Zdrowie » Ciało

Będzie ogień! Zakończ sezon grillowy z przytupem

Będzie ogień! Zakończ sezon grillowy z przytupem
Zobacz więcej zdjęć »
Słońce, ciepłe wieczory oraz unoszący się aromat przysmaków z grilla… brzmi znajomo, prawda? Niestety, wszystko co dobre, szybko się kończy, dlatego warto wykorzystać ostatnie chwile lata i zamknąć sezon grillowy ze smakiem! W jaki sposób? Zobaczcie sami!

     Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne przygotowywanie posiłków. W sezonie letnim spotkania w gronie znajomych czy rodziny warto przenieść na otwartą przestrzeń, a stół w jadalni zamienić na ten na świeżym powietrzu. Wakacje sprzyjają grillowaniu i wymyślaniu różnorodnych potraw z rusztu. Czas na garść kulinarnych inspiracji! Z przepisami szefa kuchni Knorr pożegnacie sezon grillowy w najlepszym stylu!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Mięsożercy – łączcie się! 

Klasyka zawsze się obroni, dlatego bez zbędnych ozdobników – mięso z grilla to niekwestionowany lider. Znane i lubiane specjały takie, jak kiełbaski czy karkówka co roku grzeją się na gorącym ruszcie, zachęcając smakiem i aromatem. Dla osób, które preferują nieco delikatniejsze smaki – strzałem w dziesiątkę mogą okazać się ryby, piersi z kurczaka lub indyka. Kluczową rolę odgrywa marynata, dzięki której mięso nabierze soczystości oraz wyjątkowego zapachu. Odpowiednia mieszanka przypraw w połączeniu z oliwą z oliwek lub jogurtem sprawi, że mięso zyska dodatkowe walory smakowe. I choć sezon grillowy do najdłuższych nie należy, prawdopodobnie nieraz zdarzyło się Wam powielić przygotowane przekąski. Aby na dłużej zapamiętać smak potraw z rusztu, sięgnijcie po nowe, oryginalne przepisy! Aromatyczna sztuka mięsa podana z dodatkiem wyrazistych w smaku batatów w marynacie z syropu klonowego i rozmarynu. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować rozbef z grilla z batatami.



Rozbef z grilla z batatami

Czas przygotowania: 140 minut 

Ilość osób: 10 

Składniki:

2 kg rozbefu z tłuszczem na wierzchu

2 opakowania Przyprawy do karkówki z grilla Knorr

1 łyżka musztardy Dijon

4 bataty

50 ml syropu klonowego

3 gałązki rozmarynu

3 łyżki Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr

2 łyżki majonezu

50 g pestek dyni 

2 papryczki habanero wędzone z puszki

100 g ciecierzycy z puszki 

2 ząbki czosnku

1 pęczek natki kolendry

1 limonka 

Sposób przygotowania:

1. Oprósz mięso Przyprawą do karkówki z grilla Knorr i natrzyj musztardą, następnie ułóż je na mocno rozgrzanym grillu.

2. Smaż mięso z każdej strony, a potem połóż je na metalowej tacce (tak, aby wszystko co wytopi się z rozbefu, pozostało na tacce). Całość umieść na grillu. Obok ułóż pojemnik z namoczonymi wiórami drewna. Przez około 2 godziny grilluj mięso, co jakiś czas zmieniając jego ułożenie. Tlące się delikatnie wióry powinny wędzić mięso. Optymalna temperatura mięsa wewnątrz to 60  ̊C

3. Przygotuj frytki z batatów. Rozkrusz pieprz, grubo posiekaj rozmaryn, dodaj syrop klonowy i wszystko razem wymieszaj.

4. Obrane bataty pokrój w grube plastry i zanurz je w przyrządzonej marynacie. 

5. Frytki grilluj obok mięsa przez około 10-15 minut. Ułóż je bezpośrednio na ruszcie, tak aby skarmelizował się cukier na powierzchni. Po upieczeniu bataty powinny być miękkie. 

6. Przygotuj dip. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Obierz czosnek, posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z limonki, a pod bieżącą wodą opłucz ciecierzycę z puszki. 

7. Zmiksuj ze sobą ciecierzycę, pestki dyni, czosnek, majonez i papryczki habanero oraz odrobinę sosu. Dopraw do smaku sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. 


