Dom » Budownictwo

4 elementy, które mają ogromne znaczenie przy wyborze firmy od fotowoltaiki

Rachunki za energię elektryczną ciągle rosną, co wpływa na wzrost zainteresowania fotowoltaiką. Wraz z popularnością tego rozwiązania, przybywa firm świadczących usług w zakresie sprzedaży i montażu instalacji fotowoltaicznych. Na co zwrócić uwagę wybierając partnera od fotowoltaiki?

Rachunki za energię elektryczną ciągle rosną, co wpływa na wzrost zainteresowania fotowoltaiką. Wraz z popularnością tego rozwiązania, przybywa firm świadczących usług w zakresie sprzedaży i montażu instalacji fotowoltaicznych. Na co zwrócić uwagę wybierając partnera od fotowoltaiki?

Instalacja fotowoltaiczna to inwestycja na lata. Decydując się na zakup, warto wybrać firmę, która posiada przynajmniej kilkuletnie doświadczenie w tym obszarze oraz która gwarantuje jakościowe wykonanie instalacji. Na bezpieczeństwie nie warto oszczędzać, dlatego też warto wybrać partnera, który korzysta z markowych paneli, wykorzystuje komponenty wysokiej jakości i gwarantuje prawidłowy montaż. W Polsce funkcjonuje kilkanaście tysięcy podmiotów zajmujących się sprzedażą PV, niestety nie wszystkie z nich stosują dobre praktyki i stosują się do wymaganych zaleceń technicznych.

Wykorzystując internet Klient może błyskawicznie porównać oferty różnych firm oferujących instalacje fotowoltaiczne. Niestety, tego typu porównania koncentrują się przede wszystkim na aspekcie cenowym – jakość komponentów, doświadczenie i obsługa posprzedażna nie są parametrami najczęściej uwzględnianymi. A przy tak dużej inwestycji, gdzie jej bezpieczne, długoletnie użytkowanie powinno być absolutnym priorytetem, wyznacznikiem powinna być nie tylko cena.

Wiarygodność firmy

Przed podpisaniem umowy na zakup instalacji fotowoltaicznej, warto sprawdzić firmę z którą zamierzamy współpracować. Kluczowe jest jak długo działa na rynku oraz ile realizacji wykonała, im większe są to liczby, tym mamy do czynienia z bardziej doświadczonym podmiotem. Oczywiście liczy się nie tylko ilość, ale również jakość! Dlatego kolejnym krokiem powinien być sprawdzenie informacji w internecie. Warto zwrócić uwagę na zdjęcia i opisy wykonanych realizacji oraz na estetykę wykonania oraz jakość montażu. Zacienienia paneli, niestaranne mocowania przewodów, panele wystające poza obrys dachu – to w pierwszej kolejności powinno wzbudzić wątpliwości co do rzetelnego wykonania instalacji. Ważne są opinie innych użytkowników. Tu zazwyczaj sprawdza się zasada, że im więcej zadowolonych Klientów, tym mamy pewność, że wybieramy właściwie, choć także w tym aspekcie należy zachować czujność – niektóre firmy same piszą sobie pozytywne opinie…

Jeśli zdecydowaliśmy się na rozmowę z doradcą z firmy fotowoltaicznej, warto zadać kilka pytań, które pomogą ocenić nam rzetelność i doświadczenie firmy.

Pytania pomocnicze do doradcy:

• Jak długo firma działa na rynku?
  • Ile instalacji zrealizowała firma?
  • Czy możemy zobaczyć zdjęcia i przykłady wykonanych instalacji?
  • Jakie są opinie w internecie o firmie?
  • Czy firma nie figuruje w  Krajowym Rejestrze Dłużników?
  • Czy firma działa w całym kraju?

Oferta produktowa

Większość osób kojarzy fotowoltaikę z panelami na dachu czy gruncie. Należy pamiętać, że w skład instalacji wchodzi znacznie więcej elementów, które również wpływają na jej jakość i żywotność. Co jeszcze wchodzi w skład zestawu fotowoltaicznego i na co zwracać uwagę?

• Moduły fotowoltaiczne (panele) umożliwiają przekształcanie energii słonecznej w elektryczną i stanowią jedną z najważniejszych części całego zestawu. Moduły złożone są z ogniw fotowoltaicznych połączonych ze sobą szeregowo.  W skład modułu wchodzi hartowana szyba, która chroni przed uszkodzeniami zewnętrznymi np. śniegiem, wiatrem, gradem i innymi zagrożeniami.

• Konstrukcja stanowi ramę dla modułów. Moduły układane są bowiem na stelażach i na nich montowane. Dzięki takim rozwiązaniom są bezpieczne i nie ulegną zniszczeniu.

• Falownik jest urządzeniem zmieniającym prąd stały w prąd zmienny.

• Zabezpieczenia AC/DC chronią falowniki oraz sam dom przed skutkami ewentualnych przepięć. AC dotyczy prądu zmiennego, a DC stałego. Moduły oraz falowniki są niezwykle czułe na przepięcia i bez zabezpieczeń szybko mogłyby ulec uszkodzeniu. Dzięki zabezpieczeniom nie trzeba ponosić wysokich kosztów ich wymiany i naprawy.

Obecnie standardem na rynku są panele monokrystaliczne. Stosujemy najwyższej jakości urządzenia, od renomowanych producentów. O ile inne firmy też mają w swojej ofercie produkty tych samych marek, u nas rzeczywiście wykorzystujemy topowe rozwiązania. Przykładem jest np. Jinko i ich panele – wybieramy te najbardziej zaawansowane modele pod kątem mocy  i estetyki wizualnej.
Również używane przez nas falowniki Huawei, charakteryzują się technologią, która pozwala podłączyć inwerter do akumulatora, jeśli Klient chciałby w przyszłości rozbudować instalację o własny magazyn energii. – mówi Artur Czarnik Kierownik Techniczny Vosti.

• Konektory służą do połączeń przewodów stałoprądowych. Wykonane są z najwyższej jakości materiałów i dzięki temu działają bezawaryjnie. Posiadają też wysoki stopień zabezpieczeń i funkcjonują poprawnie w każdych warunkach atmosferycznych.

Popularne konektory, których używa większość firm kosztują ok. 2 zł, Vosti stosuje rozwiązania czterokrotnie droższe. Nie jest to przypadek. Wiemy, że nawet tak niewielki element instalacji ma ogromny wpływ na jej żywotność. Dlatego też nie oszczędzamy podzespołach, stosując markowe rozwiązania MC4 od Staubli, które są zdecydowanie lepszej jakości. Dla Klienta oznacza to, że instalacja będzie bardziej bezpieczna i mniej zawodna, a za kilka czy kilkanaście lat nie będzie potrzeby wymiany zepsutych konektorów i rozbierania części instalacji. A taka operacja jest dość kosztowna – wiąże się z koniecznością zdjęcia paneli, przetestowania wszystkich elementów i ich ponownego zakładania. To szacunkowo koszt kilku tysięcy złotych. – dodaje ekspert Vosti.

• Przewody solarne nie wymagają lutowania i znacznie ułatwiają łączenie kolejnych części instalacji.

Podwójnie izolowane, niepalne kable to przede wszystkim bezpieczeństwo użytkowania, na którym zdecydowanie nie powinniśmy oszczędzać. W Vosti nie stosujemy najtańszych, cienkich przewodów, co zdecydowanie wpływa pozytywnie na bezpieczeństwo całej instalacji.  – zaznacza Artur Czarnik.

Pytania pomocnicze do doradcy:

• Jakie panele oferuje firma (producent oraz model)?
  • Jaki falownik oferuje firma?
  • Jakie komponenty stosuje firma (konektory, przewody)?
  • Jakie inne produkty w ofercie ma firma (ładowarki elektryczne, pompy ciepła, magazyn energii itp.)?
  • Czy istnieje możliwość rozbudowy instalacji w przyszłości ( o dodatkowe panele lub magazyn energii)?

Logistyka

Na rynku jest wiele firm, które nie posiadają towaru na stanie i jest on zamawiany na bieżąco. Często skutkuje to opóźnieniami w dostawie i montażu. Warto wybrać wykonawcę, który posiada własne centrum logistyczne lub magazyn. Dobrze, jeśli wykonawca współpracuje bezpośrednio z producentami – to pomaga w sprawnej realizacji zamówień.

