Dom » Nieruchomość

Alides Polska nabył kolejną inwestycję w Gdańsku

Deweloper i inwestor z Gandawy nabył 25 lutego kompleks biurowy Waterside, o łącznej powierzchni 9 320 m2, w wyjątkowej lokalizacji na obszarze historycznego Głównego Miasta w Gdańsku.

Zdjęcia budynku: https://1drv.ms/u/s!Ak6vnk2kpo84ib8MbWnTdYKViK0g0Q?e=KsWbMJ

Po zakupie, wspólnie ze Spółką Revive, terenu Stoczni Cesarskiej w marcu 2017 roku, jest to już druga inwestycja Alides w Gdańsku. Zakup kompleksu biurowego Waterside idealnie wpisuje się w ambitną strategię rozwoju rodzinnej grupy kapitałowej, która koncentruje się na pozyskiwaniu inwestycji w strategicznych lokalizacjach, o najlepszym potencjale długoterminowym, zarówno w rodzimej Belgi, Polsce jak i Luksemburgu.

Teren odpowiadający ambicjom Alides

Gdańsk to historyczne miasto i cieszymy się, że możemy tu umocnić naszą pozycję” - mówi prezes Rikkert Leeman. „Z Waterside mamy po Stoczni Cesarskiej kolejną strategiczną lokalizację w naszym portfolio. Kompleks budynków znajduje się nad wodą, w najbardziej cenionych obiektów historycznych w Gdańsku i mariny, w dynamicznej dzielnicy, która jest mocno modernizowana. Krótko mówiąc, lokalizacja, idealnie pasuje do naszych planów biznesowych.” – dodaje Leeman.

Alides zamierza pozostawić kompleks, składający się z pięciu budynków w swoim portfolio i kontynuować najem, z jednoczesną perspektywą rozważenia wszystkich możliwości przebudowy kompleksu w najbliższych latach.

Historia i wzrost gospodarczy

Alides jest firmą rodzinną, działająca na rynku nieruchomości od 1892 roku. Jako inwestor hybrydowy i deweloper, firma zdołała zbudować silną pozycję opartą na tradycji i innowacjach. Tym samym Gdańsk ze swoją bogatą historią i dynamicznym rozwojem gospodarczym jest dla firmy doskonałą lokalizacją inwestycyjną.

Kompleks Waterside zlokalizowany jest wzdłuż ulicy Długie Ogrody, w reprezentacyjnym miejscu nad Motławą. Lokalizacja zapewnia szybki dostęp zarówno do historycznego centrum miasta, jak i tętniącego życiem środowiska gospodarczego aglomeracji trójmiejskiej, będącej czwartym co do wielkości obszarem metropolitalnym w Polsce, którego liczba ludności sięga blisko 1 mln. Trójmiasto to jeden z najbardziej dynamicznych i najszybciej rozwijających się obszarów w Polsce. W bezpośrednim sąsiedztwie ulicy Długie Ogrody dostępne są tramwaje i autobusy, a Dworzec Główny oddalony jest od obiektu o 3,6 km. Gdańskie lotnisko znajduje się zaledwie 18 km od inwestycji. Okolica, w której znajduje się Waterside objęta jest głębokimi planami rewitalizacyjnymi, które mają znacząco podnieść jej atrakcyjność. Koncepcja zakłada estetyzację terenów zielonych i ograniczenie ilości miejsc parkingowych. W efekcie czego powstanie atrakcyjna przestrzeń dla ruchu pieszego oraz nowych usług gastronomicznych z letnimi ogródkami, na całej długości Długich Ogrodów. Planowana rewitalizacja ma przyczynić się do zwiększenia ruchu turystycznego również w tej części miasta.

Oprócz biur w kompleksie znajduje się również bank, sklepy i hostel.”. dodaje Rikkert Leeman. „Potencjał jest ogromny. Naszym zamiarem jest przekształcenie nieruchomości w perspektywie kilku najbliższych lat, w projekt wielofunkcyjny, który będzie odpowiadał potrzebom i walorom otoczenia. Myślimy o połączeniu handlu, biur i mieszkań z widokiem na wodę i bliskością historycznego centrum Gdańska." kontynuuję.

Jako CBRE jesteśmy dumni, że mogliśmy wesprzeć naszego klienta Alides przy nabyciu Waterside. Jest to naprawdę wyjątkowa nieruchomości, która oferuje nieporównany potencjał, biorąc pod uwagę wyjątkowość lokalizacji w samym centrum Gdańska, przy nabrzeżu, które wychodzi na Wyspę Spichrzów. Jesteśmy niezmiernie wdzięczni za profesjonalizm i determinację zespołu Alides podczas całego procesu i nie możemy się doczekać ponownej współpracy w najbliższej przyszłości.” mówi Aldus Jonathan O’Neill, CBRE Polska.

Alides nabył budynek od inwestora instytucjonalnego DEKA Immobilien, przy doradztwie pośrednika CBRE Polska. Kupującego wspierał zespół Dentons Poland Real Estate, pod kierownictwem partnera kancelarii Macieja Jodkowskiego, przy wsparciu prawnika Karola Lewandowskiego. Cena zakupu nie zostanie ujawniona.

Alides REIM S.A. to firma rodzinna na rynku nieruchomości, będąca częścią Gandawskiej Group Maes, założonej w 1892 r. Alides od pokoleń jest uznanym podmiotem w sektorze nieruchomości dzięki hybrydowemu profilowi inwestora i dewelopera. Dynamizm i ambicje tej rozwijającej się firmy wyrażają się w jakości, zrównoważonym rozwoju i innowacjach. Alides realizuje swoją strategię ekspansji w Belgii, Luksemburgu i w Polsce poprzez inwestycje w sektorze nieruchomości biurowych, mieszkaniowych, przemysłowych, hotelowych i służby zdrowia. Na podstawie sprawozdań finansowych na dzień 31 grudnia 2019 r., Alides ma skonsolidowany kapitał netto w wysokości 238 mln EUR i EBITDA w wysokości 24,3 mln EUR.

mateuf8