Technologie » Internet

Atos IT Challenge

Atos ogłosił listę 15 zespołów, które znalazły się w kolejnym etapie IT Challenge – konkursie na najlepszą aplikację do zarządzania danymi osobowymi Studenci z 19 krajów nadesłali swoje pomysły związane z tegorocznym hasłem – “Prawo do bycia zapomnianym”

Paryż, 15 grudnia 2015

Atos, międzynarodowy lider w branży usług cyfrowych, ogłosił listę 15 zespołów, które znalazły się w kolejnym etapie IT Challenge – pierwszego międzynarodowego konkursu dla studentów z dziedziny technologii, który w tym roku odbywa się już po raz piąty. Tegoroczne hasło zachęca studentów do zmierzenia się z jednym z największych problemów XXI wieku – jak zarządzać swoimi danym osobowymi w sieci i chronić nasze prawo do bycia zapomnianym1.

Standard nadsyłanych zgłoszeń był wysoki, jako że udział wzięły zespoły z aż 19 krajów. Przesyłane pomysły obejmowały zarówno narzędzia do monitorowania, zarządzania i aktualizowania profili osób indywidualnych oraz korporacji jak również rozwiązania do kontroli tego kiedy, jak i komu mogą być udostępniane dane.

Gilles Grapinet, Senior Executive Vice President, Global Functions w Atos powiedział: „Liczba oraz jakość zgłoszeń, jaką otrzymaliśmy w tym roku jest imponująca. Jako członek jury mogę powiedzieć, że wybór 15 był trudnym zadaniem. Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział i podzielili się z nami swoimi pomysłami. Nie mogę doczekać się chwili, w której wybrane zespoły w najbliższym czasie dokonają weryfikacji swoich koncepcji”.

Wybrane zespoły:

Jury składające się z członków Zarządu Atos oraz Społeczności Naukowej Atos – międzynarodowa grupa 100 najlepszych technologów biznesu w Atos – wybrało 15 zespołów. W kolejnym etapie każdemu zespołowi zostanie przydzielony mentor, który ma za zadanie z nimi pracować, zapewniając wskazówki i porady na temat stworzenia dowodu koncepcji, który będą mieli przestawić w maju 2016.

Francja

• Web Sight – zespół z ENSEIRB-MATMECA – pomysł na zautomatyzowane narzędzie śledzące, które pozwala użytkownikom monitorować swoje profile w sieci w sposób, który jest efektywny czasowo.

• ForgetMyPicture – zespół z ENSEIRB-MATMECA – proste, tanie i pozwalające zaoszczędzić czas rozwiązanie do wyszukiwania niechcianych zdjęć oraz do późniejszego zarządzania jego usunięciem.

Niemcy

• Small Brother – zespół z Uniwersytetu w Paderborn – pomysł, który umożliwia użytkownikom zarządzanie swoimi ustawieniami prywatności na kontach w mediach społecznościowych (Facebook, Twitter, Instagram, Google+, etc.) w jednym miejscu.

Indie

• MEMORIES – hybrydowa aplikacja zaproponowana przez zespół z Uniwersytetu w Pune, która pozwala na usuwanie „wspomnień” w sieci i zachowanie „wspomnień” dla siebie.

Malezja

• Go n Gone – pomysł zespołu z Asia Pacific University of Technology and Innovation na usuwanie wszystkich danych osobowych po dwóch latach. Zawiera się w tym także uwierzytelnienie filtrowania np. dla wulgaryzmów, aby zapobiec cyberprzemocy.

Maroko

• UndoME – pomysł studentów z Faculté des Sciences et Techniques w Settat – aplikacja wyszukuje reputację danej osoby w sieci i dostarcza informację zwrotną, pokazującą treści, które uważa za nieodpowiednie. Użytkownik może wybrać treści, które zostaną usunięte, a aplikacja zarządzi procesem usunięcia wszystkich nieodpowiednich odniesień.

Senegal

• PersonalManager został zaproponowany przez zespół z Uniwersytetu AIMS-Senegal. Jest to aplikacja, która ma za zadanie uniemożliwić osobom postronnym korzystanie z danych osobowych, poprzez umożliwienie dostępu (i wykorzystania) do danych osobowych użytkownika, chyba że użytkownik wyrazi zgodę.

