Rozrywka i wypoczynek » Hobby
Bądź jak profesjonalny barman!
W każdym przypadku w Twojej kuchni nie powinno zabraknąć kruszarki do lodu. Dopiero odpowiednio rozdrobniony lód sprawi, że napój będzie rześki i równomiernie schło
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Na rynku dostępne dwa popularne rodzaje tego typu sprzętu - ręczne bądź automatyczne. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że najlepsza będzie oczywiście ta zmechanizowana. Czy jednak warto wydawać kilkaset złotych na takie urządzenie?
Już na wstępnie warto zaznaczyć, iż cena kruszarek nierzadko odzwierciedla ich jakość. Oczywiście, w sklepach internetowych dość powszechnie można spotkać modele elektryczne w cenie manualnych - a więc około 100-200 zł. Na co jednak sprzęt, który będzie przegrzewał się co rusz, a przy tym mielił lód tak, jakbyśmy to my sami wykonali przy użyciu zwykłego młotka.
Niestety, w przypadku kruszarek elektrycznych, opłacalne są one wyłącznie przy zastosowaniu na skalę masową bądź komercyjną. Dla warunków domowych z powodzeniem wystarczy model ręczny, którego obsługa wbrew pozorom nie stanowi specjalnego wysiłku.
Podstawowe kruszarki ręczne wykonuje się z transparentnego szkła akrylowego. Dzięki temu są wyjątkowo trwałe i odporne na działanie skrajnych temperatur. Warto zwrócić uwagę na mechanizm. Jeśli wykonany jest ze słabej jakości metalu, zetrze się dość szybko. Dlatego najlepiej wybierać modele z mechanizmem stalowym i chromowanym. Podsumowując - wybór kruszarki do lodu zależy od indywidualnych potrzeb. Jeśli przyrządzasz koktajle czy drinki, nie ma sensu wydawanie kilkuset złotych (czasami nawet powyżej tysiąca) na sprzęt, którego możliwości nie będziesz w stanie wykorzystać. Lepiej zdecydować się na model w granicach 150-200 zł, który będzie ergonomiczny, a jednocześnie wieloletni. Więcej tutaj.
Nadesłał:
sanduciorbas
|
Komentarze (0)