Gospodarka » Żywność

5 pomysłów na słodkie i słone przekąski w ciągu dnia

5 pomysłów na słodkie i słone przekąski w ciągu dnia
Zobacz więcej zdjęć »
Latem chce się żyć! Dłuższe i słoneczne dni zachęcają do aktywnego spędzania czasu.

Nieważne, czy to będzie weekendowy piknik w gronie znajomych, rodzinne przyjęcie w ogrodzie, rowerowa wycieczka za miasto czy po prostu popołudniowa kawa na balkonie – zawsze warto pomyśleć o kulinarnych aspektach letniego relaksu, które będą cieszyć oko i podniebienie.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Poniżej proponujemy 5 sprawdzonych pomysłów na łatwe do przygotowania słodkie, owocowe desery i słone przekąski jak na przykład Przysmak Świętokrzyski.

Przekąski słodkie

1. Czekoladowy krem z malinami. To prosty
i zdrowy przepis autorstwa Ewy Chodakowskiej, który z pewnością docenią osoby będące na diecie. Wystarczy zmiksować banany i kakao, dodając lekko podgrzane mleko. Przygotowany deser polewamy malinowym musem. Dekoracyjnie dodajemy kilka malin oraz posypujemy pokruszonymi orzechami.

2. Szaszłyki owocowe. Szaszłyki z owoców sezonowych to wyjątkowo efektowanie wyglądające i niesamowicie smaczne – a przy okazji zdrowe – przekąski. Wykorzystać można absolutnie wszystko: maliny, truskawki, pomarańczę, mango, brzoskwinię, morelę, banana, kiwi, borówki amerykańskie, fioletowe winogrona.

3. Cake pops, czyli słodkie kuleczki na patyku. Aby je przyrządzić, wystarczy przygotowaną wcześniej masę umieścić w odpowiedniej formie do pieczenia cake pops i dodać długie patyczki do lizaków. Po upieczeniu gotowe kulki można obtoczyć w pokruszonych orzechach lub migdałach, kolorowej posypce, kakao czy wiórkach kokosowych. Lizaki najlepiej będą prezentować się na specjalnej paterze.

Przekąski słone

4. Snacki. Słona alternatywa do dość oklepanego popcornu? Jedną z takich przekąsek może być Snack – Przysmak Świętokrzyski, czyli pyszne chrupki, które usmażymy dosłownie w kilka chwil. Jak przygotować przekąskę? Potrzebny będzie garnek z olejem roślinnym rozgrzanym do ok. 180 stopni. Chrupki wrzucone do garnka powinny spulchnieć w ciągu 5-10 sekund, nabierając słomkowego koloru, po czym wypłynąć na powierzchnię. Po wyjęciu snacków z garnka, warto je osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.

5. Zapiekane tortille z piekarnika. Gotowe tortille są dostępne w większości sklepów. Środek przekąsek to kwestia wyobraźni, warto tylko pamiętać, aby znalazł się w nich ser, który dobrze sklei ciasto. Możemy zatem wybrać wędliny lub – jeśli decydujemy się na wersję wegetariańską – warzywa, takie jak ogórek, papryka, pomidor, cebula, rzodkiewka, sałatę. Pamiętajmy też o ulubionych sosach. Tortillę rozkładamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, wykładamy składnikami i kładziemy drugą wierzchnią warstwę ciasta. Zapiekamy po jednej minucie z każdej strony.

Zaprezentowane powyżej przekąski z pewnością umilą każde towarzyskie spotkanie. Koniec końców cóż może być przyjemniejszego od ciepłego, słonecznego wieczoru spędzonego na świeżym powietrzu w ulubionym towarzystwie? Sugerowana cena Snacku pszennego: 3,99zł brutto / 400 g



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »