Dom » Architektura

„BARGEWORK – BIURO NA WODZIE” na targach BUDMA 2015

Fundacja BARGEWORK zaprezentowała projekt stworzenia pierwszego w Polsce biura na wodzie podczas Międzynarodowych Targów Budownictwa i Architektury BUDMA 2015. Odwiedzający mogli obejrzeć wybrane projekty nadesłane w pierwszej edycji konkursu architektonicznego „BARGEWORK – BIURO NA WODZIE”.

Targi BUDMA są jednym z najważniejszych miejsc spotkań profesjonalistów branży budowlanej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Tegoroczna edycja wydarzenia zgromadziła wielu wystawców oraz liczne audytorium. - Inicjatywa wybudowania pierwszego w Polsce biura na wodzie spotkała się z dużym zainteresowaniem, dlatego nie mogło nas zabraknąć na targach w Poznaniu - miejscu idealnym do prezentacji innowacyjnych pomysłów i technologii - tłumaczy Marcin Wojciechowski, Prezes Fundacji BARGEWORK i pomysłodawca projektu. Misją Fundacji jest przywrócenie ludziom możliwości pracy i swobodnego tworzenia w ekologicznym, zbliżonym do natury środowisku.

Przypomnijmy, że w ubiegłym roku Fundacja BARGEWORK rozpoczęła projekt stworzenia pierwszego w Polsce pływającego biura. Pierwszą fazą tej inicjatywy było przeprowadzenie konkursu architektonicznego na koncepcję bryły obiektu. Konkurs był szeroko komentowany w środowisku projektantów i architektów. Uczestnicy nadesłali 135 prac. Zwycięska drużyna, otrzymała nagrodę w wysokości 20 000 PLN.

W styczniu 2015 wystartował drugi etap inicjatywy. Tym razem uczestnicy mają za zadanie opracowanie projektu wnętrza biura na wodzie. Nagroda główna wynosi również 20 000 PLN. Prace konkursowe można zgłaszać do 5 maja 2015 roku poprzez formularz zgłoszeniowy na stronie: www.bargework.com, gdzie jest dostępny również regulamin konkursu. Wyniki zostaną ogłoszone podczas specjalnej konferencji prasowej na VI Kongresie Stolarki Polskiej, 22 maja 2015 r. Zapraszamy do udziału!

Partnerzy Technologiczni: Anwis, Entra, Roca, NOVET

Partnerzy Konkursu: DRUTEX, FAKRO, które wspierały również pierwszą odsłonę inicjatywy - konkurs na bryłę biurowca na wodzie

Patronat Instytucjonalny nad konkursem objęły dotychczas: Akademia Leona Koźmińskiego, BUDMA, Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, Politechnika Opolska, Polskie Stowarzyszenie Projektantów Wnętrz, Wydział Budownictwa i Architektury Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Związek POID

Patronat Medialny: archiconnect.pl, archimania.pl, archirama.pl, architektura.muratorplus.pl, Archivolta, Czas na Wnętrze, e-aranżacje.pl, e-biurowce.pl, infoarchitekta.pl, Kwartalnik Okno, Świat Aluminium, Świat Architektury, Świat Szkła, Radio Mazowsze oraz Rynek Łazienek