Technologie » Komputery

ArcaVir poszerza bazy wirusów

Bazy wirusów najpopularniejszego polskiego programu antywirusowego są stale wzbogacane o próbki dostarczane z największych laboratoriów. Możliwe jest to dzięki poszerzanym kontaktom z producentami oprogramowania antywirusowego z całego świata.

Obecnie firma ArcaBit nawiązała współpracę z kolejnymi partnerami do wymiany próbek. Do grona firm takich jak Sophos i Symantec dołączyły Norman, Kingsoft oraz największy z nowych partnerów Microsoft.

Pozwoli to wzbogacić bazy szkodliwego oprogramowania. Taka wzajemna współpraca firm pracujących nad zapewnieniem bezpieczeństwa komputerowego to dobra praktyka, doceniana zarówno przez producentów jak i użytkowników oprogramowania.

Jednak to nie jedyne działania podejmowane przez firmę ArcaBit w celu zwiększenia wykrywalności programu ArcaVir. Współczesne zagrożenia często wymagają odejścia od konwencjonalnych metod pozyskiwania informacji o infekcjach, polegających jedynie na biernej wymianie próbek i kolekcjonowaniu zgłoszeń od użytkowników.

Program ArcaVir wspierany jest nowymi rozwiązaniami, jak zaimplementowana w wersji 2010 technologia Molecule. Podstawowym zadaniem systemu ArcaVir Molecule jest wczesne ostrzeganie o nowych infekcjach w sieci oraz zbieranie informacji na temat potencjalnie szkodliwych obiektów, których definiowanie jest elementem proaktywnej ochrony prewencyjnej.

ArcaBit