Dom » Architektura
A W SIERPNIU… NA JAGODY!
Zobacz więcej zdjęć » |
Oprócz walorów stricte zdrowotnych, regularne spożywanie tych owoców może poprawić także nasz wygląd! Poprzez dużą zawartość witaminy C, antyoksydantów oraz karotenoidów, zapobiegają procesom starzenia się skóry i poprawiają wygląd naszej skóry, pomagają też w wytwarzaniu kolagenu.
Lista dobroczynnych właściwości owoców jagodowych zdaje się nie mieć końca. Zdecydowanie najlepszą formą przyswajania zawartych w nich składników będą świeżo wyciskane soki oraz przepyszne smoothie:
Świeżo wyciskany sok jest tutaj bezkonkurencyjny - komentuje Robert Zimnoch, z Kuvings Polska - Jak się okazuje, po zjedzeniu owoców do organizmu dostaje się tylko 17% składników odżywczych w nich zawartych, natomiast wypijając szklankę świeżo wyciskanego soku już w przeciągu 15 min do naszego ciała przedostaje się aż 75% składników odżywczych zawartych w tych owocach. Wchłanialność jest więc aż ponad 4 razy większa! Zdecydowanie stawiajmy na soki i smoothie z owoców jagodowych. Tego typu owoce są jednak bardzo często wykorzystywane także do przygotowania dżemów i przetworów na jesień. Korzystanie z wolnoobrotowej wyciskarki da nam zarówno pyszny, jednolity, bogaty w składniki odżywcze sok lub smoothie, ale także produkt uboczny w postaci pulpy. Może być ona świetną podstawą do robienia jesiennych przetworów i dżemów. Tego typu owocowa masa jest już pozbawiona soku, a więc przyrządzając weki, nie musimy zbyt długo jej gotować (smażyć) wraz z cukrem w celu redukcji i odparowania przed umieszczeniem w słoiczkach - mówi Robert Zimnoch, dystrybutor marki Kuvings Polska.
Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie owoców jagodowych w diecie oraz przepisy na soki i smoothie z wykorzystaniem tych owoców:
Jagody - zastrzyk witamin
Niekwestionowana królowa w rodzinie owoców jagodowych. Posiada wiele witamin z grupy A, B1, B2, E,C, PP. Bogata w kwas foliowy i błonnik. W swoim składzie posiada również wiele minerałów np. fosfor, cynk wapń, żelazo, potas.
Przepis na sok z jagód:
- 2 szklanki jagód
- 0,5 cytryny
- szklanka liści jarmużu
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Maliny - na odchudzanie
Malina zawierają dużo błonnika, dzięki czemu ich regularne spożywanie bardo pomaga w procesach trawiennych. Dodatkowo witaminy: C,E,B1,B2,B6 oraz są źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, potas, wapń, żelazo. Liście malin (o nich także warto pamiętać) zawierają natomiast garbniki, flawonoidy, fenolokwasy.
Przepis na sok z malin:
- 2 szklanki malin
- 1 limonka
- 0,5 szklanki mięty
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Jeżyny - sposób na przeziębienie
Jeżyna bogata jest przede wszystkim w witaminy A,C,E,K. Sok z jeżyn ma więc doskonałe właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo zawiera wiele minerałów np. fosfor, wapń, cynk, potas, żelazo, magnez.
Przepis na sok z jeżyn:
- 2 szklanki jeżyn
- szklanka natki pietruszki
- 1 jabłko
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Borówka amerykańska - pomaga w odchudzaniu
Borówka amerykańska w swoich właściwościach posiada szereg witamin m.in. A,C,E,K, B6 oraz soli mineralnych i minerałów: wapnia, fosforu, magnezu, sodu, żelaza, czy selenu. Idealna dla osób na diecie odchudzającej, ze względu na bardzo niską kaloryczność.
Przepis na smoothie z borówki amerykańskiej:
- 2 szklanki borówki amerykańskiej
- 1 seler naciowy
- 0,5 pomarańcza
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków (pamiętajmy o użyciu sita do smoothie)
Czarna porzeczka - bogactwo witaminy C
Czarna porzeczka jest źródłem ogromnej ilości witaminy C. Zawiera aż 260% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę! Dodatkowo zawiera wiele antyoksydantów.
Przepis na sok z czarnej porzeczki:
- 2 szklanki czarnej porzeczki
- 1 por
- 1 gruszka
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Aronia - sposób na wolne rodniki
Aronia tak jak pozostałe owoce jest bogata w wiele składników odżywczych oraz witamin m.in. żelazo, wapń, miedź, jod, bor, mangan oraz witaminy C, B2, B3, B9 oraz E. W aronii znajdują się również flawonoidy, rutyna, antocyjany, kwercetyna, leukocyjany, katechiny. Związki te pomagają zwalczać wolne rodniki.
Przepis na sok z aronii:
- 2 szklanki aronii
- 1 seler
- 2 śliwki
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków.
Nadesłał:
Naruszew
|
Komentarze (0)