Technologie » Komputery

Anatomia Dyrektora Generalnego

Aplikacja QlikView analizuje życiorysy dyrektorów generalnych z firm notowanych w brytyjskich indeksach FTSE 100 i FTSE 250
Według analizy drogi życiowej dyrektorów generalnych, przeprowadzonej przez QlikTech, lidera rozwiązań Business Discovery, osoba pracująca na stanowisku dyrektora generalnego w spółce z indeksów FTSE 100 oraz FTSE 250 to 46-letni mężczyzna, który ukończył Oksford lub Cambridge. To tylko jeden z wniosków, jakie można wyciągnąć dzięki interaktywnej aplikacji Where Do CEOs Come From.

Aplikacja analizuje dane zebrane w sierpniu 2013 roku na podstawie informacji o ówczesnych dyrektorach spółek notowanych w indeksach FTSE 100 oraz FTSE 250. Dzięki niej dowiemy się gdzie się urodzili, jakie ukończyli uczelnie i kierunki studiów oraz jakie funkcje pełnili w przeszłości.

Z analizy danych wynika, że przyszli dyrektorzy generalni najczęściej wybierali – co nie jest chyba zaskoczeniem - studia ekonomiczne i biznesowe; na kolejnym miejscu znalazło się prawo, a zaraz za nim, kierunki techniczne. Najbardziej popularnymi uniwersytetami były Oxford oraz Cambridge, a kolejną przodującą uczelnią był Uniwersytet w Manchesterze (14 dyrektorów). Co ciekawe, 8% dyrektorów generalnych spółek notowanych w FTSE 100 ukończyło amerykański Harvard.

Choć przyjmuje się, że ludzie, którzy studiowali na kierunkach związanych ze sztuką w mniejszym stopniu koncentrują się na karierze, to ponad jedna czwarta – 26% – dyrektorów generalnych ukończyła kierunki artystyczne, a 17% kierunki typowo biznesowe. Studia związane z naukami ścisłymi wybrało 28% dyrektorów generalnych. Interesujący jest fakt, że osobom aspirującym do bycia dyrektorem generalnym pomocne jest posiadanie tytułu MBA. Blisko jedna piąta (18%) spośród dyrektorów generalnych firm notowanych w FTSE 100 i 250 zdobyła dyplom na studiach menadżerskich.

Dokładniejszy wgląd w dane dotyczące dyrektorów generalnych, których firmy są notowane w indeksach FTSE 100 i FTSE 250 wykazał, że 10% spośród nich, nie ukończyło żadnych studiów.

Jeśli chodzi o drogę zawodową, to 17% badanych było wcześniej dyrektorami zarządzającymi. 11% awansowało na obecną pozycję ze stanowisk w działach finansowych (np. CFO czy dyrektor finansowy). Średnia kadencja na stanowisku dyrektora generalnego firmy notowanej w indeksach FTSE 100 i FTSE 250 wynosi sześć lat.

Aplikacja pokazuje również, że pomimo faktu, iż środowisko biznesowe zmierza w kierunku równouprawnienia, to stanowiska dyrektorów generalnych zajmuje jedynie 14 kobiet, co stanowi zaledwie 4% całości.

Przyglądając się bliżej danym w aplikacji, otrzymujemy następujące fakty:

• 7% dyrektorów firm z indeksu FTSE urodziło się w Stanach Zjednoczonych;
  • 8% dyrektorów generalnych uczęszczało na Harvard;
  • 98 dyrektorów generalnych ukończyło kierunki związane z naukami ścisłymi, 90 kierunki związane ze sztuką, a 61 z biznesem;
  • Fizyka, finanse oraz geografia również były popularnymi kierunkami wybieranymi przez dyrektorów generalnych podczas studiów;
  • Jeśli chodzi o kobiety zajmujące stanowisko dyrektora generalnego, to sztuka była dziedziną cieszącą się największą popularnością. 50% z nich wybrało kierunki związane ze sztuką, a 30% kierunki ścisłe;
  • W indeksach FTSE 100 i 250, dominują firmy finansowe – 27%. Następną w kolejności branżą jest przemysł – 20%.

“Za pomocą tego badania chcieliśmy ułatwić ambitnym pracownikom analizę dostępnych danych i pozwolić im dowiedzieć się, jak może wyglądać droga do osiągnięcia pozycji dyrektora generalnego spółki notowanej w indeksie FTSE 100 lub 250. Mówiąc bardziej serio, tego typu aplikace analityczne pokazują, że Business Intelligence, czy też uściślając - Business Discovery, może być wykorzystywany do różnych, często nietypowych na pierwszy rzut oka, celów.” powiedział Marcin Mazur, dyrektor regionalny na obszar Europy wschodniej, Grecji oraz Izraela w QlikTech. „Przy okazji, badanie ukazało w jak niewielkim stopniu zmieniło się środowisko dyrektorów generalnych firm na przestrzeni ostatnich 50 lat. Choć realia biznesowe nie przypominają już atmosfery z lat 60-tych, to na najważniejszych stanowiskach firm notowanych w Londynie wciąż dominują mężczyźni w średnim wieku, z wiedzą wyniesioną z Oksfordu lub Cambridge.”

Where Do CEOs Come From to w pełni interaktywna aplikacja QlikView, dostępna online, na smartfonach i tabletach. Zobacz, co możesz odkryć na temat dyrektorów generalnych spółek notowanych w indeksie FTSE 100 oraz FTSE 250 na: www.wheredoceoscomefrom.co.uk.

LewisPR