Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

6 sklepów Baltony na wrocławskim lotnisku [ZOBACZ]

Nowy operator sklepów wolnocłowych w Porcie Lotniczym Wrocław właśnie oficjalnie zainaugurował działalność. Baltona poszerzyła ofertę modową, wybór artykułów spożywczych czy kosmetyków, wprowadziła nową markę z produktami regionalnymi, otworzyła też dwa całkowicie nowe lokale.

W ubiegłym roku Baltona wygrała konkurs na operatora sklepów wolnocłowych na wrocławskim lotnisku. Pierwszy sklep otworzyła już w grudniu, teraz gotowych jest wszystkich sześć lokali. 30 sierpnia Baltona uroczyście zainaugurowała swoją działalność w Porcie Lotniczym Wrocław.

Jesteśmy niezwykle dumni z nowej inwestycji w Porcie Lotniczym we Wrocławiu. Obok bogatego i dopasowanego do potrzeb klientów asortymentu, pragniemy zaoferować im także unikalne doświadczenia zakupowe podkreślające charakterystykę miasta. Nowoczesna i starannie dobrana oferta handlowa ma wzmocnić wizerunek wrocławskiego portu i wyróżnić go na tle innych obiektów tego typu w Polsce – mówi Piotr Kazimierski, Prezes Baltona S.A.

Oferta nowego operatora jest bardzo różnorodna. Cztery sklepy, łącznie o powierzchni 740 mkw., znajdują się w hali odlotów Schengen. Największy z nich to Wroclaw Duty Free, oferujący m.in artykuły spożywcze, perfumy, kosmetyki, akcesoria, alkohole i wyroby tytoniowe. Fashion Boutique proponuje odzież, biżuterię i akcesoria, a w Zoom można zaopatrzyć się w prasę i książki. Nową koncepcją jest Spirit of Poland, sklep wyspecjalizowany w polskich produktach regionalnych. Można tam kupić m.in. ceramikę, miody czy sery z Dolnego Śląska, kraftowe piwa, nalewki czy inne regionalne alkohole.

Baltona otworzyła sklepy również w dwóch zupełnie nowych lokalizacjach. W hali odlotów non-Schengen operator uruchomił lokal ze swoimi największymi bestsellerami. Zakupy można zrobić też w hali ogólnodostępnej, na parterze – nowy lokal liczy 86 mkw. Znajdziemy tam m.in. perfumy, kosmetyki i akcesoria modowe.

Sklepy nowego operatora wyróżnia projekt aranżacji powierzchni handlowej. Opracowała go londyńska pracownia The Design Solution, inspiracje czerpiąc z architektury wrocławskiego Rynku, mostów czy krasnali.

Wrocławskie Stare Miasto przyciąga turystów z całego świata i jest zapewne jednym z najpiękniejszych w Europie. Główny motyw dla sklepów stworzyliśmy zainspirowani szczytami gotyckich budynków oraz kolorami fasad przeważającymi w Rynku – mówi Nick Taylor z The Design Solution, projektant wystroju sklepów Baltony na wrocławskim lotnisku.

Umowa pomiędzy Portem Lotniczym Wrocław a Baltoną została podpisana na pięć lat.

Rozwój wrocławskiego lotniska opiera się na sukcesywnej rozbudowie siatki połączeń, ale podróżni oczekują też i doceniają wysoką jakość obsługi w naszym porcie. Atrakcyjne sklepy są tu jednym z kluczowych elementów, dlatego cieszymy się, że nowy operator proponuje szerszą i bogatszą ofertę – mówi Dariusz Kuś, prezes Portu Lotniczego Wrocław. – Na szczególną uwagę zasługuje nowy format Spirit of Poland, który doskonale wpisuje się w potrzeby coraz liczniej odwiedzających nas turystów zagranicznych.