Wegemania

Dania z grilla to nie tylko mięsne specjały. Bez obaw! Nikt nie zostanie wykluczony ze wspólnego ucztowania. Bezmięsne przysmaki wpisują się w kulinarne trendy i towarzyszą także potrawom z rusztu. Najważniejsze, aby z każdego przygotowanego posiłku czerpać radość i tworzyć nowe, zaskakujące połączenia. Wege grill to dobra okazja, aby zaprezentować swoim gościom bogactwo kuchni roślinnej. To od Was zależy czy dania jarskie będą odgrywać główną rolę, czy potraktujecie je jako dodatkowy akcent. Bezmięsne przysmaki mogą stanowić ciekawy dodatek dla mięsnych klasyków lub zdobić talerze w formie solo. Co wrzucić na ruszt? Warzywa! Bazując na sezonowości, przygotujcie te, które w danym czasie są najsmaczniejsze. Najlepiej sięgnąć po świeże, zdobiące sklepowe półki czy bazary. Końcówka lata idzie w parze z dostępnością ulubionych warzyw. Bakłażan, cukinia, papryka, dynia, ziemniaki. Do wyboru, do koloru! Pokrojone w talarki lub mniejsze kawałki, umieszczone na ruszcie z dodatkiem przypraw, zaprezentują się z najlepszej strony! Co powiecie na warzywne szaszłyki? Nie tylko dobrze smakują, ale także pięknie się prezentują. To zdecydowanie najbardziej kolorowy akcent grillowania!


Warzywne szaszłyki

Czas przygotowania: 30  minut 

Ilość osób: 4

Składniki:

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 cukinia

1 łyżeczka Delikat przyprawy uniwersalnej Knorr

1 cebula

8 pieczarek

4 łyżki oleju 

Sposób przygotowania:

1. Kolorowe papryki pokrój w kostkę o boku 3 cm. Pieczarki podziel na pół, a cukinię i cebulę pokrój w grubsze plasterki.

2. Nakłuj warzywa na patyczki szaszłykowe, układając je na przemian.

3. Skrop szaszłyki olejem i oprósz przyprawą Knorr. 

4. Smaż szaszłyki po 6-8 minut z każdej strony, aż warzywa się zarumienią.


Słodko-słony!

A po konkretnym daniu głównym czas na słodkości! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że miejsce na deser zawsze się znajdzie – nawet po najbardziej obfitym posiłku. W trosce o sylwetkę i dobre samopoczucie, warto sięgnąć po alternatywę dla kalorycznych słodkości. Z roku na rok zyskują na popularności – nie tylko te na słodko, ale także w nieco bardziej wytrawnej odsłonie. O czym mowa? Grillowane owoce to obowiązkowy element każdego grilla! Upieczone w całości, ze skórką smakują obłędnie! Owoce można podawać w formie szaszłyków lub w połączeniu ze słonymi dodatkami. Polecamy przepis, który urozmaici każde grillowanie. Gruszki z serem pleśniowym spotęgują doznania kulinarne. To połączenie smaków nie ma sobie równych! 

Gruszki z serem pleśniowym


Czas przygotowania: 15 minut 

Ilość osób: 4

Składniki:

2 gruszki

1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego

1 łyżka Mieszanki ziół i przypraw Bałkańskich z Trybulą Knorr

sałata frisee

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki miodu 

1 cytryna

4 łyżki oliwy z oliwek

pół pęczka natki pietruszki



Sposób przygotowania:

1. Upraż lekko orzechy i posiekaj je razem z pietruszką. Sałatę umyj i porwij na kawałki.  

2. W obranych gruszkach wydrąż lekko środek, skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek i grilluj po 2 minuty z każdej strony. 

3. Rozkrusz ser pleśniowy i umieść go w miejscu po pestce gruszki. Grilluj gruszkę tylko z jednej strony. 

4. Przygotuj sos – połącz resztę oliwy, natkę pietruszki, orzechy, sok z cytryny i przyprawę Knorr. Gdy gruszki się zarumienią, a ser roztopi, przełóż je na talerz udekorowany sałatą oraz skrop przygotowanym sosem. 


Sezon grillowy dobiega już końca, dlatego pora wykorzystać ten czas maksymalnie. Z podanymi przepisami będzie to jeszcze prostsze! Smacznego grillowania!

 

Kontakt prasowy:

Joanna Szałasz

specjalista public relations

e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl

tel.: +48 536 410 824

           



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »