Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

5 przekąsek na spotkania ze znajomymi

5 przekąsek na spotkania ze znajomymi
Zobacz więcej zdjęć »
Spotkania w gronie znajomych są okazją nie tylko do spędzenia wolnego czasu, ale też wspólnego posiłku. Zamiast niezdrowych przekąsek, warto zaserwować coś, czym pozytywnie zaskoczymy swoich gości, a i nasz organizm będzie nam wdzięczny.

Włoska sałatka z orzechami

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste, a z pewnością zachwyci ono naszych gości śródziemnomorską pozytywną aurą.

 

Składniki:

- 100 g orzechów włoskich HELIO

- Mix sałatkowy Italia z orzechami pinii HELIO

- po 150 g rukoli i sałaty lub ulubionego mixu sałat

- 100 g sera gorgonzola

- oliwa z oliwek

 

Umytą mieszankę sałatę układamy na półmisku. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego w kostkę sera oraz posypujemy bakaliami. W zależności od upodobań można dodać połówki pomidorów koktajlowych i doprawić pieprzem. Całość skropić oliwą.

 

Bakaliowe pralinki

To opcja dla osób gustujących w słodyczach - tym razem niebanalnych, bowiem zgodnych z panującą modą na domowe wypieki na bazie naturalnie słodkich bakalii.

 

Składniki:

- 100 g daktyli suszonych

- 100 g orzechów laskowych HELIO

- 5 łyżeczek masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO

- wiórki kokosowe HELIO

Przygotowanie:
Daktyle moczymy w gorącej wodzie. Orzechy laskowe mielimy na mąkę. Dorzucamy daktyle (wcześniej odlewamy z nich wodę) i masę orzechową z kawałkami orzeszków. Wszystko razem rozdrabniamy, mieszamy (blendujemy/ miksujemy) i formujemy kulki. Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

 

Koktajl marchewkowy z orzechami, rodzynkami i suszoną żurawiną

Taki koktajl jest zarówno zdrowy jak i bardzo sycący. Jeśli chcemy go posłodzić użyjmy do tego miodu.

 

Składniki:

- 2 marchewki

- 200 ml jogurtu naturalnego

- 20 g żurawiny suszonej HELIO Natura

- 20 g rodzynek HELIO

- 20 g orzechów włoskich HELIO

- cynamon

 

Marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Utarte marchewki przekładamy do miksera (blendera) i zalewamy jogurtem. Dodajemy suszoną żurawinę (o obniżonej zawartości cukru i wzbogaconej błonnikiem) i cynamon do smaku i miksujemy. Przelewamy do szklanek, na wierzch układamy orzechy i dekorujemy rodzynkami..

 

Bezglutenowe Muffinki z orzechami

Niewielkie babeczki, które zdobywają nasze podniebienia można przygotować na wiele różnych sposobów. Do przygotowania proponowanych przez nas babeczek bezglutenowych potrzebnych będzie tylko sześć składników:

 

Składniki:

- 1 banan,
- 250g mąki owsianej lub kukurydzianej
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- bezglutenowa masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
- 20 g orzeszków ziemnych HELIO

 

Banana rozgniatamy lub blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia sprawdzamy ciasto wykałaczką – gdy patyczek będzie suchy, należy wyjąć babeczki z piekarnika. Na ostudzone babeczki nakładamy masę orzechową i dekorujemy orzeszkami ziemnymi.

 

Jeśli nie mamy czasu na pieczenie, możemy użyć gotowych babeczek kupionych w sklepie. Wówczas przygotowanie efektownego deseru zajmie nam nie więcej niż 3 minuty, co przyprawi o zdumienie nawet najbardziej niespodziewanych gości.

 

Ciasteczka bakaliowe

Słodkie i pyszne ciastka bez mąki i cukru? To naprawdę da się zrobić! Wystarczy trochę czasu i pomysłowości.

 

Składniki:

120 g suszonej żurawiny HELIO Natura

100 g orzechów włoskich HELIO

100 g orzechów laskowych HELIO

70 g płatków migdałowych HELIO

150 g płatków owsianych

300 g Polewy i dekoracji mlecznej HELIO

 

Płatki owsiane mieszamy z pokrojonymi orzechami, żurawiną i płatkami migdałowymi. Polewę rozpuszczamy zgodnie z przepisem i mieszamy z pozostałymi składnikami. Powstałą masę formujemy w pożądany kształt ciasteczek i wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Odstawiamy na kilka minut, następnie blachę wkładamy do lodówki na około pół godziny.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

artur_em

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »