Motoryzacja » Samochody

80 lat opon zimowych Nokian

W 1846 roku R.W. Thomson stworzył pierwszą na świecie oponę pneumatyczną. Kilka lat później fińska firma z miasta Noki, działająca dziś pod szyldem Nokian, rozpoczęła produkcję opon na skalę przemysłową. Do dziś produkują opony dające poczucie bezpieczeństwa oraz pewność podczas jazdy.

Pół wieku po wynalezieniu opony, w 1898 roku w Finlandii, w mieście Nokia powstały pierwsze Zakłady Gumowe zajmujące się m.in. produkcją opon, początkowo rowerowych. Po niespełna czterdziestu latach w 1932 roku w fabryce w Nokii powstała pierwsza opona samochodowa. Ponieważ była to firma fińska od początku swojej działalności produkowano opony przeznaczone do jazdy w trudnych skandynawskich warunkach pogodowych. Prace nad oponami były tak zaawansowane, iż zaledwie dwa lata później w 1934 roku powstała pierwsza na świecie opona zimowa przeznaczona do użytkowania przez samochody ciężarowe. Ponieważ motoryzacja na świecie prężnie się rozwijała, a w Finlandii samochody zdobywały popularność ze względu na duże odległości do pokonywania,  fińska fabryka w 1936 roku wypuściła pierwszą oponę śniegową, przeznaczoną dla samochodów osobowych Hakkapeliittę. W ciągu kilku lat z Fińskich Zakładów Gumowych wyodrębniła się samodzielna fabryka opon samochodowych. Obecnie istniejąca firma Nokian przejęła tradycje fińskich zakładów i specjalizuje się w produkcji opon zimowych przeznaczonych do jazdy w wymagających warunkach.

Opony zimowe produkowane w fińskiej fabryce w Nokii bardzo szybko zdobyły popularność. W latach 50. oraz 60. XX wieku opony Kometa Hakkapeliitta napędzały pojazdy fińskich zawodników startujących w legendarnych rajdach samochodowych Monte Carlo. Fińscy zawodnicy na oponach Hakkapeliitta osiągali znakomite wyniki. Opony nie miały sobie równych na ośnieżonych i oblodzonych krętych górskich drogach. Bardzo szybko produkowane w fabryce w Nokii opony stały się obiektem pożądania rajdowców z innych państw.

Zimowe opony firmy Nokian wciąż należą do najlepszych na świecie. W dniu 9 marca 2013 roku pobity został rekord świata w prędkości jazdy samochodem osiągniętej na lodzie. Kierowca testowy firmy Nokian przejechał z prędkością 335,713 km/h po zamarzniętej powierzchni Morza Bałtyckiego. Nowy rekord świata padł na 14-kilometrowym torze lodowym w Zatoce Botnickiej u wybrzeży Finlandii przy bardzo trudnych warunkach atmosferycznych. Wcześniejszy rekord świata należał również do fińskiego potentata.

Opony firmy Nokian są dostosowane do nordyckich warunków pogodowych. Mróz, śnieg, lód, czasem deszcz. Tak niekorzystne warunki atmosferyczne panują zimą również na naszych drogach. Produkty fińskiej firmy wykorzystują gumową mieszankę nowej generacji, posiadają specjalną rzeźbę bieżnika oraz technologię Cryo Crystal. Jest to zaawansowane rozwiązanie, które sprawia, że opona ma większą przyczepności oraz krótszą drogę hamowania. Ponadto technologia Cryo Crystal działa jak wbudowane w oponę kolce. Tworzą je wielokątne, twarde jak diament, cząsteczki kryształów. Do produkcji opon zostaje także wykorzystana naturalna guma. Zachowuje ona swoje właściwości nawet przy gwałtownych zmianach temperatur. A jak wiemy nasza zima potrafi zaskakiwać zmianami temperatur, ponadto jeśli korzystamy z garażu, opony dodatkowo obciążone są zmianą temperatur. Również budowa opony poprawia jej przyczepność na śniegu i lodzie, szczególnie podczas hamowania oraz przyspieszania. Opona została także wyposażona w specjalne krawędzie pozwalające zachować optymalną przyczepność nawet na grubych warstwach błota pośniegowego.

Dodatkowym atutem opon Nokian jest możliwość wyboru takich, które zostały wyprodukowane w Technologii RFT (Run Flat Technology). System ten umożliwia jazdę samochodem nawet po gwałtownej utracie ciśnienia powietrza w oponie. Dzięki takiemu rozwiązaniu można na przebitej, uszkodzonej oponie przejechać nawet do 150 km, w zależności od obciążenia samochodu i nawierzchni.

Decydując się na produkt firmy Nokian, wybieramy nie tylko bezpieczne opony ale również takie, przy produkcji których ważna jest dbałość o środowisko. Firma Nokian jako pierwsza na rynku wprowadziła certyfikowany system zarządzania środowiskowego. Dbałość o naturę ma miejsce zarówno podczas produkcji opon, jaki i ich użytkowania. Nokian do produkcji mieszanki gumowej stosuje w swojej produkcji wyłącznie oczyszczone, niskoaromatyczne oleje oraz nietoksyczne składniki roślinne. Wpływa to również korzystnie na bezpieczeństwo ponieważ zmniejszają się opory toczenia. W momencie kiedy opony generują mniejsze opory toczenia, zmniejsza się także zużycie paliwa.

Opony firmy Nokian to przede wszystkim bezpieczeństwo i pewność podczas jazdy. Osiągnięcia fińskiej firmy nie są wynikiem chwilowych wysiłków inżynierów, ale sprawdzonym, wypracowanym i zdobywanym przez lata doświadczeniem najlepszych inżynierów branży oponiarskiej. Nokian to tradycja i osiemdziesięcioletnie doświadczenie zdobywane nie tylko w laboratorium, ale także każdego dnia na fińskich drogach.

Z okazji 80. lat istnienia opon Nokian, firma przygotowała konkurs. W zabawie może wziąć udział każdy, wystarczy zaproponować swój slogan, który będzie wyrażał istotę fińskich opon. Do wygrania aż 8 000 euro!

Więcej szczegółów o konkursie oraz ankieta zgłoszeniowa na stronie http://www.nokiantyres.com/slogan-konkurs

Świeża Bazylia PR