są naturalne domowe lody i owocowe sorbety, które z łatwością możemy przygotować sami w maszynce do lodów Menuett. Wystarczy wrzucić do urządzenia np. truskawki i pyszny sorbet gotowy. Maszynka ‘kręci' domowe lody, sorbety, a także mrożone jogurty. Uciera lody, napowietrzając je i od razu zamrażając, a jednocześnie rozbija tworzące się w czasie tego procesu kryształki lodu. Pamiętaj, domowe lody są zdrowsze od kupowanych w sklepach. Nie zawierają konserwantów, utwardzanych tłuszczów czy substancji chemicznych mających nadać im smak i aromat.

Sposób trzeci: domowy klimatyzator

Podczas kanikuły w pomieszczeniach możemy chłodzić się przy pomocy domowego klimatyzatora. Wystarczy wypełnić dużą miskę kostkami lodu i ustawić ją bezpośrednio przed wentylatorem, np.  biurkowym lub podłogowym Anslut. Podmuchy z urządzenia unosić będą cząsteczki wody, która niczym morska bryza skutecznie schłodzi powietrze w pomieszczeniu. Aby uzyskać bardziej odświeżający efekt, lód można skropić kilkoma kroplami olejku miętowego.

Sposób czwarty: mokre tkaniny na oknach

Gdy nadchodzi upał, pierwszym odruchem jest otwarcie okna i wywietrzenie pomieszczenia. Ale otwarte okno sprawi tylko, że nagrzane powietrze przedostanie się do środka. Z tego względu warto zawiesić w oknie zwilżone w zimnej wodzie prześcieradło. Przechodzące przez zimną tkaninę powietrze schłodzi się i obniży temperaturę w mieszkaniu.

O firmie:

Jula to sieć multimarketów oferująca swoim Klientom unikalny zestaw 13 000 wyselekcjonowanych artykułów do aktywnego spędzania czasu w domu, w ogrodzie oraz w plenerze, a także ułatwiających codzienne zajęcia. Asortyment sklepów oparty jest w większości o marki własne, które cechuje wysoka – taka, jak w Szwecji – jakość. W Polsce firma posiada 12 multimarketów zlokalizowanych w 11 dużych miastach i zatrudnia ponad 350 osób. Jula to szwedzka firma rodzinna z siedzibą w Skara, założona w 1979 roku przez Larsa-Gorana Blanka oraz Karla-Johana Blanka. Pierwszy multimarket w naszym kraju spółka otworzyła w 2011 roku. Jula działa w oparciu o szwedzkie wartości biznesowe: rzetelność, staranny dobór produktów oraz wysoką jakość obsługi klienta, za którą w Polskim Programie Jakość Obsługi w latach 2014, 2015, 2016 i 2017 otrzymywała tytuł „Gwiazda Jakości Obsługi”.

JULA