Hiszpania

• ODat to aplikacja zaproponowana przez z zespół z Politechniki Katalońskiej, która umożliwia przechowywanie danych wygenerowanych przez użytkownika w bezpiecznej, szyfrowanej i zamkniętej przestrzeni w chmurze, w taki sposób, że użytkownicy końcowi jako jedyni mają dostęp do danych pierwotnych.

• Wareware to aplikacja zespołu z Uniwersytetu w Kantabrii, która dostarcza użytkownikowi okresowe raporty i powiadomienia na profilu online. Jeśli uzna, że prywatność została naruszona, dostępna jest usługa, która pomoże zarządzać swoją internetową reputacją.

Korea Południowa

• I'm to aplikacja przedstawiona przez zespół z Uniwersytetu Dankook, która pozwoli na przechowywanie danych osobowych w urządzeniu mobilnym użytkownika. Kiedy korporacja będzie chciała zdobyć dostęp do danych „I’m” poinformuje o tym użytkownika, który będzie mógł zezwolić na dostęp lub nie.

• POP (protection of privacy – ochrona prywatności) od zespołu z Uniwersytetu Soongsil wykorzystując odpowiednie oprogramowanie do zarządzania ma wyszukiwać to, co dana osoba opublikowała – zdjęcia, filmy i blogi – a następnie pomóc te treści usunąć lub zmienić, jeśli jest to konieczne.

• Data Vaccine to aplikacja zaproponowana przez zespół z Uniwersytetu Dankook, która daje jednostkom kontrolę nad ich własnymi danymi oraz zapewnia efektywną ochronę danych osobowych w oparciu o prawo do decydowania o wykorzystywaniu własnych danych.

Tajlandia

• Mr.Hide Hawk to pomysł studentów z Uniwersytetu Stamford International, aby usuwać dane osobowe z kilku stron internetowych przy użyciu tylko jednej wyszukiwarki i za pośrednictwem swojego konta Google.

Wielka Brytania

• Breadcrumb aplikacja przedstawiona przez zespół z Uniwersytetu w Loughborough to narzędzie autoprezentacji, które pomaga jednostkom oraz korporacjom zrozumieć, jakie są ich prawa w kontekście „prawa do bycia zapomnianym”, jak również tworzyć strategiczne treści oraz zyskiwać dostęp do szczegółowych analiz biznesowych.

• www.atositchallenge.net

• znajdź nas na Facebooku: AtosITChallenge

• śledź nas na Twitterze: @AtosITChallenge, a także hasztagi #ITChallenge oraz #TheRightToBeForgotten

O Atos

Atos SE (Societas Europaea) to międzynarodowy lider w branży usług informatycznych, osiągający roczne przychody na poziomie 11 mld EUR i zatrudniający 93 000 pracowników w 72 krajach. Obsługując klientów z całego świata, Atos dostarcza usługi w obszarze usług konsultingowych i technologicznych; integracji systemów i usług zarządzanych, outsourcingu procesów biznesowych; jak również Cloud, Big Data, rozwiązań Security oraz usług transakcyjnych za pośrednictwem Wordline, spółkę grupy Atos będącą Europejskim liderem w obszarze usług płatniczych. Czerpiąc z międzynarodowego doświadczenia w IT, Atos obsługuje klientów z sektora przemysłowego, handlu i usług, publicznego, ochrony zdrowia i transportu, finansowego, telekomunikacyjnego, mediów i użyteczności publicznej.

Atos pomaga w tworzeniu przedsiębiorstw przyszłości. Jest światowym partnerem informatycznym Igrzysk Olimpijskich i Paraolimpijskich. Jest spółką notowaną na giełdzie NYSE Euronext Paris. Działa pod markami Atos, Atos Consulting, Atos Worldgrid, Bull, Canopy i Worldline.

W Polsce Atos działa od 2000 roku. W ramach grupy Atos w lokalizacjach w Bydgoszczy, Warszawie, Wrocławiu, Gdańsku, Łodzi, Toruniu i Krakowie pracuje ponad 4000 osób.

Po więcej informacji zapraszamy na:

atos.net

pl.atos.net

facebook.com/atos.polska

Kontakt dla mediów:

Caroline Crouch

Atos

Email: caroline.crouch@atos.net

1 Pod pewnymi warunkami Prawo do bycia usuniętym z bazy daje jednostkom prawo do ubiegania się o całkowite usunięcie swoich danych od podmiotu świadczącego usługi społeczeństwa informacyjnego.

Tomasz Lewandowski