Technologie » Komputery

Allen Waugerman na stanowisku prezesa i dyrektora generalnego Lexmark

Lexmark, światowy lider rozwiązań w dziedzinie przetwarzania obrazu ogłosił, że zarząd firmy jednogłośnie wybrał Allena Waugermana na stanowisko prezesa i dyrektora generalnego.

Waugerman jest związany z Lexmark od momentu powstania firmy w 1991 roku. W tym czasie pełnił różne funkcje zarządcze, w tym czasowo kierował firmą podczas wakatu na stanowisku dyrektora generalnego. Od 2016 roku Waugerman pełnił w Lexmark funkcję starszego wiceprezesa i dyrektora ds. technologii.

Waugerman został wybrany na obecne stanowisko po szeroko zakrojonych poszukiwaniach, w których wzięto pod uwagę wielu wysoko wykwalifikowanych kandydatów. Zastąpił Richa Gerusona, który odszedł z firmy w listopadzie 2018 roku.

„Mamy przyjemność powołać Allena na stanowisko prezesa i dyrektora generalnego", powiedział Mickey Kantor, szef rady nadzworczej Lexmark. "Wnosi on silne przywództwo, uczciwość, głęboką wiedzę na temat technologii i udokumentowane osiągnięcia, co czyni go właściwą osobą do poprowadzenia firmy w kierunku dalszego globalnego rozwoju.”

Waugerman uzyskał dyplom w dziedzinie elektrotechniki na Uniwersytecie w Kentucky. Jest członkiem Rady Doradczej Dziekana w University of Kentucky College of Engineering i zasiada
w zarządzie YMCA Central Kentucky.

"Jestem dumny z ostatnich osiągnięć firmy Lexmark, w tym z największego w naszej historii wprowadzenia produktu na rynek oraz rozwoju nowych rozwiązań i usług, takich jak oferta usług
w chmurze", powiedział Waugerman. "Z niecierpliwością czekam na wykorzystanie naszych mocnych stron i technologii do dalszego globalnego wzrostu i sukcesu w przyszłości.”

Lexmark