Technologie » Komputery

8 centymetrów od ekranu

SANYO PLC-XL51 – nowy, ultra szerokokątny projektor 2700ANSI lumenów, kontrast 1200:1, rozdzielczość XGA (1024x768), praca w sieci LAN i WLAN. Sugerowana cena: 6499 zł + VAT, 3 lata gwarancji na projektor i lampę.

Firma SANYO wzmacnia swoją pozycję lidera rozwiązań technicznych na polu projektorów 3LCD, wprowadzając do swojej oferty model PLC-XL51, projektor przystosowany do instalacji zaledwie 8,1 cm od powierzchni projekcyjnej (ekranu). Nieorganiczne panele LCD o kontraście 1200:1 i jasności obrazu 2700 ANSI lumenów pozwalają mu przy tym uzyskać niewiarygodnie jednorodny obraz. Dzięki unikalnej technologii projekcji i systemowi chłodzenia opracowanemu przez firmę SANYO, model PLC-XL51 można instalować zarówno poziomo, jak i w pionie.

Jest on szczególnie przydatny do zastosowań w reklamie wizualnej i do nowatorskich prezentacji w placówkach edukacyjnych lub firmach.W przeciwieństwie do wcześniejszego modelu PLC-XL50, w projektorze PLC-XL51 zastosowano nieorganiczne panele ciekłokrystaliczne. Zatrzymują one mniej promieniowania ultrafioletowego, niż swoje organiczne odpowiedniki, wyraźnie wydłużając żywotność projektora. Podnosi to znacznie bezpieczeństwo takiej inwestycji dla korporacyjnych nabywców.W projektorze PLC-XL51 zastosowano technologię hybrydową i ekstremalnie szerokokątny, opracowany przez firmę SANYO system projekcyjny, w którym obiektyw współpracuje z przekierowującym obraz zwierciadłem asferycznym. Funkcja pionowej korekty zniekształcenia trapezowego pozwala niwelować je w zakresie +/- pięciu stopni. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom, możliwe stało się uzyskanie obrazu o przekątnej dwóch metrów (80 cali) już przy odległości 8cm od ekranu, co czyni model PLC-XL51 szczególnie przydatnym do prowadzenia prezentacji w niewielkich pomieszczeniach. Inną korzyścią, wynikającą z zastosowania technologii ultraszerokokątnej, użytej przez firmę SANYO po raz pierwszy w poprzednim modelu, jest możliwość ustawienia głośników bezpośrednio naprzeciwko powierzchni projekcyjnej bez zasłaniania wiązki światła z projektora. Możliwa jest też projekcja w pionie. Dzięki opcjom instalacji na ścianie, suficie, podłodze lub stole, model PLC-XL51 cechuje duża elastyczność. Można, na przykład, używać go na konferencjach do wyświetlania planów sal, wyświetlać nim informacje reklamowe w obiektach komercyjnych i publicznych oraz schematy i zdjęcia w salach szkolnych. Projektor PLC-XL51 oferuje rozdzielczość XGA (1024 x 768 pikseli) i jasność 2700 ANSI lumenów. W połączeniu z kontrastem 1200:1, model ten jest w stanie dokładnie oddawać szczegóły ilustracji i realistycznie odwzorowuje barwy. Można też podłączyć go do przewodowej lub bezprzewodowej sieci LAN, co dla korzystającej z niego firmy lub placówki edukacyjnej otwiera dodatkowe możliwości jego zastosowań i pozwala szybko identyfikować i eliminować wszelkie zakłócenia jego zdalnej pracy.

Dzięki gniazdu kart pamięci SD, prowadzenie prezentacji za pomocą tego urządzenia nie wymaga podłączania go do komputera PC ani Mac: slajdy prezentacji mogą być odczytywane i wyświetlane bezpośrednio z wsuniętego do gniazda nośnika.Funkcja ochrony antykradzieżowej reaguje na wibracje i wstrząsy, włączając alarm dźwiękowy. Inna funkcja pozwala projektorowi rozpoczynać pracę automatycznie, w momencie podłączenia do sieci zasilającej. Nie trzeba też tracić czasu, czekając na wystygnięcie lampy, ponieważ PLC-XL51 wyłącza się samoczynnie bez uszkadzania lampy ani mechanizmów wewnętrznych, gdy tylko jego wtyczka zostanie wyjęta z gniazdka elektrycznego.

Model PLC-XL51 pojawi się w specjalistycznych sklepach w drugiej połowie października. Sugerowana cena w Polsce – 6499 zł + VAT. Gwarancja 3 lata na projektor i lampę.

Zdjęcia dużej rozdzielczości są na stronie: http://www.sanyo.de/press/press_images2.asp?lg=D&n1=2&n2=2&Images=Projektoren

Dane techniczne: http://www.sanyo.de/products/lcd/projectors/business_education/product_detail.asp?lg=E&PID=209&product=PLC-XL51&n1=1

Informacje o SANYO Fisher Sales (Europe) GmbH:Firma SANYO Fisher Sales (Europe) GmbH została założona w 1977 r. z siedzibą w Monachium w Niemczech. Jest to spółka zależna koncernu SANYO Electric Co. Ltd. Jako centrala handlowa, firma zajmuje się obecnie koordynacją wszelkich działań handlowych i marketingowych na terenie Europy, z wyłączeniem Hiszpanii i Wielkiej Brytanii, w zakresie takich linii produktowych jak projektory, monitory LCD, elektronika konsumencka, obrazowanie cyfrowe, telefony komórkowe i systemy bezpieczeństwa.SANYO jest jednym z największych producentów projektorów na świecie. Produkty tej marki wyróżniają się innowacyjnością, doskonałą jakością i wszechstronnością zastosowań. Kompletna linia produktowa obejmuje modele do kina domowego, projektory biznesowe i do zastosowań edukacyjnych, aż po profesjonalne urządzenia na potrzeby imprez masowych i kina domowego.  Uzupełnieniem tej rozbudowanej rodziny są monitory LCD.

Informacje o SANYO Electric Co., Ltd. www.sanyo.com

SANYO Electric Co., Ltd. dąży do tego, aby stać się „dostawcą zaawansowanych rozwiązań środowiskowych i energetycznych”. Działalność SANYO obejmuje szeroki zakres produktów konsumenckich i komercyjnych, takich jak wyposażenie dla firm, akumulatory, urządzenia audio-wideo, IT i komunikacyjne, urządzenia domowe i elektroniczne oraz inne. Kierując się wizją wyrażoną w haśle „Think GAIA”, SANYO pragnie oferować najnowocześniejsze rozwiązania sprzyjające zrównoważonemu rozwojowi, łącząc ze sobą liczne oryginalne technologie.

www.sanyo-polska.pl

Obsługa public relations malgorzata.blachnio@indalo.pl mobile (+48) 509 047 721