Firma » Finanse

Alior Bank we współpracy z Sodexo jako pierwszy w Polsce udostępnia usługę Android Pay™ dla kart po

Od 16 października 2017 roku użytkownicy kart podarunkowych Sodexo będą mogli realizować płatności telefonem dzięki aplikacji Android Pay.

Karta Sodexo, wydawana we współpracy z Alior Bankiem oraz organizacją płatniczą Mastercard, jest pierwszą w Polsce przedpłaconą kartą podarunkową, którą można płacić zbliżeniowo telefonem. Gwarantuje ona dostęp do ponad 450 tysięcy punktów akceptujących w Polsce, a także umożliwia płatności w Internecie.

Nowa usługa jest odpowiedzią na rosnącą popularność płatności mobilnych. Telefon coraz częściej staje się „portfelem na karty”, których fizycznie nie musimy mieć przy sobie. Dlatego wspólnie z Alior Bankiem zdecydowaliśmy się wprowadzić tę funkcjonalność również dla naszych kart podarunkowych, z których rocznie korzysta kilkaset tysięcy użytkowników  – powiedział Dariusz Deszczka, Dyrektor Marketingu i Rozwoju
w Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.

Aby samodzielnie uruchomić usługę płatności zbliżeniowych Android Pay dla swojej karty podarunkowej, wystarczy założyć profil w serwisie dlaciebie.sodexo.pl i włączyć opcje Android Pay. Dalej schemat postępowania jest taki sam jak dla każdej innej karty – ze sklepu Google Play należy pobrać na telefon aplikację Android Pay i dodać do niej swoją Kartę Podarunkową. Aplikacja działa na wszystkich modelach telefonów posiadających moduł NFC oraz system operacyjny Android™ 4.4 KitKat ® lub nowszy.

Zbliżeniowa płatność telefonem odbywa się dokładnie tak samo jak zbliżeniowa transakcja kartą płatniczą. Jeśli jej wartość przekracza 50 złotych, trzeba podać PIN – ten sam, który obowiązuje do karty plastikowej.

Alior Bank realizuje strategię „Cyfrowego buntownika”, dlatego z dużą satysfakcją przystąpiliśmy do wdrożenia najnowszych technologii dla kart podarunkowych oferowanych przez Sodexo. Płatności mobilne bardzo szybko zyskują popularność
w Polsce. Dzięki wprowadzeniu ich dla kart podarunkowych, wspólnie z naszym partnerem, po raz kolejny wyznaczamy nowy standard w branży” – mówi Maciej Surdyk, dyrektor zarządzający Pionem Rozwoju Biznesu w Alior Banku.

Dokonując płatności telefonem przy użyciu aplikacji Android Pay, rzeczywisty numer karty nie jest udostępniany sklepowi, co w znaczący sposób podnosi bezpieczeństwo transakcji. Gdy transakcja zostanie zaakceptowana, na telefonie użytkownika pojawi się komunikat potwierdzający.

Kartą podarunkową Sodexo można zarządzać poprzez infolinię oraz stronę www.dlaciebie.sodexo.pl. Użytkownik może tam zastrzec utraconą kartę, sprawdzić jej saldo, historię transakcji, a także zmienić PIN. Wszystkie usługi są dostępne online przez całą dobę.

Zbliżeniowe płatności telefonem będą sukcesywnie wprowadzane dla wszystkich wydawanych przez Alior Bank kart Sodexo w organizacji Mastercard, takich jak np. karty premiowe, Lunch Pass i inne.

ConTrust