Dodajmy, że wrocławskie lotnisko posiada ok. 4 tys. mkw. powierzchni komercyjnej (sale konferencyjne, galeria handlowa, gastronomia itd.). Port należy do najszybciej rozwijających się lotnisk regionalnych w Europie. Regularnie bije rekordy pod względem liczby obsłużonych pasażerów. W lipcu z jego usług skorzystało blisko 375 tys. osób. Zgodnie z prognozami, w całym 2018 roku Port Lotniczy Wrocław obsłuży ok. 3,2 mln pasażerów.

Więcej informacji:

Port Lotniczy Wrocław to jedno z największych i najważniejszych lotnisk w Polsce. W roku 2017 obsłużyło ponad 2,85 mln pasażerów. W tym roku, według prognoz, z jego usług skorzysta już ponad 3,2 mln podróżnych. W sezonie letnim 2018 port oferuje 85 połączeń, w tym 10 nowych kierunków regularnych.

Wrocławskie lotnisko jest doskonale skomunikowane z siecią autostrad (A4 i A8) i dróg ekspresowych (S5 i S8), co umożliwia szybki i wygodny dojazd również z dalej położonych regionów Polski. Na lotnisku podróżni mają do dyspozycji ok. 4 tys. miejsc parkingowych.

Dojazd do portu umożliwia również szybkie połączenie WRO Airport Express. Komfortowe autobusy wyruszają co 50 minut z nowego Dworca Autobusowego, tuż przy kolejowym Dworcu Głównym. Wygodnym połączeniem z centrum jest też autobusowa linia „106”, kursująca co 20 minut (za dnia), i nocna „206”, jeżdżąca co 90 minut. Pasażerowie korzystający z usług Port Lotniczego Wrocław mają też do dyspozycji liczne sklepy, bary, kawiarnie i restauracje.

Port Lotniczy Wrocław sukcesywnie inwestuje w infrastrukturę. Od 2012 roku pasażerowie są obsługiwani w nowoczesnym terminalu. Lotnisko dysponuje też systemem nawigacyjnym wyższej kategorii (ILS Cat. II), umożliwiającym realizację operacji lotniczych również w trudniejszych warunkach atmosferycznych.

Wrocławskie lotnisko jest doceniane za wysoki standard obsługi. W 2012 roku port został uznany przez pasażerów najbardziej przyjaznym lotniskiem w Polsce, a w 2017 roku uzyskał pierwsze miejsce w Polsce i jedenaste w Europie w rankingu portalu Sleepingairports.net. Czterokrotnie otrzymał też nagrodę Business Traveller Award dla najlepszego regionalnego lotniska w kraju.

Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Baltona S.A. to największy operator sklepów wolnocłowych na polskich lotniskach regionalnych Grupa zajmuje się sprzedażą towarów w sklepach wolnocłowych zlokalizowanych przede wszystkim w portach lotniczych oraz na przejściach granicznych. Placówki handlowe Grupy są zlokalizowane w Polsce (większość), w Rumunii, Estonii, we Francji, we Włoszech, na Ukrainie oraz w Belgii, Niemczech i Holandii. Ponadto Grupa zajmuje się m. in. zaopatrywaniem placówek dyplomatycznych, promów, a także załóg statków i okrętów cumujących w polskich portach morskich (działalność shipchandlerska). W 2012 roku Grupa rozszerzyła swoje portfolio o działalność gastronomiczną (sprzedaż posiłków i napojów w punktach gastronomicznych i kawiarniach zlokalizowanych w pobliżu lub na terenie portów lotniczych lub dworców kolejowych) i sprzedaż towarów w kanale B2B. W 2010 r. spółka PHZ Baltona S.A. pozyskała inwestora strategicznego - Flemingo International Limited z siedzibą w Dubaju, który jest międzynarodowym operatorem sklepów wolnocłowych posiadającym ponad 140 sklepów w 32 krajach. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Baltona S.A. jest spółką publiczną, której akcje są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

PREXPERT