Ważne jest nie tylko to czy firma składuje towar, ale również w jaki sposób to robi. Często w pogoni za oszczędnościami firmy składują panele w 4 i więcej poziomach. Nie jest to jednak dobra praktyka – nacisk wywierany na panele na dolnych warstwach może spowodować ich mikrouszkodzenia, które obniżają wydajność instalacji, a także bezpieczeństwo użytkowania. Często takie wady, są niezauważalne gołym okiem i  mogą wyjść nawet po kilku latach. Dlatego też producenci zalecają składowanie 2-poziomowe – i taką dobrą praktykę stosujemy w Vosti. Składujemy wszystkie komponenty zgodnie z instrukcjami od producentów i tak właśnie mamy odpowiednio przygotowany magazyn – tłumaczy ekspert.

Kolejny aspekt na który warto zwrócić uwagę to bezpieczna dostawa na miejsce montażu oraz sposób w jaki towar jest pakowany i przewożony. To właśnie w transporcie, szczególnie panele, są najbardziej narażone na uszkodzenia.

W Vosti stosujemy specjalnie zaprojektowane  palety, które są dostosowane do wymiaru paneli, dzięki czemu nie uginają się one pod ciężarem paneli, tak jak standardowe europalety, a  panele nie wychodzą poza paletę. To wszystko minimalizuje powstanie mikrouszkodzeń czy wręcz uszkodzeń w transporcie. – komentuje Czarnik.

Pytania pomocnicze do doradcy:

• Czy firma ma własny magazyn?
  • Czy firma współpracuje bezpośrednio z producentami?
  • Czy firma zapewnia ciągłość dostaw?
  • Jak wygląda dostawa paneli i sprzętu?
  • Ile ekip montażowych posiada/współpracuje z firmą?
  • Czy firma certyfikuje ekipy montażowe z którymi współpracuje?

Usługi posprzedażowe

Przed zakupem warto sprawdzić, jak wygląda opieka posprzedażowa i czy rola firmy nie kończy się przypadkiem z chwilą montażu instalacji. Pomimo tego, że żywotność fotowoltaiki szacowana jest nawet na 30 lat, dobrze jeśli ktoś cały czas “ma oko” na poprawne działanie instalacji. Dodatkowo warto zwrócić uwagę jaką gwarancję oferuje firma oraz jakich części instalacji dotyczy.

Kompleksowość usługi to nie tylko audyt, sprzedaż czy serwis.  Założenie instalacji wiąże się z wieloma formalnościami, z których wyręczamy Klientów. Nasi Doradcy składają wniosek do zakładu energetycznego, służą również pomocą w przypadku finansowania w bankach, a także możliwości uzyskania dofinansowania, chociażby z programu Mój Prąd. Klient musiałby poświęcić bardzo dużo czasu, by samodzielnie zgłębić wiedzę na ten temat, my na bieżąco śledzimy pojawiające się aktualności i informujemy o każdej nowej możliwości. – mówi ekspert Vosti.

Pytania pomocnicze do doradcy:

• Ile wynosi gwarancja na poszczególne elementy instalacji?
  • Czy firma posiada własny dział serwisu?
  • Czy usługa serwisu jest bezpłatna dla Klientów?
  • Czy firma pomaga w formalnościach z zakładem energetyki?
  • Czy firma ma w ofercie finansowanie instalacji?
  • Czy oferta na PV jest taka sama niezależnie od sposobu finansowania (gotówka/kredyt), czy w kredycie nie jest drożej?
  • Czy firma informuje i pomaga w uzyskaniu dofinansowania na instalacje?

Reasumując wybierając firmę od której zakupimy instalację fotowoltaiczną, warto patrzeć szerzej, niż tylko na aspekt finansowy. Istotnych jest wiele drobnych czynników, które mają kluczowy wpływ na jakość i żywotność fotowoltaiki, a także końcowe zadowolenie Klienta.

Pobierz PDF do druku

Vosti