Kultura, sztuka » Kultura

Autor hitów fantasy w księgarni Matras w Bonarce

John Flanagan, autor bestsellerowych serii fantasy dla młodzieży, spotka się z fanami przed księgarnią Matras w Bonarce (14 maja, 16:30). Dorośli, chcący wiedzieć, czym pasjonują się ich dzieci lub po prostu tęsknią za światem, gdzie dobro zawsze zwycięża zło, też powinni zarezerwować sobie czas.

Zapowiada się ono bardzo miło, bowiem wychowany nad słonecznym oceanem Australijczyk budzi sympatię ujmującym uśmiechem i łobuzerskim spojrzeniem. Być może będzie również barwnie, jeśli na spotkanie przybędą nie tylko cywile, ale również miłośnicy cyklu fantasy „Zwiadowcy” i „Drużyna” przebrani za Willa, budzącego postrach Eraka, króla Duncana czy okrutnego barona Morgaratha. Nie jest to nieprawdopodobne, biorąc pod uwagę zaangażowanie fanów, udzielających się na forach i zarywających noce, by poznać losy mieszkańców królestwa Araluen.

John Flanagan, jak wspomina w jednym z wywiadów, literacką karierę rozpoczął od pisania opowieści na dobranoc dla swojego syna Michaela, by zachęcić go do czytania. Z dobrym skutkiem, bo potomek pisarza zaczął czytać i sięga po literaturę po dziś dzień. Nie osiągnąłby jednak międzynarodowego sukcesu, gdyby nie przypadek. Jeden z szefów agencji reklamowej, w której pracował, docenił jego satyryczny wierszyk i zaprosił do grona copywriterów. I tak John Flanagan zaczął pisać spoty reklamowe i scenariusze, aż wreszcie trafił do telewizji, przyczyniając się do popularności sitcomu Hi Dad! Obecnie jego serie fantasy „Zwiadowcy” oraz „Drużyna” zajmują trzecie miejsce na liście bestsellerów New York Timesa za „Zmierzchem” Stephenie Meyer i „Eragonem” Christophera Paoliniego. Sprzedano je w nakładzie ponad miliona egzemplarzy i przetłumaczono na dwadzieścia języków.

BONARKA CITY CENTER Bonarka City Center to wielofunkcyjne centrum miejskie, powstałe na obszarze około 19 ha poprzemysłowych terenów dawnych zakładów chemicznych w krakowskiej dzielnicy Podgórze. Na obszarze 91 tys. m2 powierzchni użytkowej znajduje się 230 punktów handlowo-usługowych i restauracji w tym: Auchan, Leroy Merlin, Media Expert oraz największy w Polsce multipleks kinowy Cinema City. Na Klientów Centrum czeka bezpłatny parking na 3200 samochodów. Ponadto, na terenie Bonarka City Center znajduje się jeden z pierwszych na świecie ośrodków edukacyjno-wychowawczych w centrum handlowym: „Siemacha Spot” o powierzchni całkowitej 700 m2. W jego skład wchodzą m.in.: wielofunkcyjne sale edukacyjne, muzyczne, multimedialne oraz pokój konferencyjny.

bezstronny22

~agi 2015-05-13 10:58:12

to już jutro będe na bank, do media expert też wpdnę bo komunijcne zakupy musze zrobić a mają promo

~dociński 2015-05-12 09:55:53

Zorganizowalibyście spotkanie z Pilipiukiem, to jest dopiero twórca fantasy i do tego z Polski, a nie jakiś zagraniczny typ. Polskie fantasy jest bardzo, bardzo dobre a często niedoceniane. Bonarkę, to też głownie z media expert odwiedzam, no o Matras czasem zahaczę, ale wkurzają mnie te sieciowe księgarnie, bo mają tylko świeże tytuły, a jak się zapytałem o jakąś starszą książę np. "Pokolenie Kolumbów. Rocznik 20" to nikt nie widział i nie słyszał... masakra.

~zuko 2015-05-11 16:52:49

zwykle do media expert po elektronikę i po ubrania tam chodze ale ten Flanagan jest całkiem spoko, więc może wpadnę i przy okazji a zakupy :D:)