Rozrywka i wypoczynek » Hobby
Aromatyczny koniec roku w Akademii Kulinarnej Whirlpool
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W listopadzie wraca do nas jedna z naszych ulubionych blogerek: Dominika Wójciak. W roli prowadzącego debiutuje finalista programu MasterChef Junior - Kuba Tomaszczyk, wegański bożonarodzeniowy stół kolorowo i niebanalnie nakryje Wegan Nerd, a niezawodny Marco Ghia rozprawi się z dzikiem i podkręci go włoskim smakiem.
Pachnące orientem warsztaty to specjalność Dominiki Wójciak, zwyciężczyni 3. edycji programu MasterChef i autorki 3 książek kulinarnych. Dominika śmiało łączy smaki, lubi eksperymentować i nieustannie zaskakiwać. Jej kuchnia opiera się na sezonowych produktach, więc na warsztatach 19 listopada nie zabraknie pękatych dyń, kolorowych bakłażanów czy słodkich śliwek. Tradycyjne, polskie produkty zostaną doprawione szczyptą wyobraźni i fantazji Dominiki, która zabierze Was w podróż do Azji i na Bliski Wschód. Nauczycie się jak przygotować polskie kimchi z kalarepą i jarmużem, indyjskie dahl wzbogacicie sezonowymi warzywami, bakłażany nafaszerujecie orkiszem, a na deser przygotujecie pudding z tapioki ze śliwkami earl grey.
W ramach cyklu Rodzinne Gotowanie zaprosiliśmy do nas kolejnego finalistę kulinarnego show MasterChef Junior. Tym razem 26 listopada w Akademii Kulinarnej Whirlpool będzie gotował Kuba Tomaszczyk – mały szef z głową pełną świeżych pomysłów, doskonale radzący sobie z tradycyjną kuchnią polską. Towarzyszyć mu będzie Marco Ghia. Podczas warsztatów będziecie mieli okazję wspólnie z dziećmi zagniatać fantazyjne falbanki na tradycyjnych pierogach z mięsem, poznać śląską klasykę w postaci rolady z modrą kapustą i kluskami, zachwycić się mięciutkimi żeberkami w miodzie, których słodki smak przełamiemy dodatkiem kiszonej kapusty, a na deser spałaszujecie ukochane placuszki wszystkich dzieci - chrupiące racuchy z jabłkami. Nawet największe niejadki skuszą się na takie smakołyki. Dobra zabawa gwarantowana, a nad bezpieczeństwem małych kuchcików czuwać będą intuicyjne sprzęty marki Whirlpool.
Jak zorganizować wegańskie Boże Narodzenie bez ryb, mięsa oraz nabiału? Czy można stworzyć smaczne i w pełni wegańskie menu świąteczne? Na wszystkie te pytania odpowie prawdziwa ekspertka w dziedzinie kuchni roślinnej - Alicja Rokicka, znana jako Wegan Nerd, autorka święcącej triumfy na półkach w księgarniach pozycji “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia”. 3 grudnia wspólnie z Alicją przygotujecie wegańskie potrawy, które bez obaw będziecie mogli postawić na świątecznym stole i zrobić wrażenie na niejednym tradycjonaliście. Nie zabraknie klasyków takich jak barszcz czerwony, podany z białym grochem, czy też wegański sos pieczeniowy z aromatycznym winem. Nauczycie się przygotowywać roślinne pasztety, o których - jak krąży legenda - mówi się, że są o niebo smaczniejsze niż ich tradycyjna wersja. Upieczecie bezmięsną wersję kulebiaka, faszerując go klasycznym połączeniem: kapustą i grzybami. Przygotujecie ziemniaczany cymes i krantz (aromatyczne ciasto drożdżowe). Już chyba nie musimy Was przekonywać, że wegańskie Boże Narodzenie to prawdziwe święto smaków i aromatów?
Ostatni warsztat w tym roku poprowadzi nie kto inny jak gospodarz Akademii Kulinarnej Whirlpool, Marco Ghia. 10 grudnia Marco weźmie na warsztat mięso dzika, które ma w Polsce wielu amatorów, złaknionych nowych propozycji podania tego szlachetnego mięsa. Marco zaproponuje wywodzące się z tradycji toskańskiej i umbryjskiej potrawy, które z powodzeniem możemy wykonać we własnej kuchni. To m.in. pappardelle z sosem z dzika, potrawka z dzika z rozmarynem i jałowcem czy dzik zapiekany w cieście, nieco podobny do naszego kulebiaka. Podobno to flagowe, florenckie danie zostało podane podczas przyjęcia weselnego Katarzyny Medycejskiej. A więc smakosze, do dzieła. Czekamy na Was w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Będzie też mała niespodzianka na zakończenie tego intensywnego i smakowitego roku. DZIKa satysfakcja gwarantowana!
Gotowanie to zabawa, radość i bycie razem! Przekonaj się i przyjdź do nas na warsztaty http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty !
Gotuj na luzie!
Warsztaty gotowania w Akademii Kulinarnej Whirlpool odbywają się w kuchni urządzonej w całości przez Whirlpool (www.whirlpool.pl) i Kitchen Aid (www.kitchenaid.pl). Sukces kulinarny zapewniają najwyższej klasy urządzenia tych marek, będące wsparciem na każdym etapie przygotowywania i gotowania potraw w Akademii.
Informacje dla mediów:
Irmina Dzyr-Rainka
irmina.rainka@akademiakulinarnawhirlpool.pl
+48 601 289 115
__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów. Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
irmina.dzyr.rainka@gmail.com
|
Komentarze (0)