Technologie » Komputery

BenQ debiutuje na rynku profesjonalnych monitorów dla grafików

Nowa seria monitorów Pro Graphics przeznaczona dla profesjonalnych zastosowań graficznych i spełnia standardy G7, Fogra i wiele innych standardów graficznych. Przestrzeń barwna jest w 100% zgodna z CMYK oraz w 99% z Adobe RGB.

Monitory wyposażone są w oprogramowanie kalibracyjne Palette Master opracowane przez BenQ i firmę X-Rite, eksperta w zakresie koloru i producenta urządzeń do kalibracji monitorów.

Pierwszy z serii, 24 calowy PG2401PT (1920x1200) dostępny będzie w Polsce pod koniec br., jego cena nie jest jeszcze ustalona.

Firma BenQ, znany producent monitorów i ekranów do zastosowań Digital Signage   poinformował o opracowaniu nowej serii monitortów Pro Graphics przeznaczonych do profesjonalnych zastosowań graficznych wyposażonych w profesjonalne funkcje kalibracyjne. Monitory spełniają m.in. standardy graficzne G7, Fogra. Przestrzeń barwna monitorów tej serii jest w 100% zgodna z CMYK oraz w 99% z Adobe RGB. Monitory mają 14-bitową tabelę 3D mapowania kolorów i współczynnik Delta E mniejszy niż 2 oraz oprogramowanie kalibracyjne Palette Master opracowane wspólnie przez BenQ i firmę X-Rite, produkującą urządzenia do kalibracji monitorów.

Nowa seria zaprojektowana została by spełniać najwyższe wymagania grafików, projektantów, fotografów szczególnie w zakresie proofingu koloru w procesie druku.

„X-Rite jest zadowolony ze współpracy z utalentowanym zespołem R&D BenQ przy tworzeniu oprogramowania Pallete Master dającego użytkownikom nowe możliwości kalibracji” – powiedział Steve Miller, Market Manager Imaging and Print w X-Rite. „Połączenie X-Rite i1 Pro oraz i1 Display Pro pozwoli użytkownikom nowych monitorów BenQ uprościć proces kalibracji i łatwiej uzyskać stabilną zgodność reprodukcji barw.”

"Zgodność kolorów to klucz do proofingu. Uznając kluczowe znaczenie zarządzania procesem zarządzania kolorem, nasz zespół R & D ciężko pracował, aby zidentyfikować i rozwiązać sposoby takiej regulacji barw, by spełnione były najbardziej rygorystyczne normy stosowane w procesie druku produkcyjnego" - powiedział Peter Chen, General Manager BenQ Technology Product Center. "Nie było to łatwe zadanie ale śmiało mogę powiedzieć, że seria Pro Graphics wyróżnia się na tle konkurencji.”

Pierwszy z serii 24 calowy BenQ PG2401PT (1920x1200) jest rygorystycznie testowany na zgodność standardowych drukarskich tablic testowych z efektami uzyskanymi w procesie produkcyjnym w drukarni tak by zapewnić uzyskanie najwyższą jakość i zgodność reprodukcji kolorów .

Główne cechy monitorów Pro Graphics:

·       G7, Fogra i inne standardy ISO jakości druku standard

·       100% zgodność CMYK i 99% zgodność z Adobe RGB

·       10-bitowy wyświetlacz zapewniający płynne przejścia tonalne

·       14-bit 3D Look-Up-Table

·       Delta E≤2 zapewniająca stabilną zgodność kolorów

·       Wsparcie sprzętowej kalibracji – przechowywanie wyników kalibracji w IC monitora

·       Jednolita jasność i nasycenie barw na całym ekranie

·       Oprogramowanie Palette Master opracowane we współpracy z X-Rite umożliwia ocenę zgodności kalibracji z kryteriami G7/Fogra/Ugra

www.BenQ.pl

BenQ Europe - Biuro Regionalne BenQ Corporation z siedzibą w Holandii - prowadzi działalność na głównych rynkach europejskich, m.in. w Austrii, krajach Beneluksu, Europie Środkowo-Wschodniej, Francji, Niemiec, Włoch, regionie Skandynawii, Rosji, Hiszpanii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. BenQ Europe oferuje szeroką gamę produktów:  cyfrowe projektory multimedialne, monitory LCD, interaktywne płaskie ekrany oraz aparaty cyfrowe. Łącząc pasję z profesjonalizmem, wykonanie z doskonałością oraz troskę o użytkownika BenQ jest największym na świecie producentem projektorów w technologii DLP® i utrzymuje pozycje w czołowej trójce na rynku projektorów w ponad 22 krajach europejskich. Ponadto BenQ Europe jest ekspertem monitorów LED utrzymując miejsce w pierwszej piątce najlepiej sprzedawanych marek monitorów w różnych krajach - takich jak przykładowo: Austria, Norwegia, Rosja i Szwecja.

BenQ oferuje w Polsce tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD, aparaty cyfrowe i kamery wideo.

Według niezależnych rankingów analityków rynku, od 2006 roku BenQ zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych (nie tylko DLP®).

INDALO