Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Aby twoje nogi nadążyły za tobą!

W Polsce na przewlekłą niewydolność żylną (PNŻ) cierpi aż 49% społeczeństwa, w tym 51% kobiet i 38% mężczyzn w różnym wieku1. Przewlekła niewydolność żylna dotyczy szczególnie osób wykonujących pracę w pozycji stojącej lub siedzącej2.

Obrzęki nóg, uczucie ciężkości i siatka „pajączków" to najczęstsze, pierwsze objawy tego schorzenia, których nie wolno lekceważyć.

Przewlekła niewydolność żylna (PNŻ)
W przewlekłej niewydolności żylnej dochodzi do zaburzenia przepływu krwi w żyłach. Do podstawowych przyczyn rozwoju PNŻ należą: upośledzenie napięcia ściany żylnej oraz upośledzenie funkcji zastawek w żyłach powierzchownych i głębokich. Główne czynniki ryzyka to: wiek, płeć żeńska, dziedziczenie, ciąża, otyłość, praca w pozycji siedzącej lub stojącej, przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyj-nych, wysoki wzrost.

Objawy przewlekłej niewydolności żylnej to: obrzęk kończyn dolnych, ból i uczucie ciężkości, nocne skurcze łydek, uczucie napięcia żył, świąd2. Nie wolno lekceważyć tych sygnałów. Najlepiej udać się do lekarza, by potwierdził diagnozę i zalecił odpowiednie leczenie. Nieleczona PNŻ może doprowadzić do poważnych konsekwencji, na przykład do powstania trudnych w leczeniu owrzodzeń żylnych,  a nawet do inwalidztwa3.

Leczenie
Przede wszystkim, po zaobserwowaniu pierwszych objawów, należy wprowadzić zmiany w codziennym trybie życia. Ważne jest zwiększenie aktywności fizycznej (jazda na rowerze, spacery, pływanie). Przy siedzącym trybie pracy należy zadbać o właściwą pozycję nóg (nie zakładać nogi na nogę, ustawić pod biurkiem podnóżek). Warto również kilka razy dziennie wykonywać ćwiczenia, na przykład toczenie piłki stopą po podłodze, ćwiczenia z taśmami, itd. Zestaw ćwiczeń łagodzących objawy przewlekłej niewydolności żylnej znajduje się np. na stronie www.aesciner.pl.

Przewlekłą niewydolność żylną leczy się zachowawczo (np. leczenie uciskowe), farmakologiczne (leki flebotropowe, np. z escyną) lub inwazyjne (np. skleroterapia, fleboktomia), zależnie od diagnozy i zaleceń lekarza.

AESCINER® RETARD – nowość na aptecznej półce
AESCINER® RETARD jest nowym lekiem flebotropowym zawierającym escynę. Escyna to substancja pochodzenia naturalnego, której właściwości i skuteczność w leczeniu PNŻ, potwierdzają liczne badania kliniczne4. Jedna kapsułka Aesciner® Retard zawiera aż 50 mg tej substancji czynnej.

Wybierając ESCYNĘ, wybierz formę RETARD!
Lek AESCINER® RETARD wyróżnia zastosowanie unikalnej technologii kontrolowanego uwalniania escyny w organizmie, co:
zapewnia przedłużone działanie leku
redukuje wahania stężenia leku we krwi
chroni przed działaniami niepożądanymi
umożliwia wygodne dawkowanie – tylko 1 kapsułka 2 x dziennie

Technologia RETARD to setki mikropeletek wypełnionych substancją czynną – escyną zamkniętych w żelatynowych kapsułkach. Dzięki porowatej budowie powłoki, treść pokarmowa stopniowo wypłukuje z mikropeletek substancję czynną i rozprowadza ją w układzie pokarmowym.

AESCINER® RETARD zalecany jest osobom z objawami przewlekłej niewydolności żylnej, między innymi takimi, jak:
obrzęk kończyn dolnych,
uczucie ciężkości nóg,
nocne skurcze łydek,
uczucie napięcia żył,
świąd6.
AESCINER® RETARD jest dostępny w aptekach bez recepty w cenie około 21 zł za opakowanie zawierające 30 kapsułek.

_________________

1. Jawień A., Grzela T., Ochwat A.: Prevalence of chronic venous insufficiency (CVI) in men and women of Poland. Multicenter cross-sectional study of 40095 patients. Phlebology, 2003; 18: 110–122.
2. Soduł-Szopińska I., Błachowiak K., Koziński K.: Wpływ czynników środowiskowych na rozwój przewlekłej niewydolności żylnej. Medycyna Pracy, 2006;(57) (4):365–373.
3. Pupka A. Przewlekła niewydolność żylna: etiopatogeneza, diagnostyka i leczenie, Zakład Chirurgii Endowaskularnej Katedry Chirurgii Naczyniowej, Ogólnej i Transplantacyjnej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu https://podyplomie.pl/chirurgia/19742,przewlekla-niewydolnosc-zylna-etiopatogeneza-diagnostyka-i-leczenie
4. Piechal A., Blecharz-Klin K., Widy-Tyszkiewicz E.: Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastani) we współczesnej terapii. Przewodnik Lekarza 2005; 4: 74-81.
5. Specyfikacja produktowa producenta – Temmler Werke GmbH.
6. Charakterystyka Produktu Leczniczego.

AR/04.2017/04

Aesciner® Retard. Postać farmaceutyczna: Kapsułka o przedłużonym uwalnianiu, twarda żelatynowa. Skład jakościowy i ilościowy: Substancją czynną preparatu jest suchy wyciąg z nasion kasztanowca zwyczajnego [HCE 50] Hippocastani semen extr. (5:1; ekstrahent: etanol 50% v/v). 1 kapsułka zawiera 240-290 mg wyciągu standaryzowanego na zawartość 50 mg glikozydów triterpenoidowych w przeliczeniu na escynę.  Wskazania do stosowania: Preparat stosowany jest w objawach przewlekłej niewydolności żylnej, takich jak obrzęk kończyn dolnych oraz związanych z tym dolegliwościach: ból i uczucie ciężkości, nocne skurcze łydek, uczucie napięcia żył, świąd. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną tj. suchy wyciąg z nasion kasztanowca lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Podmiot odpowiedzialny: Genexo Sp. z o. o., ul. Gen. Zajączka 26, 01-510 Warszawa.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.¬¬

Agencja PR