Technologie » Internet

Alternatywy dla płatnych usług

W internecie jesteśmy zasypywani płatnymi ofertami usług, które można mieć za darmo! Czy początkujący webmaster musi mieć płatne konto hostingowe? Czy osobowa prywatna musi mieć drogiego maila? Nie!

Na pewno spotkałeś się z sytuacją, że szukałeś darmowego hostingu czy też darmowych kont pocztowych. No cóż, ciężko znaleźć coś darmowego w internecie w szczególności w branży gdzie jest ofert, za które trzeba słono płacić!. Na szczęście istnieją alternatywy, które jak się można domyślać niestety nie są zbyt dobrze reklamowane. Właściciele stron, którzy oferują coś za darmo zarabiają na reklamach ale nie są to kwoty porównywalne z firmami pobierającymi regularne opłaty. Oczywiście są wyjątki.

Najcześciej firma, która oferuje darmowe usługi ma jakiś ukryty cel w tym. Bardzo czesto jest to promocja oferty płatnej gdyż np. po jakimś czasie webmaster, który nauczył się już wiele rzeczy i chce rozpocząć pracę w pełni profesjonalną musi wykupić konto hostingowe (dla przykładu). A najbliżej mu do firmy, z która współpracował przez wiele lat. Z kolei darmowe konta pocztowe  są w lepszej sytuacji. Nawet firmy nie chcą przepłacać i korzystają z rozwiązań darmowych jak np. gmail.com, yahoo.com. Wiele zalet ma taka opcja nawet taką, że można podpiąć własną domenę. Jest to zupełna nowość gdyż kilka lat temu nie było tak kolorowo. Darmowe usługi w internecie rozwijają się z każdym dniem i jak widać cieszą się niemałym powodzeniem. Zawsze można znaleźć alternatywę za darmo jednakże trzeba się troszeczkę naszukać.

taifun

• admusy
    admusy 2008-12-08 01:14:39

Faktycznie darmowe usługi w internecie bardzo często nie ustępują jakością usługom płatnym - polecam szukanie bo warto.

• avatar
    taifun 2008-08-21 15:20:43

coś się zdjęcie nie wgrało ale trudno. Chyba dobry artykuł, prawda? :)