Gospodarka » Żywność
Bakalie Siesta w świątecznym menu
![]() |
| Zobacz więcej zdjęć » |
Dorodne bakalie Siesta pomogą w przygotowaniu kutii, piernika oraz makowca, których smak przywoła wspomnienia z dzieciństwa.
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez zapachu domowych ciast pełnych bakalii oraz aromatu korzennych przypraw. To właśnie tradycyjne polskie wypieki tworzą niepowtarzalną atmosferę świąt Bożego Narodzenia.
Kutia jest wyjątkowo słodkim, wigilijnym daniem kuchni kresowej. Przygotowuje się ją z obtłuczonej pszenicy, maku, miodu oraz bakalii. Ich wybór zależy wyłącznie od fantazji kucharza. Do tej wyjątkowej potrawy Siesta poleca: Mak niebieski, Migdały słodkie, Śliwki suszone i Rodzynki królewskie.
Do świątecznego piernika, który charakteryzuje się intensywnym korzennym zapachem i niepowtarzalnym, słodkim a jednocześnie pikantnym smakiem, warto dodać Suszone śliwki oraz zmiażdżone Orzechy włoskie Siesta. Można go udekorować Wiórkami kokosowymi lub Migdałami płatkami Siesta.
Na świątecznym stole nie może również zabraknąć tradycyjnego makowca. Aby uzyskać oryginalny smak oraz pełen przepychu charakter tego ciasta, warto dodać do niego Mak niebieski i Rodzynki królewskie Siesta.
Producent: Colian Sp. z o.o.
Produkty:
Orzechy włoskie (80g) ok. 6,20 zł
Migdały słodkie (100g) ok. 5,00 zł
Migdały płatki (60g) ok. 3,80 zł
Rodzynki królewskie (100g) ok. 2,20 zł
Śliwki suszone (100g) ok. 2,70 zł
Wiórki kokosowe (100g) ok. 2,60 zł
Mak niebieski (250g) ok. 4 zł

Rodzinny festiwal kloców Brick Trick w Centrum Handlowym Auchan Komorniki
Adwentowe wianki w Centrach Handlowych Auchan w Katowicach i Sosnowcu
Deante i Deante Design Studio w gronie wystawców ARCHITECT@WORK Gdańsk 2025
Sadolin Olej Antypoślizgowy do drewnianych tarasów i schodów
Pokaz kotów rasowych w Centrum Handlowym Auchan Sosnowiec
Komentarze (0)