Kultura, sztuka » Kultura

Beata Brząkalik z województwa śląskiego wygrywa w przedostatnim głosowaniu internautów.

Już 16 maja br. rozpoczynamy Finałowe Głosowanie Internautów konkursu „Ekologia w Obiektywie” firmy Bayer!

Jeszcze tylko kilka dni do rozpoczęcia finałowego głosowania na najlepsze zdjęcie w internetowej rywalizacji tegorocznej edycji konkursu „Ekologia w Obiektywie". Tymczasem nagrodę tygodnia przyznawaną głosami internautów otrzymuje Beata Brząkalik z Palowic w województwie śląskim. Zdjęciem uśmiechniętego drzewa pod tytułem „Nie zostawili śmieci!" zdobyła uznanie miłośników fotografii skupionych wokół strony http://www.ekologiawobiektywie.pl/

Autorka zwycięskiej pracy na początku pasjonowała się malarstwem, które z czasem zastąpiła robieniem zdjęć. Z fotografią związała się również zawodowo - jest nauczycielem w liceum plastycznym. Beata Brząkalik zwycięskie zdjęcie wykonała podczas spaceru na Wzgórzu Zamkowym w Cieszynie. Jak mówi, uśmiechnięte drzewo pierwotnie sfotografowała na tle nieba. - Wolałam jednak, żeby w tle był widoczny las, dlatego je przetworzyłam. Było to pracochłonne, przede wszystkim dlatego, że ciężko było dobrze przyciąć korę. Musiałam to robić w dużym powiększeniu. To jeden z wyjątków w moich pracach - bardzo rzadko przetwarzam zdjęcia - dodaje autorka.

Pani Beata w konkursach bierze udział rzadko. Jeśli już w nich uczestniczy to razem ze swoimi uczniami. Z dotychczasowych sukcesów może się poszczycić drugim miejscem w konkursie na autoportret w internetowym magazynie fotograficznym. Jednak możliwe, że usłyszymy o niej więcej, ponieważ zamierza stworzyć cykl zdjęć „Portrety przyrody" i zamieścić go na specjalnie dedykowanej stronie internetowej.

Autorka zwycięskiego zdjęcia tygodnia otrzymuje nagrodę - wydawnictwo branżowe Galaktyki.

Komentarz jurora, Magdaleny Machinko-Nagrabeckiej z UNEP/GRID-Warszawa:

Absolutna rewelacja! Trzeba mieć wyjątkowe szczęście, by trafić na tak wspaniały twór natury i być obdarzonym dużą dozą spostrzegawczości. Autorka zdjęcia posiada i jedno i drugie, a także twórczą (artystyczną) intuicję pozwalającą sięgnąć po to, co niewidoczne. Szczery serdeczny, jakby dziecięcy, pełen ufności uśmiech powalonego pnia napawa optymizmem co do przyszłości lasu, w który został wkomponowany oraz całej przyrody, którą tak pięknie reprezentuje.

Każdemu oglądającemu nasuwa się na myśl uśmiechnięta buźka, rozpoznawalna na całym świecie ikonka, chętnie przesyłana SMS-em dla poprawienia nastroju, wyrażenia sympatii, rozśmieszenia. Wierzę, że ta buźka drzewa stanie się uniwersalnym znakiem  symbolizującym przyrodę, mimo wszystko pełną wiary w dobrą dla niej przyszłość  oraz w nas ludzi. To zdjęcie, pobudzając do myślenia, jest naprawdę czymś wyjątkowym, pełnym symboliki. Serdecznie gratuluję.

INFORMACJA O KONKURSIE

Konkurs „Ekologia w Obiektywie" organizuje już po raz 11. firma Bayer we współpracy z UNEP. Tematem tegorocznej edycji jest „Życie w lasach". W konkursie mogą brać udział zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści. Przesłane przez nich prace są publikowane na stronie konkursu http://www.ekologiawobiektywie.pl/ i oceniane przez Internautów, którzy w głosowaniu wybierają zdjęcie tygodnia. Konkurs trwa dziewięć tygodni, od 7 marca do 8 maja 2011. Zwycięzców konkursu będzie wybierać profesjonalne jury, a prace nagrodzonych i wyróżnionych zostaną zaprezentowane na wielkoformatowej plenerowej wystawie na murach warszawskiego Barbakanu w czerwcu tego roku.

Zapraszamy również na stronę http://www.ekologiawobiektywie.pl/ do działu rozrywka, gdzie znaleźć można edukacyjne animacje, EkoFotoŁamigłówkę, FotoPuzzle i Dziką Kartę.

Znajdź nas na Facebooku i śledź na bieżąco nowinki konkursowe: http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Ekologia-w-Obiektywie/115303875154269

Paula Łepik