Rozrywka i wypoczynek » Sport

BARMAŃSTWO NA ŚWIATOWYM POZIOMIE – INDEPENDENT FLAIR LEAGUE GRAND FINAL W WARSZAWIE!

Zakończyły się finałowe rozgrywki Independent Flair League 2011 – międzynarodowe, ligowe zawody barmanów Flair, rozgrywane pod patronatami marek: Captain Morgan, Smirnoff Black, Schweppes, Red Bull, Finest Call i Carlsberg, zaliczane do Grand Slam federacji World Flair Association.

3 grudnia w Warszawie w technicznych eliminacjach wystartowało ponad 20 zawodników m.in. z Argentyny, Wielkiej Brytanii, Włoch, Hiszpanii, Łotwy, Ukrainy, Austrii, USA i Polski.

Wśród Flair Bartenderów nie zabrakło barmanów zajmujących najwyższe miejsca w światowych rankingach barmańskich - Toma Dyera, Gianluigi Bosco, Rodrigo Delpecha czy Tomka Małka.

Po porannych, technicznych eliminacjach, do wieczornego finału awans otrzymała najlepsza jedenastka barmanów - jako pierwsza wystartowała Sabine Posch, która dzielnie reprezentowała barwy Austrii i płeć piękną. Przed licznie zgromadzoną publicznością, zawodnicy mieli za zadanie przygotowanie w ciągu 7 minut dwóch drinków - Moscow Mule z wykorzystaniem wódki Smirnoff Black i Schweppes Ginger Ale oraz kompozycję własną z obowiązkowym wykorzystaniem Captain Morgan i napoju Schweppes. Dodatkowo, zawodnicy musieli zaprezentować Perfect Serve napoju Red Bull i piwa Carlsberg.
Zawodników oceniało międzynarodowe jury w składzie: Michał Kośnik z Evolutionbar (Polska), Cezary Broda z firmy Carlsberg (Polska), Marcin Masakra Osypiński z Flair Academy (Polska) oraz z ramienia Word Flair Association - Tug van den Bergh (RPA) i Andy Collinson.
Sędziowie oceniali zawodników pod kątem ich stylowości, trudności ewolucji, płynności tricków, aktorstwa, rytmiki i opanowania. Przyznawane były także punkty karne, np. za upadku, rozlania i rozbicia oraz punkty bonusowe za ich brak czy efektowane otwarcie piwa.
Drinki oceniane były także pod kątem wyglądu, smaku i zapachu przez gości specjalnych ze świata show biznesu. Wśród publiczności znaleźli się m.in. prezenterzy Paulina Sykut i Tomasz Zubilewicz, dziennikarz sportowy Rafał Patyra, aktor Piotr Zelt, piłkarz Tomasz Iwan i producent muzyczny Mark Tysper.
Galę finałową poprowadzili Przemysław JahJah Frankowski z Antyradia i Tyson Davies, MC Roadhouse World Flair. Za muzykę odpowiadał DJ Alexx Vargazzz.
Po brawurowym pokazie pierwsze miejsce i 3000 Euro przypadło Tomowi Dyerowi z Wielkiej Brytanii, zwanemu jako „Dangerous", Mistrza Świata 2009r. Kolejny na podium stanął - wracający do startów po dłuższej przerwie i startujący po raz pierwszy w Polsce, Rodrigo Delpech z Argentyny, (1000 Euro) i Marek Posłuszny, reprezentujący Polskę (500 Euro). Kolejne miejsca zajęli: Tomasz Małek (Polska), Gianluigi Bosco (Włochy), Marcin Cebula (Polska), Alex Searle (Wielka Brytania), Alvaro Pagnanelli (Włochy), Maciej Chojara (Polska), Danny Bakiev (Ukraina) i Sabine Posch (Austria). Za najlepszą prezentację napoju Schweppes wyróżniony został Marek Posłuszny (nagroda 2000 PLN), zaś najlepszy Perfect Serve piwa Carlsberg pokazał Tomek Małek i to on wygrał kontrakt z tą marką o wartości 2000 PLN, który zostanie zrealizowany podczas Euro 2012. Najciekawszą demonstrację produktu Finest Call zaprezentował Marek Posłuszny. Wszyscy uczestnicy otrzymali także zestawy barmańskie ufundowane przez firmę APS Glass & Bar Supply, a trzech najwyżej uplasowanych Polaków otrzymało zaproszenia na konferencję edukacyjno-biznesową organizowaną przez European Financial Group.

Podczas IFL Grand Final zebrane zostały podpisy największych Flair Bartenderów świata na specjalnie przygotowanej, limitowanej edycji blach IFL. Blachy z podpisami i certyfikatem potwierdzającym autentyczność zostaną przekazane Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy i wystawione na aukcję podczas XX Finału WOŚP w dniu 8 stycznia 2012r.

Grand Final IFL zakończył tegoroczną edycję Niezależnej Ligi Barmanów - największych w Polsce ligowych zawodów dla barmanów. W 2011 roku w IFL wystartowało łącznie ponad 400 osób. Rozgrywki eliminacyjne rozegrane zostały w placówkach Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie oraz podczas rozgrywek Flair Fight. Grudniowy finał zgromadził najlepszych na świecie zawodników Flair oraz międzynarodowe grono sędziowskie z Polski, RPA i Wielkiej Brytanii.
Producentem i organizatorem Independent Flair League jest Entertainment Group, agencja specjalizująca się w organizacji imprez i wydarzeń specjalnych.
Partnerzy Independent Flair League: Captain Morgan, Smirnoff Black, Schweppes, Red Bull Polska, Carlsberg Polska, Finest Call, World Flair Association, APS Glass & Bar Supply, KAPAP Polska, European Financial Group, MSBiS, Flair Academy.

Partnerzy medialni: Antyradio, eXports.tv, 4event.tv, Next TV, Telewizja Warszawa, miksuj.pl, pogodzinach.pl, Rynki Alkoholowe, Poradnik Restauratora, horeca.pl, Next TV, swiatbarmanow.pl, newsgastro.pl.
Informacje na temat Independent Flair League
Independent Flair League - Niezależna Liga Flair to jedyne w Polsce międzynarodowe i niezależne zawody dla barmanów o charakterze ligowym. Biorą w nich udział najlepsi barmani czynnie pracujący w zawodzie. Od 2008 Niezależna Liga Barmańska jest obecna w Grand Slam federacji World Flair Association - światowym cyklu największych imprez barmańskich na świecie. Tegoroczne rozgrywki IFL obejmują cztery rozgrywki - trzy eliminacyjne i finał. Dodatkowe informacje są dostępne na stronie internetowej www.ifl.com.pl i fan page wydarzenia http://www.facebook.com/IndependentFlairLeague
Informacje na temat World Flair Association
World Flair Association to stowarzyszenie barmanów powołane do życia w 2007 r. Założycielom przyświecał cel promowania i wspierania różnych krajów w organizowaniu eventów barmańskich poprzez dzielenie się wiedzą zdobytą dzięki dużemu doświadczeniu w branży Horeca. Obecnie WFA jest reprezentowane przez ambasadorów w 60 krajach. Najważniejszym punktem w kalendarzu World Flair Association jest WFA Grand Slam World Tour - cykl konkursów barmańskich odbywających się na całym świecie. Szczegółowe informacje na temat WFA znajdują się na stronie www.worldflairassociation.com