Firma » Biznes

Anioł Biznesu

Mianem Anioła Biznesu określa się zamożną osobę fizyczną, która dysponuje własnym kapitałem i jego część przeznacza na finansowanie przedsiębiorstw, które są w początkowej fazie działania. W zamian za swoje wsparcie Anioł Biznesu otrzymuje mniejszościowe udziały w firmie.

Zazwyczaj Aniołami Biznesu są przedsiębiorcy, którzy przeszli już na emeryturę lub byli managerowie wysokiego szczebla. Chcąc wspierać rozwój nowo powstałych firm, przeznaczają im część własnego majątku. Wsparcie takie realizowane jest nie w celu uzyskania zysku, a bardziej rozszerzenia kontaktów biznesowych, wsparcia rozwoju polskiej gospodarki czy też z chęci przekazania doświadczenia i wiedzy zdobytej przez lata.

Anioły biznesu a vanture capital

Anioły Biznesu często mylone są z funduszami venture capital, ale tak naprawdę nie mają z nimi nic wspólnego. Anioł Biznesu dysponuje wyłącznie własnym kapitałem, natomiast firma lub osoba prawna reprezentująca venture capital dysponuje funduszami kapitału.

Aniołowie Biznesu są bezpośrednio zaangażowani w zarządzanie projektem i nie ograniczają ich żadne procedury. W przypadku funduszów venture capital działanie opiera się na konkretnych zasadach, które zapewniają funduszowi bezpieczeństwo i minimalizują ryzyko związane z jego poczynaniami.

Środki, które Aniołowie Biznesu przeznaczają na rozwój nowych firm, zapełniają lukę kapitałową przedsiębiorstwa. Z racji tego, że środki finansowe Aniołów Biznesu są narażone na bardzo wysokie ryzyko, opatrzone są zazwyczaj wysokimi stopami zwrotu. Celem Aniołów jest zazwyczaj wyszukiwanie takich przedsiębiorstw, które rokują na przynajmniej 30 krotny zwrot inwestycji w ciągu pierwszych 3-6 lat działalności firmy. Więcej o zródłach finansowania na http://europa.eu/youreurope/business/funding-grants/access-to-finance/index_pl.htm

publikattor