Rozrywka i wypoczynek » Gry

ARP Games zainwestuje w BTC Studios i wesprze wydawanie gry „Zorro The Chronicles The Game”

BTC Studios S.A.podpisał z ARP Games sp. z o.o. list intencyjny o chęci objęcia znacznego pakietu akcji Spółki BTC Studios S.A. oraz współfinansowania planu marketingowego wydania gry Zorro The Chronicles The Game.

ARP Games to dedykowana jednostka Agencji Rozwoju Przemysłu skoncentrowana na inwestowaniu w polską branżę GameDev. Inwestycja związana będzie z nową emisją akcji i podwyższeniem kapitału zakładowego. Strony na razie nie podają wartości inwestycji, a o kolejnych szczegółach poinformują po zawarciu stosownej umowy.

Eksperci ARP przeprowadzili szereg testów wersji “beta” gry “Zorro The Chronicles” The Game, a w ich wyniku podjęli jednogłośną decyzję o otwarciu drogi do procesu inwestycyjnego. Gra zdobyła wysokie noty, a zdaniem ekspertów jej potencjał jest dużo wyższy niż konserwatywne założenia sprzedażowe BTC Studios.

„Gra, a w szczególności jej potencjał rynkowy oraz zaprojektowany plan marketingowy zostały pozytywnie ocenione przez ARP Games. Chęć objęcia znacznego pakietu akcji to bardzo pozytywny sygnał dla planowanej emisji. Wierzymy, że za tym pozytywnym sygnałem z rynku pójdą kolejni akcjonariusze.” - mówi Adrian Smarzewski, Prezes Zarządu BTC Studios S.A.

Zorro The Chronicles The Game przygodowa gra akcji ze słynnym „awanturnikiem” w masce w roli głównej. Jej wyróżnikiem jest humorystyczne podejście do walki, pełne gagów, śmiesznych ciosów i innych niecodziennych sytuacji dodających przygodzie unikalnego na rynku gier charakteru. Tytuł stanowi ekranizację francuskiego serialu animowanego, emitowanego w latach 2015-2016. Na zlecenie PVP Games grę tworzy BKOM Studios – zespół znany ze współpracy z amerykańskimi, doświadczonymi deweloperami, pracującymi przy markach AAA, która to współpraca zaowocowała świetnymi tytułami z gatunku przygodowych gier akcji. Wydawcą Zorro The Chronicles The Game jest warszawska firma BTC Studios notowana na rynku NewConnect.

„ARP Games to jedyny w Polsce akcelerator, wspierający działania wybranych firm w obszarze gamingu. Fakt, że ARP Games przeprowadziło due diligence projektu, pozytywnie odniosło się do planu marketingowego, chcąc współfinansować jego realizację odczytujemy jako wyraz zaufania i przekonanie o wysokiej jakości gry, która przeszła już fazę beta i jest finalnie dopracowywana. To ważne partnerstwo biznesowe dla spółki a także na końcu dla fanów gier, którzy zasiądą przy konsolach, by przenieść się w świat przygód Zorro i Ines.” - dodaje Krzysztof Jagieło, Członek Zarządu BTC Studios S.A.

UnicornMedia