Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Bajgle, doskonała propozycja na drugie śniadanie lub lunch
Jak mówią przekazy historyczne, tradycyjne bajgle wywodzą się najprawdopodobniej z Krakowa. Później, razem z podróżującymi za ocean osadnikami, dotarły do Ameryki Północnej, a konkretnie na Manhattan. Od tego momentu stały się ulubioną formą lunchowej przekąski w USA. Z czasem, ze względu na swój niepowtarzalny smak i łatwość w przygotowaniu, ich popularność rozpowszechniła się na całym świecie. Obecnie doceniane są nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na możliwość kulinarnych eksperymentów.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wystarczy mała zabawa smakami i składnikami, które uwielbiamy, aby stworzyć naprawdę smakowitą przekąskę! Tradycyjny smak bajgla to połączenie serka philadelphia z łososiem. Sekret smacznych bajgli tkwi w sposobie przygotowania ciasta, które jest łatwe do wykonania w domu. Oczywiście możemy wykorzystać również gotowe pieczywo. A jako urozmaicenie naszych doznań smakowych, proponujemy tradycyjne bajgle połączyć z bakaliowymi nutami. Co powiecie na dodatek suszonej żurawiny w połączeniu z kozim serem lub pikantny sos z dodatkiem Złotych owoców ( miechunki peruwiańskiej), a może delikatny migdałowy twarożek jako baza przepysznego smaku? My jesteśmy na tak!
Przepis na ciasto (8 porcji)
Składniki:
- 3 szklanki i 2 łyżki ciepłej wody
- 3 łyżka miodu
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki soli
- Ziarna Bakalland do posypania : mak, sezam, pestki słonecznika bądź pestki dyni
- 2 łyżki sody oczyszczonej
Mąkę przesiewamy do miski. Następnie 1 szklankę wody mieszamy z miodem, drożdżami, łyżeczką soli i dodajemy do mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut (do momentu aż nabierze jednolitej konsystencji). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 5 minut, po upływie tego czasu wyrabiamy je jeszcze przez chwilę. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kulę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia formujemy z ciasta 8 kulek o tej samej wielkości, w środku każdej robimy dziurkę i formujemy w kształt bajgla. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Aby rozpocząć pieczenie wyrośnięte bajgle powinniśmy zanurzyć jeszcze w roztworze przygotowanym z 2 szklanek wody, łyżki miodu, sody i 2 łyżeczek soli. Każdego bajgla, gotujemy w roztworze przez ok minutę z każdej strony. Gotowe bajgle posypujemy ulubionymi ziarnami i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Bajgle z warzywami i pikantnym sosem na bazie Złotych owoców
Składniki (2 porcje):
- 2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu)
- 1 słodki pomidor
- 1 czerwona cebula
- Garść rukoli
- 2 ogórki konserwowe
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 1 czerwona papryka
- 120 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 1 papryczka chilli
- Sól i pieprz do smaku
Na patelni podsmażamy pokrojoną paprykę i passatę pomidorową, dodajemy Złote owoce (miechunkę peruwiańską) i posiekaną ostrą papryczkę. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż składniki połączą się. Odstawiamy do wystudzenia. Bułki delikatnie grillujemy na patelni lub opiekamy w tosterze (tak aby były ciepłe). Następnie na bajgle nakładamy wszystkie pokrojone wcześniej składniki i gotowy sos. Gotowe bajgle możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami.
Bajgle z serem kozim, oliwkami i suszoną żurawiną
Składniki (2 porcje):
- 2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu)
- 4 plastry szynki konserwowej
- 200 g sera koziego
- 100 g oliwek
- 2 gałązki koperku
- 1 gałązka świeżej bazylii
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
W tosterze lub na patelni do grillowania podgrzewamy pieczywo. Następnie układamy na nim szynkę konserwową. Ser kozi kroimy w kostkę, koperek, oliwki siekamy i układamy na pieczywie, dodajemy suszoną żurawinę i wszystko polewamy miodem. Na koniec bajgle ozdabiamy listkiem bazylii.
Bajgle z mozzarellą i twarożkiem migdałowym
Składniki:
- 2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu)
- Garść rukoli
- 6 pomidorków koktajlowych
- 100 gram mozzarelli
- 200 g Migdałów blanszowanych Bakalland
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie w blenderze umieszczamy mleko roślinne i migdały i miksujemy wszystko na gładką masę. W tosterze lub na patelni do grillowania podgrzewamy pieczywo. Następnie smarujemy pieczywo twarożkiem migdałowym, układamy na nim rukolę, pokrojoną mozzarellę i pomidorki koktajlowe.
Nadesłał:
Agnieszka Cieślarek
|
Komentarze (0)