Technologie » Fotografia

BenQ E1240: Rybie oko, Auto Panorama i filmowanie 720p

12 Mpix, 3 krotny ZOOM optyczny, rejestracja filmów 720p, Auto Panorama, tryb Fisheye i wiele innych, dobrze znanych funkcji, ułatwiających uzyskanie ciekawych zdjęć.

W kwietniu br. BenQ wprowadza na polski rynek najnowszy aparat cyfrowy z 12-megapikselowa matrycą - E1240 z kilkoma nowymi, ciekawymi funkcjami m.in. Auto Panorama, Fisheye i nagrywania filmów w rozdzielczości HD Ready - 720p. Model ten wyposażony jest w 2.7 calowy wyświetlacz LCD o rozdzielczości 230 000 pikseli, 3x zoom optyczny oraz sensor Panasonic o czułość do ISO 3200 (przy rozdzielczości 3Mpix).

Model ten pozwala na robienie zdjęć z rozdzielczościach: 12M, 10M, 8M, 5M, 3M, HD 16:9, 2M oraz VGA. Aparat ma oczywiście funkcje znane z poprzednich modeli: rozpoznawanie twarzy, automatyczne robienie zdjęć jak wszystkie osoby są uśmiechnięte, Smart Focus - automatyczne przełączenie się w tryb Macro (od 5 cm) i wiele innych.

Dzięki zastosowanym rozwiązaniom, BenQ E1240 pozwala na dużo większą kreatywność w tworzeniu zdjęć.

Nagrywanie w standardzie HD Ready !

Model BenQ E1240, pozwala na rejestrację filmów z dźwiękiem ciągłym w rozdzielczości maksymalnej 720p (1280x720) z szybkością 20 klatek na sekundę oraz w rozdzielczościach 848x488 (16:9), 640x480 oraz 320x240 przy 30 klatach na sekundę.

Auto Panorama

Tryb Auto Panorama to nowość w modelach aparatów BenQ - pozwala na automatyczne tworzenie wykonywanie panoramicznych widoków z trzech kolejnych zdjęć. Oszczędza to użytkownikowi ręcznego „sklejania" zdjęć w programie graficznym.

Tryb Fisheye

Tryb Fisheye to kolejna funkcja, umożliwiająca wykonywanie nietypowych zdjęć. Pozwala ona uzyskać efekt tzw. rybiego oka czyli jak z obiektywu o bardzo krótkiej ogniskowej. Na uzyskanych w ten sposób zdjęciach występują bardzo duże zniekształcenia - obraz jest niemal kołowy - pozwalające na uzyskanie bardzo ciekawych czy śmiesznych efektów.

Zawsze dobre zdjęcia i filmy nawet przy słabym świetle

BenQ zadbał w najnowszym modelu oto, aby użytkownik mógł wykonywać zdjęcia zawsze w najlepszej jakości, bez względu na warunki zewnętrze, nawet przy słabym natężeniu światła. Funkcja AF wspomaga ustawienie ostrości lampą błyskową. Wysoka czułość - do ISO3200 (przy 3 Mpix) - , zapewnia możliwość fotografowania bez flesza nawet przy bardzo małym natężeniu światła zewnętrznego. Co więcej, model E1240 ma funkcję „Red-Eye Remover", która automatycznie usuwa tzw. efekt czerwonych oczu podczas odtwarzania obrazów. Aparat ma 36 zestawy fabrycznych ustawień dla wykonywania zdjęć i filmów w różnych warunkach - np. sport, dzieci, portret, widoczki. 12 megapiskelowy sensor optyczny zastosowany w E1240 rejestruje zdjęcia w dużej rozdzielczości, dając użytkownikowi możliwość dowolnego kadrowania zdjęcia bez straty na jakości, głównie ostrości fotografii. Model E1220 został zaprojektowany według najnowszych trendów obowiązujących na rynku - jest w małej kompaktowej obudowie (18mm grubości). Aparat zasilany jest z akumulatora litowo-jonowego o pojemności 700mAh. Wbudowana pamięć o pojemności 8GB może być rozszerzona do pojemności 32GB (karty SDHC). Aparat dostępny będzie w Polsce od połowy kwietnia br. w sugerowanej cenie detalicznej 359 zł  z VAT. Gwarancja 24 miesiące realizowana w systemie door-to-door.

