Technologie » Komputery

Asus M50 – notebook, który pomieści wszystkie zdjęcia

Firma Asus zaprezentowała model notebooka o największej jak dotąd pojemności pamięci dyskowej zastosowanej w urządzeniu tego typu.

Asus M50 to nowy notebook z linii Desktop Replacement (komputery przenośne o przekątnej ekranu 17 cali lub większej, zbyt ciężkie i duże do ciągłego transportu, jednak znakomicie nadające się na zamiennik tradycyjnego komputera biurkowego) zaprezentowany po raz pierwszy podczas targów elektroniki użytkowej CES. Jego cechą charakterystyczną jest zastosowanie w nim dwóch dysków twardych Hitachi GB Travelstar 5K500 – są to pierwsze 2,5-calowe modele (typ dysków twardych wykorzystywany w komputerach przenośnych) o pojemności wynoszącej aż 500 GB.

Użycie dwóch takich dysków sprawiło, że Asus M50 może poszczycić się niewiarygodną wręcz pojemnością 1 terabajta (1024 gigabajtów). Jest on zatem znakomitym rozwiązaniem dla profesjonalnych fotografów, którzy bardzo często składują na swoim komputerze dużą liczbę zdjęć w wysokich rozdzielczościach.

Dokładne specyfikacje techniczne, a także cena i data wprowadzenia tego modelu do sprzedaży nie zostały podane. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że jest to urządzenie o bardzo wyśrubowanych parametrach, możemy z całą pewnością stwierdzić, że z uwagi na wielkość, wagę, a przede wszystkim cenę, nie będzie to model dla każdego.

klaudia777