Moda » Odzież

AliExpress prezentuje pierwszą kolekcję stworzoną przez polskiego projektanta

AliExpress – globalny serwis zakupowy należący do Alibaba Group, po raz pierwszy na polskim rynku przedstawił kolekcję inspirowaną marką, stworzoną przez Piotra Popiołka – projektanta mody, stylistę, kostiumografa oraz zwycięzcę Cracow Fashion Awards 2017.

Pierwsza kolekcja AliExpress, będąca wyjątkowym połączeniem mody, sztuki i biznesu w uniwersalnym ujęciu, została pokazana na tegorocznym Cracow Fashion Week i jest także zapowiedzią startu corocznej akcji promocyjnej „AliExpress Anniversary Sale”.

9 marca, w Centrum Kongresowym ICE Kraków, w czasie gali Cracow Fashion Award, AliExpress wraz z Piotrem Popiołkiem zaprezentowali swoją pierwszą kolekcję:

„Przygotowując kolekcję dla AliExpress, przede wszystkim zależało mi na tym, aby uchwycić ideę, którą kieruje się firma. Dlatego też kolekcja w całości jest bardzo uniwersalna. Kroje nie narzucają płci odbiorcy, a elementy są łatwe do dopasowania z innymi – jest to zdecydowanie zwrot ku inkluzywności i uniwersalności. Oprócz tego bardzo ważnymi wskazówkami dla mnie były logo oraz identyfikacja wizualna, skąd zresztą zaczerpnąłem kolorystykę dla moich projektów. Motyw graficzny pojawiający się w identyfikacji został przeze mnie użyty jako print na wielu elementach i w różnych wariantach” – komentuje projektant, Piotr Popiołek.

AliExpress to globalny serwis zakupowy, z którego korzysta 150 milionowa grupa klientów z całego świata, dlatego Popiołek w swojej kolekcji tak mocno postawił na uniwersalność, wykorzystując jednak motyw przewodni odwołujący się do marki, który stał się punktem scalającym całą kolekcję.

Dzięki współpracy z AliExpress, Cracow Fashion Week organizowany przez Szkołę Artystycznego Projektowania oraz Miasto Kraków, zyskuje unikalną możliwość otworzenia się na klientów, którzy korzystają z AliExpress oraz wykorzystanie platformy o globalnym zasięgu. Jest to szczególnie cenna wartość dla młodych projektantów związanych z Cracow Fashion Week.

Kraków od 2010 roku regularnie staje się stolicą mody. Podczas trwającego ponad tydzień Cracow Fashion Week młodzi projektanci mają niepowtarzalną okazję zaprezentować swoje prace przed szeroką publicznością oraz przed ekspertami ze świata mody. Jak co roku, wydarzenie otworzył pokaz dyplomowy Szkoły Artystycznego Projektowania Ubioru oraz finał konkursu młodych projektantów. W poprzednim sezonie główna nagroda w tej kategorii została wręczona Piotrowi Popiołkowi.

AliExpress

AliExpress to globalny serwis zakupowy powstały w 2010 roku, który umożliwia konsumentom z całego świata dokonywanie zakupów bezpośrednio od producentów i dystrybutorów w Chinach, a także, w coraz większym stopniu, od sprzedawców w innych krajach. Najważniejsze rynki konsumenckie, w których AliExpress cieszy się popularnością to Rosja, Stany Zjednoczone, Brazylia, Hiszpania, Francja i Polska. AliExpress jest platformą należącą do spółki Alibaba Group.

Cracow Fashion Week

Cracow Fashion Week organizowany jest od 10 lat przez Szkołę Artystycznego Projektowania Ubioru (SAPU) przy wsparciu Miasta Krakowa. Cracow Fashion Week stał się jednym z największych wydarzeń modowych w Polsce i silnie związany jest z konkursami modowymi, szkołami i festiwalami na terenie całej Polski. Krakowska Szkoła Artystycznego Projektowania Ubioru (SAPU) powstała w 1995 roku i stała się jedną z najbardziej cenionych szkół projektowania w Polsce i Europie Środkowej

HKStrategiesPL