Technologie » AGD - RTV

„Barwy Nieobojętne” – symbole narodowe we współczesnym życiu – wspiera Sony

Warsztaty interaktywne „Barwy Nieobojętne” to inicjatywa Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. Adresaci to gimnazjaliści z klas I-III oraz – od przyszłego roku - także licealiści.

Jednym z celów warsztatów jest opracowanie nowych standardów w dziedzinie wychowania obywatelskiego i społecznego dostosowanych do wrażliwości i zainteresowań dzisiejszych gimnazjalistów. Warsztaty będą niewątpliwie służyły również rozwijaniu umiejętności prowadzenia dyskusji i debat. Będzie im służyła także towarzysząca projektowi strona na Facebook’u (http://www.facebook.com/BarwyNieobojetne)

W dobie globalizacji i dominacji kultury masowej odniesienie do poszanowania dla symboli narodowych to bardzo ciekawa i potrzebna inicjatywa. Krokiem w kierunku utrwalenia efektów zajęć, a także zachęcania do indywidualnego tworzenia i podejmowania osobistych obserwacji jest konkurs fotograficzny, który będzie towarzyszył „Barwom Nieobojętnym”.  . Uczestnicy będą mieli za zadanie odnaleźć w przestrzeni publicznej tytułowe „Barwy nieobojętne” i wykonać zdjęcie, które ma zachęcać do refleksji nad wartościami, jakie niosą dla nas dzisiaj symbole narodowe. Najciekawsze prace zostaną zaprezentowane na wystawie w Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku w maju 2013 roku, a zwycięzca otrzyma projektor multimedialny Sony  VPL-X120.

Warsztaty ”Barwy Nieobojętne” zostały zaplanowane jako cykl. . Pierwsze spotkania zostaną  zrealizowane w ramach „Festiwalu Nauki” w dniach 24 – 28 września, kolejne będą odbywać się od 15 października do 9 listopada. Warsztaty trwają około półtorej godziny, odbywają się w Sulejówku w „Willi Bzów” (ul. Paderewskiego 94) i są całkowicie bezpłatne dla uczestników. W tegorocznych spotkaniach mogą wziąć udział  pojedyncze klasy gimnazjalne z całej Polski. Kolejna tura warsztatów planowana jest na przyszły rok – wówczas do udziału zaproszeni zostaną także licealiści.

W ramach zajęć młodzież odniesie się do swoich doświadczeń z symbolami narodowymi i dzięki temu zauważy zróżnicowane funkcjonowanie tych symboli w kilku obszarach współczesnej kultury. Sięgając po dzieła sztuki związane z wybraną tematyką, a także zdjęcia z manifestacji, parad, pikiet i meczów piłkarskich, gimnazjaliści zyskają sposobność podjęcia własnych działań twórczych. Inicjatywie towarzyszyć będzie konkurs fotograficzny A to Polska właśnie. Symbole narodowe w przestrzeni publicznej", którego celem jest przeniesienie działań warsztatowych poza obręb wspólnej pracy i zachęcenie uczestników zajęć do własnych obserwacji i prób twórczości. Konkurs jest otwarty dla wszystkich zainteresowanych w wieku 13 – 19 lat (także niebiorących udziału w warsztatach). Uczestnicy będą mieli za zadanie odnaleźć w przestrzeni publicznej tytułowe „Barwy nieobojętne” i wykonać zdjęcie, które ma zachęcać do refleksji nad wartościami, jakie niosą dla nas dzisiaj symbole narodowe. Fotografie mogą być przesyłane od 1 X 2012 do 31 III 2013 r. na adres internetowy barwy@muzeumpisłudski.pl. Szczegółowy Regulamin konkursu jest dostępny na stronie Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejowku www.muzeumpilsudski.pl oraz na fun page’u projektu na Facebook’u (http://www.facebook.com/BarwyNieobojetne), gdzie będą publikowane nadsyłane prace.

Zwycięzca otrzyma projektor multimedialny Sony VPL-X120. SONY VPL-DX120 to kompaktowy projektor o rozdzielczości XGA (1024x768), jasności 2600 Lumenów/ 1900 lumenów tryb Eco oraz kontraście 2500:1. Ciekawym rozwiązaniem jest funkcja automatycznej regulacji jasności, dostosowującą jasność lampy do jasności wyświetlanego obrazu. Tryb Eco umożliwia sterowanie poborem mocy przez wybór trzech trybów jasności (dużej, standardowej i małej), a w rezultacie przyczynia się do zwiększenia trwałości lampy i samego projektora. Wyposażony w złącza VGA i HDMI, co daje szeroki wachlarz możliwości jeśli chodzi o podłączenie urządzeń multimedialnych.

Kontakt: Barbara Gołębiowska (Główny specjalista ds. Edukacji Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku), b.golebiowska@muzeumpilsudski.pl,  tel. (22) 842 04 25

Sony oferuje zintegrowany świat rozrywki łączący elektronikę użytkową, rozwiązania mobilne, muzyki, filmy, gry i rozrywkę sieciową, zajmując pozycję jednej z czołowych marek konsumenckich na świecie.

Sony jest producentem innowacyjnego sprzętu audio, wideo, telekomunikacyjnego i informatycznego przeznaczonego na rynek masowy i dla odbiorców profesjonalnych. Firma oferuje m in. projektory instalacyjne, projektory do kina domowego, a także urządzenia dedykowane dla biznesu i sektora edukacyjnego.

Firma Sony Professional dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, edycji i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych o zwiększonej wartości dla firm oraz ich klientów. Dzięki ponad 25-letniemu doświadczeniu w zakresie dostarczania innowacyjnych i wiodących na rynku produktów firma Professional Solutions Europe osiągnęła idealną pozycję, która umożliwia oferowanie klientom rozwiązań o wyjątkowej jakości i wartości. Dział Professional Services, stanowiący sekcję integracji systemów firmy Sony, oferuje klientom dostęp do fachowej wiedzy i doświadczenia wykwalifikowanych specjalistów z całej Europy. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi firma Professional Solutions Europe dostarcza całościowe rozwiązania, które zaspokajają potrzeby klientów oraz integrują oprogramowanie z

systemami, umożliwiając osiągnięcie indywidualnych celów każdego przedsiębiorstwa. Więcej informacji można znaleźć w witrynie www.pro.sony.eu

Kontakt dla prasy: Malgorzata.mendygral@indalo.pl

Tel +48 509 047 721