Firma » Biznes

Atos ogłasza plany po połączeniu z AMG.net oraz Bull

Warszawa, 10 czerwca 2015 r. Atos, międzynarodowy lider usług cyfrowych, na konferencji prasowej podsumowującej fuzję firm Atos, AMG.net i Bull poinformował o planach rozwoju na najbliższe lata.

W wydarzeniu udział wzięli Prezesi Atos: Hanns-Thomas Kopf, Christoph Schwegelbauer i Dariusz Baran oraz Dyrektorzy Michał Wigurski i Michał Jackowiak. Współorganizatorem konferencji jest firma MM Conferences S.A.

Spotkanie prasowe dotyczące fuzji Atos, AMG.net i Bull było zwieńczeniem procesu integracji, który trwa od początku roku. Jest to również początek funkcjonowania firmy na rynku polskim pod jedną marką Atos. Obecnie Atos zajmuje 7 miejsce na świecie wśród firm z branży IT pod względem przychodów i jest największym dostawcą usług informatycznych w Europie. Jak zaznaczyli prelegenci, fuzja firm pozwoli nie tylko na rozwój biznesu na rynku lokalnym, lecz także wpłynie na rozwój kompetencji i wzrost przychodów w ujęciu globalnym.

Hanns-Thomas Kopf, Atos GBU CEE CEO powiedział: "Jesteśmy dumni, że nasza międzynarodowa organizacja jest największym dostawcą usług IT w Europie. Cieszymy się, że możemy rozbudowywać naszą firmę krok po kroku, równocześnie dostarczając niezmiennie wysoką wartość naszym Klientom. Rok 2014 to akwizycja Grupy Bull, a już w tym roku ogłosiliśmy fuzję z amerykańskim potentatem Xerox IT, co w Polsce skutkuje połączenie z krakowskim odziałem tej firmy".

Przed firmami bardzo dynamiczny okres. Integracja to z jednej strony zmiany wewnętrzne, wspólna marka, z drugiej strony zaś nowe, ambitne cele, które organizacja stawia sobie na przyszłość. Jak zauważa Kopf jest to m.in. zdobywanie nowych klientów i zwiększanie udziału w rynku czy wdrażanie kolejnych, innowacyjnych projektów.

Christoph Schwegelbauer, Interim CEO Atos/AMG.net oraz szef linii biznesowej C&SI w Polsce powiedział: „Jestem bardzo dumny z możliwości dołączenia do silnego zespołu dwóch firm i bycia odpowiedzialnym za ich fuzję. W szczególności AMG.net jest organizacją, która od lat rozwija się bardzo dynamicznie, posiada bogate portfolio wdrożeń we w branżach: telekomunikacyjnej, finansowej oraz w sektorze publicznym i będzie stanowić o naszej sile na rynku usług IT. Jestem przekonany, że razem stworzymy jedną silną organizację będącą czołowym integratorem systemów IT w Polsce".

Dariusz Baran, General Manager Global Delivery Center Atos w Polsce, powiedział: „Ostatnia akwizycja spółek z Grupy Bull daje nam jeszcze większą przestrzeń do działania zarówno lokalnie, jak i na rynku usług globalnych. Rośniemy, nabywamy nowych kompetencji i skutecznie je rozwijamy, łącząc lokalną wiedzę z globalnym doświadczeniem na coraz szerszą skalę".

Michał Wigurski, Dyrektor Sprzedaży Atos Polska powiedział: „Jest to szczególny moment dla naszej organizacji. Podczas dzisiejszego wydarzenia zgromadzili się wszyscy przedstawiciele naszych najważniejszych klientów, zarówno tych dużych, jak i mniejszych. Dla Atos Polska każdy klient jest tak samo istotny. Dzięki tym wielkim realizujemy ogromne innowacyjne projekty, natomiast dzięki tym mniejszym jesteśmy ciągle elastyczną organizacją gotową do tworzenia ciekawych projektów, które od lat wdrażamy na polskim rynku. Tę konferencję zorganizowaliśmy po to, aby podziękować  naszym klientom, że są z nami od lat".

Michał Jackowiak, Dyrektor Marketingu Atos Polska powiedział: „Całe pierwsze półroczne bieżącego roku poświęciliśmy zarówno na przygotowanie, jak realizację procesu wejścia AMG.net i Bull Polska pod wspólną markę - Atos. Przed nami bardzo ciekawy i równie pracowity okres „rebrandingu". Proces ten będzie trwał od czerwca do grudnia 2015 roku. Naszym planem jest wzmocnienie w Polsce siły marki Atos i  uczynienie jej jeszcze bardziej rozpoznawalną wśród naszych potencjalnych Klientów i Partnerów - na miarę taką, jaką stanowi w skali globalnej.

Polski oddział firmy Atos oferuje integrację systemów IT, usługi zarządzania infrastrukturą informatyczną, outsourcing i consulting już od 1997 roku. Po połączeniu z Grupą Bull w 2015 roku, pod wspólną marką Atos funkcjonują dwie jednostki biznesowe: spółka odpowiedzialna za działania na rynku polskim (będąc jednocześnie kontynuatorem działań firmy AMG.net, zbudowanym na jej podstawie) oraz spółka odpowiedzialna za usługi Global Delivery, jako część dużej struktury Global Delivery Centers tj. obsługujących klientów Atos
w ramach kontraktów globalnych. GDC jest zlokalizowane i zarządzane w biurach w Bydgoszczy i Wrocławiu.

Obecnie w obydwu jednostkach biznesowych zatrudnionych jest blisko 4000 pracowników, pracujących w siedzibach firmy w Bydgoszczy, Warszawie, Wrocławiu, Gdańsku, Łodzi i Toruniu.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z Wydarzenia.
O Atos:

Atos SE (Societas Europaea) to międzynarodowy lider w branży usług informatycznych, osiągający roczne przychody na poziomie 10 mld EUR i zatrudniający 86 000 pracowników w 66 krajach. Obsługując globalną bazę klientów, firma Atos dostarcza usługi w obszarze usług konsultingowych i technologicznych; integracji systemów i usług zarządzanych, outsourcingu procesów biznesowych; jak również Cloud, Big Data, rozwiązań Security oraz usług transakcyjnych za pośrednictwem Wordline, spółkę grupy Atos będącą Europejskim liderem w obszarze usług płatniczych. Czerpiąc z międzynarodowego doświadczenia w IT, Atos obsługuje klientów z sektora przemysłowego, handlu i usług, publicznego, ochrony zdrowia i transportu, finansowego, telekomunikacyjnego, mediów i użyteczności publicznej.

Atos jest spółką notowaną na rynku NYSE Euronext w Paryżu. Działa pod markami Atos, Atos Consulting & Technology Services, Worldline oraz Atos Worldgrid. Jest Światowym Partnerem Informatycznym Igrzysk Olimpijskich i Paraolimpijskich. Pomaga w tworzeniu przedsiębiorstw przyszłości.

Po więcej informacji zapraszamy na:

atos.net

You'll need Skype CreditFree via Skype

MMC

zalany dom ubezpieczenie
budowa domów radom usługi minikoparką wywrotka do t prace ziemne przyłącza i osuszanie po zalaniu