Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Andrzej Polan rozsmakował się w Hiszpańskiej Oliwce

Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki i jej wyjątkowy smak urzekły Andrzeja Polana, szefa kuchni warszawskiej restauracji Soul Kitchen, znanego z porannego programu Dzień Dobry TVN.

Hiszpańskie oliwki idealnie wpisały się w filozofię tego kulinarnego wirtuoza, która zakłada, że na sukces w kuchni składają się: najlepsze składniki, proste przepisy i genialny smak!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Największa hiszpańska celebrytka

Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek na świecie. Każdego roku na świecie produkuje się około 1,75 miliona ton oliwek, z czego ponad 30% pochodzi właśnie z Hiszpanii. Prawie 40% hiszpańskiej produkcji trafia na rodzimy rynek, a pozostałe 60% eksportuje się do ponad 120 krajów, w tym również do Polski. O oliwce można powiedzieć, że jest królową polskich stołów, bo Polacy spożywają jej rocznie aż 6 000 ton!

Przepis na długowieczność

Oliwki są jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, wpisanej na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Oliwki zawierają całe bogactwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. W tym duże ilości kwasu oleinowego, który wpływa na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom tego „dobrego”.

Recepta na zdrowie i urodę

Wielu z nas zależy na zachowaniu zdrowego wyglądu, zgrabnej sylwetki, pięknej skóry oraz mocnych włosów i paznokci. Dlatego warto włączyć do codziennego menu hiszpańską oliwkę. Zawarty w niej kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetologii, gdyż pozwala utrzymać skórę w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie zmiękcza, nawilża i wygładza skórę, chroni ją też przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego. Ponadto oliwki są bogate w witaminy z grupy B, C i E, prowitaminę A, a także związki mineralne – przede wszystkim wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Zawierają także polifenole i dobroczynne tłuszcze – związki, które mają działanie przeciwrodnikowe, a tym samym przeciwstarzeniowe.

Dzienne zalecane spożycie oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów, czyli około 7 sztuk, a to tylko około 37 kcal.

Oliwkowy zawrót głowy

Hiszpańskie oliwki występują w tak wielu odmianach, smakach i kolorach, że idealnie pasują do każdego, nawet najbardziej wyszukanego dania. Sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, dań gorących, drinków czy nawet deserów. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zieleni, poprzez odcień różu i fioletu, po czerń. Są dostępne w różnych formach: z pestką, drylowane, siekane czy nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną czy serem. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy dzięki czemu stanowią podstawę zrównoważonej diety. Warto je wykorzystać przyrządzając proste, szybkie w przygotowaniu i doskonałe w smaku  przekąski.

Hiszpańska Oliwka na ostrzu noża Andrzeja Polana

Z przyjemnością prezentujemy kilka propozycji Andrzeja Polana na proste i doskonałe w smaku dania z Hiszpańską Oliwką w roli głównej.

Przepisy na wyśmienite potrawy z Hiszpańską Oliwką w roli głównej

Hiszpańskie Zielone Oliwki z pstrągiem oraz pesto

Składniki: Hiszpańskie Zielone Oliwki, wędzony pstrąg, świeży koperek, hiszpańska oliwa z oliwek, orzechy włoskie, ząbek czosnku, sól morska, suszone pomidory, ser owczy „oscypek”.

Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj świeży koperek, 5 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek, orzechy włoskie, ząbek czosnku  i trochę soli. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj posiekane w cienkie paseczki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser owczy „oscypek” oraz kawałki wędzonego pstrąga. Dorzuć kilka hiszpańskich zielonych oliwek. Podawaj z prażonymi migdałami.

Jajka na miękko faszerowane tatarem z Hiszpańskich Oliwek

Składniki: 4 jajka, 6 zielonych oliwek, 6 czarnych oliwek, kilka kromek białego chleba, oliwa z oliwek, sól i pieprz, ocet winny, pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania: Jajka gotuj 4 minuty z dodatkiem octu winnego. Czarne i zielone oliwki posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz szczyptą pieprzu. Chleb podziel na małe kwadraciki, podpiecz na złoty kolor, a następnie skrop delikatnie octem winnym. Oskub ze skorupki górną część jajek umieszczonych w podstawkach na jajka lub małych kieliszkach. Wydłub wierzchnią warstwę białka, pozostawiając resztę wraz z żółtkiem. Wnętrze delikatnie oprósz solą i pieprzem.  Jajka wypełnij tatarem i  drobnymi grzankami. Przed podaniem posyp danie drobno posiekanym szczypiorkiem.

Hiszpańskie Czarne Oliwki z śródziemnomorskim akcentem

Składniki: Hiszpańskie Czarne Oliwki, awokado, tarty parmezan, hiszpańska oliwa z oliwek, kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania: Posiekaj awokado w drobną kostkę, następnie dorzuć do niego Hiszpańskie Czarne Oliwki, starty parmezan oraz kilka łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek. Tuż przed podaniem, posyp danie posiekaną bazylią. Smacznego!

Egzotyczne Hiszpańskie Zielone Oliwki

Składniki: Hiszpańskie Zielone Oliwki, mango, świeży ananas, banan, pieczona czerwona papryka, hiszpańska oliwa z oliwek, ocet winny, odrobina świeżo startego imbiru, kilka listków świeżej mięty.

Sposób przygotowania: Pokrój mango

i ananasa na drobną kostkę, skrop odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek.  Po usunięciu pestek z papryki, pokrój ją w bardzo cienkie paseczki. Dodaj do posiekanych owoców. Połączone składniki wymieszaj z oliwą z oliwek i niewielką ilością octu winnego. Dodaj imbir i listki mięty. Marynatę włóż do lodówki na godzinę, by wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Tuż przed podaniem dodaj banana pokrojonego w cienkie talarki.

Pomidorki koktajlowe w towarzystwie koziego sera i Hiszpańskich Czarnych Oliwek

Składniki: 400 g pomidorków koktajlowych, 20 Hiszpańskich Czarnych Oliwek, 200 g koziego sera, sól i pieprz, kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania: Pomidorki koktajlowe podziel na połówki, dodaj pokrojony w kostkę ser kozi. W salaterkach rozłóż pomidorki, ser i oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami świeżej bazylii.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

ConTrust
http://contrust.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »