Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Alpejskie standardy w słowackich Tatrach Niskich

Najwyższy czas, aby rodzice zaplanowali wyprawę dla siebie i dzieci na narty czy snowboard, gdyż sezon już się zaczął.

Rodziny, które oczekują alpejskich standardów na stoku i w hotelu, jednak chcą zaoszczędzić czasu, przebytych kilometrów i wydanych euro, powinny udać się do Doliny Demianowskiej w słowackich Tatrach Niskich.

Dolina Demianowska, która znajduje się w Parku Narodowym Niskie Tatry na Słowacji to odpowiednie miejsce na spędzenie narciarskich ferii dla wymagających rodziców z dziećmi. Na końcu tej doliny u podnóża góry Chopok znajduje się Jasna, czyli największy ośrodek narciarski na terenie Słowacji położony na wysokości 900-2024 metrów, który powstał w 2007 r. po połączeniu ośrodków Chopok Północ i Chopok Południe. Dzięki połączeniu oferuje narciarzom aż 45 km dobrze przygotowanych tras zjazdowych na północnym i południowym stoku, o przepustowości ponad 24 tys. osób na godzinę. Dzięki ogromnym inwestycjom z ostatnich kilku lat ośrodek ten stał się jednym z najnowocześniejszych w Europie

Jeśli chcemy sobie zrobić przerwę od nart to możemy zabrać całą rodzinę i zobaczyć odkrytą w 1921 r., niezwykłą Demianowską Jaskinię Wolności, która czynna jest również w zimie. Do zwiedzania przez turystów udostępniony jest ciąg jaskini o długości 1870 m. Oprócz tego w pobliżu znajduje się też dobrze znana polskim turystom, szczególnie w lecie, Tatralandia. To największy aquapark w Europie Środkowej, który rzecz jasna, w okresie zimy nie udostępnia swoich odkrytych obiektów, a jedynie zamknięte.

Alpejskie standardy oferuje też położony tylko 3 km od ośrodka Jasna Niskie Tatry nowy czterogwiazdkowy Wellness Hotel Chopok****, który powstał w roku 2009 r. i jest nastawiony na pobyty rodzin z dziećmi. Posiada basen dziecięcy, plac zabaw, łóżeczka, wanienki i pozostałe wyposażenie dla najmłodszych gości. Dzieci, których rodzice wykupią m.in. korzystny pakiet weekendowy lub tygodniowy będą miały urozmaicony pobyt dzięki programowi realizowanemu przez animatorów, zawiera on np. kreatywne warsztaty, olimpiadę dziecięcą, dzień indiański czy produkcję masek i kostiumów. W lutym, kiedy w Polsce są ferie, większość Klientów hotelu stanowią Polacy, dlatego animacje dla dzieci w tym czasie prowadzone są również w języku polskim.

Otwartość na najmłodszych zaowocowała otrzymanymi wyróżnieniami, w klasyfikacji Trend Top hotele i restauracje w roku 2012 r., obiekt zajął pierwsze miejsce w kategorii "Hotel odpowiedni dla rodzin z dziećmi", a Unia Centrów Matek w ramach projektu "Wejdźcie z dzieckiem" wyróżniła go za wyposażenie i usługi jako "Obiekt przyjazny dzieciom i rodzinom". Nie sposób nie wspomnieć też o wysokim poziomie usług wellness, czego dowodem jest zdobycie 3-4 miejsca również w tej pierwszej klasyfikacji, ale tym razem w kategorii "Wellness hotele na Słowacji".

Wellness hotel Chopok**** i ośrodek Jasna Niskie Tatry położone są blisko granic Polski, 84 km od przejścia granicznego Chyżne, 480 km od Warszawy, 180 km od Krakowa i 770 km od Gdańska. Ze stolicy naszego kraju jest tam 2-3 razy bliżej niż w Alpy.

Z racji standardu i położenia hotel nie należy do najtańszych na Słowacji. Jednak jeśli rodzinie zależy na połączeniu wysokiego poziomu usług i zakwaterowania z możliwością jazdy na nartach w dużym, nowoczesnym ośrodku narciarskim to najbliżej do dyspozycji są tylko Alpy, gdzie za porównywalne warunki rodzina zapłaci minimum 50 procent więcej, szczególnie w okresie ferii. A dojazd w Alpy zajmie nam cały dzień albo i dwa.

Dodatkowo hotel oferuje korzystne pakiety "Zimowe pobyty rodzinne 2014", w ramach, których zakwaterowanie dla dwójki dzieci w wieku od 3 do 12 lat jest bezpłatne. Do tego zniżki na skipassy i bezpłatne skibusy hotelowe.

agencja_PyRy