Parametry techniczneBenQ E1240

Sensor

Panasonic 12 Mega Pixels, 1/2.3 inch CCD

Expoure

-2.0 ~ +2.0 EV (0.3EV/step)

Image Resolution

12M / 10M / 3:2 / 8M / 5M/ 3M / HD 16:9 / 2M / VGA

Lens

f = 6.2 (W) ~ 18.6 (T) mm F= 3.0 (W) ~ 5.6 (T)
(f = 35~105mm, 35mm equivalent)

Zoom

Optical: 3X
Digital: Up to 5X(Preview) / Up to 8X(Playback)

Focus Range

Normal: W=40cm ~ Infinity
Macro: W=5cm ~ 40cm

Shutter Speed

1/2000 ~ 1/8 sec. (Night Scene 2 sec.)

Display Size

2.7" LCD

ISO Equivalent

Auto / 80 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 (3M only)

White Balance

Auto / Daylight / Tungsten / Fluorescent / Cloudy

Flash

Auto / Force Off/ Force On / Auto Anti Red-eye

Drive Mode

10 sec. / 2 sec. / Burst / M Burst

Movie Mode

1280 x 720(720p, 20fps) / 640 x 480 / 320 x 240
30 fps, Continuous recording with sound

Storage

Built-in Approx. 8MB
4GB SD compatible / 32GB SDHC card compatible

Interface

Digital output: USB 2.0 compatible
Audio / Video output ( NTSC/PAL)
PictBridge compatible

Battery

700mAh Rechargeable Li-ion Battery
CIPA Approx. 200 base on bundled Li-ion batteries

Dimensions

96 x 60 x 18 mm

Weight (kg)

110g ( w/o battery & SD card)

Tilt (down/up)

USB & AV Cable / Software & UM CD / Quick Guide / Hand Strap / Pouch / AC Adapter / Li-ion Battery

File Supported

Still Image: JPEG (EXIF 2.2 compatible)
DCF compatible; Support DPOF; Video: MJPEG; Audio: WAV

Korporacja BenQ www.BenQ.com

Korporacja BenQ jest wiodącym światowym projektantem i producentem cyfrowych urządzeń dla domu i biura: projektorów multimedialnych, monitorów LCD, laptopów PC, netbooków, komputerów typu All-in-one PC, wyświetlaczy LCD, aparatów cyfrowych, telefonów komórkowych, komputerów przenośnych, urządzeń pamięci masowej, urządzeń eBook, telefonów komórkowych, nośników oraz klawiatur i myszy komputerowych. Zgodnie z motto "Bringing Enjoyment and Quality to Life" BenQ łączy w swoich produktach bardzo wysoki poziom i technologiczne zaawansowanie z łatwością i przyjemnością obsługi, zarówno w pracy jak i w rozrywce.

O grupie BenQ

Grupę BenQ tworzy 16 firm, które działają na rynku niezależnie od siebie, jednocześnie ścisłe ze sobą współpracując. W skład Grupy BenQ wchodzą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (trzeci na świecie producent wielkoformatowych matryc TFT-LCD), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, Daxon Technology Inc., Daxin Materials Corp., Forhouse Corp., Light House Tech, SiPix Imaging, Lextar Electronics Corp. BenQ Guru Software Co., BenQ Hospital, Darwin Precisions, Ltd, Raydium Semiconductor Corporation, Cando Corporation and Wellypower Co., Ltd.

BenQ w Polsce: www.benq.pl

BenQ oferuje na polskim rynku tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD, aparaty cyfrowe, netbooki, myszki i nośniki (CD, DVD, blu-ray).

Według niezależnych rankingów analityków rynku, od 2006 roku BenQ zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych i 3 lub 4 (różnie w kolejnych kwartałach roku) pod względem sprzedaży monitorów LCD.

Kontakt do przedstawiciela BenQ w Polsce www.BenQ.pl :

Dorota Kot, mailto:d.kot@BenQ.com komórka: (+48) 607 936 650

Obsługa Prasowa i PR: