Technologie » AGD - RTV
6 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie piekarnika
Zobacz więcej zdjęć » |
1. Rodzaj i pojemność piekarnika
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przede wszystkim należy się zastanowić nad rozmiarem piekarnika. Jeśli nasze oczekiwania spełni urządzenie o pojemności 60-65 l, to możemy zdecydować się na typ standard. Natomiast jeśli pieczemy duże ilości potraw za jednym razem i zależy nam na większej pojemności, to warto przemyśleć zakup piekarnika typu maxi o pojemności 70-80 l (przykładem piekarnika o pojemności 80 l jest Candy FCXE818XWIFI). Ponadto na rynku dostępne są także urządzenia typu duo – piekarnik i zmywarka w jednym, a także trio – piekarnik, zmywarka i płyta indukcyjna.
2. Klasa energetyczna
Kolejnym kryterium wyboru powinna być klasa energetyczna. To jeden z najważniejszych parametrów, jakie należy zweryfikować dokonując zakup. Klasa energetyczna A+ zapewnia bowiem niskie koszty energii elektrycznej i przyczynia się do ochrony środowiska naturalnego. Piekarnik z klasą energetyczna A+ jest zwyczajnie oszczędny. Takie urządzenie będzie zdecydowanie najlepszym wyborem.
3. Rodzaj ogrzewania
Bardzo ważnym elementem piekarnika jest ogrzewanie, dzięki któremu można szybko przygotować potrawy i upiec je równomiernie. Właściwe rozprowadzanie temperatury jest niezwykle istotne dla jakości przyrządzanych potraw. Podstawowym rodzajem ogrzewania jest konwekcja - ogrzewanie powietrza we wnętrzu piekarnika zachodzi wolno i nierównomiernie, a każde otwarcie drzwi urządzenia powoduje utratę temperatury, zatem jest to ogrzewanie najmniej wydajne energetycznie. Innym rodzajem jest konwekcja + wentylator, czyli połączenie tradycyjnych elementów grzejnych z wentylatorem (ta metoda zapewnia lepszą dystrybucję ciepła). Bardziej efektywnym systemem ogrzewania jest termoobieg. W tym przypadku wentylator wspomagany jest dodatkową grzałką pierścieniową, a proces dystrybucji ciepła zachodzi jeszcze szybciej i wydajniej. W efekcie urządzenie nagrzewa się bardziej równomiernie, co przekłada się na mniejsze zużycie energii i lepsze efekty pieczenia. Na rynku dostępne są także zaawansowane urządzenia z podwójną komorą pieczenia, idealne dla osób, które chcą piec różne potrawy jednocześnie. Piekarniki tego typu posiadają podwójny termoobieg, pozwala to na dokładny rozkład przepływów powietrza, który zapewnia jednorodną temperaturę na każdym poziomie.
4. Funkcje urządzenia
Analizując funkcje, które będą dla nas przydatne w użytkowaniu piekarnika, powinniśmy zastanowić się jakie potrawy najczęściej pieczemy. Jeśli jesteśmy np. fanami zdrowego żywienia z pewnością skorzystamy z funkcji Cook Light, która pozwala piec w zdrowszy sposób, zmniejszając ilość potrzebnego tłuszczu lub oleju. Z kolei funkcja Soft Cook zwiększa wilgotność wewnętrzną piekarnika, a tym samym stwarza najlepsze warunki do pieczenia potraw, które muszą zachować elastyczną konsystencję, unikając pęknięć powierzchniowych. Natomiast miłośnicy grillowanych mięs z pewnością będą zadowoleni z funkcji Supergrill. Piekarnik Candy FCPKS826XL posiada także funkcję umożliwiającą pieczenie na parze, którą z pewnością docenią osoby dbające o zdrową dietę, gdyż tak przyrządzane dania zachowują do 90% wartości odżywczych. Dzięki połączeniu pary i gorącego powietrza potrawy są soczyste w środku i cudownie chrupiące z wierzchu. Ta funkcja będzie także niezwykle przydatna dla osób, które poszukują sposobu na wypiekanie idealnego, domowego chleba.
5. Systemy czyszczenia
W piekarnikach dostępne są różne rozwiązania, które ułatwiają ich czyszczenie i eliminują szkodliwe substancje. Najprostszym, powszechnie stosowanym systemem jest emalia łatwoczyszcząca we wnętrzu piekarnika. Bardziej zaawansowaną opcją jest Aquactiva, czyli czyszczenie piekarnika za pomocą gorącej pary. Woda, która znajduje się w specjalnym pojemniku, zmienia się w parę pod wpływem wysokiej temperatury. Wówczas nawet mocno zaschnięte zabrudzenia ulegają rozpuszczeniu. Kolejnym systemem jest kataliza. Piekarniki wykorzystujące tę technologię wyposażone są w panele katalityczne, które umożliwiają spalanie zabrudzeń i ich łatwe usuwanie. Niezwykle skutecznym i wygodnym rozwiązaniem jest pyroliza, czyli metoda samoczyszczenia piekarnika. Specjalny program sprawia, że wnętrze piekarnika rozgrzewane jest aż do 500°C. W tak wysokiej temperaturze spalane są wszystkie zanieczyszczenia. Powstały w ten sposób popiół jest łatwy do usunięcia nawet w trudno dostępnych miejscach.
6. Sterowanie bezprzewodowe
Nowoczesne piekarniki są wyposażone w łączność Wi-Fi. Firma Candy opracowała aplikację Simply-Fi, która zapewnia nowe doświadczenie pieczenia. Można ustawiać programy za pomocą smartfona i w ten sam sposób je wyłączyć. Aplikacja zawiera również przepisy oraz możliwość stworzenia własnej książki kulinarnej. Jeśli chcemy sterować zdalnie naszym piekarnikiem, zależy nam na oszczędności czasu i włączaniu rozgrzewania urządzenia, gdy jesteśmy np. w drodze
z pracy do domu, to sprzęt z Wi-Fi będzie dla nas odpowiednim wyborem.
Nadesłał:
Marta Lau
|
Komentarze (0)