Technologie » Fotografia

BenQ GH800 – aparat z 36x zoomem optycznym i ruchomym ekranem

Szerokokątny 36x zoom optyczny, elektroniczny wizjer, 3 calowy ruchomy, uchylny ekran o rozdzielczości 920 tys. pikseli. Matryca CMOS o czułości 18 Mpix. Sugerowana cena detaliczna 1 199 zł (z VAT).

Firma BenQ wprowadza na polski rynek zgrabny, ergonomiczny aparat z 36x zoomem optycznym
i ruchomym ekranem. Zakres ogniskowych obiektywu to 22,5-810mm (odpowiednik dla klatki 35mm) pozwalają na fotografowanie szerokich planów i dużych zbliżeń, a także na robienie zdjęć w trybie Super Makro z odległości
1 cm. Dzięki matrycy Sony CMOS 18 Mpix BenQ GH800 charakteryzuje się doskonałymi, wyrazistymi kolorami, niskim poziomem szumów oraz wyraźnymi, ostrymi detalami.

Uniwersalny obiektyw

Aparat wyposażono w wysokiej jakości obiektyw z asferycznymi soczewkami o małej dyspersji i dużej przepuszczalności, pokrytymi powłoką antyrefleksyjną wykonaną w nanotechnologii. Dzięki szerokiemu zakresowi ogniskowych od 22,5 do 810 mm - 36x zoom optyczny – można bardzo kreatywnie i wygodnie fotografować zarówno szerokie plany oraz robić bardzo duże zbliżenia. Dzięki funkcji Super Makro można fotografować obiekty z odległości zaledwie 1 cm.

Wygodny odchylany ekran

Dla ułatwienia robienia zdjęć z różnych nietypowych pozycji aparat wyposażono w uchylny ekran regulowany w zakresie od 1 do 135 stopni. Ekran na przekątną 3 cale i rozdzielczości 920 tys. pixeli.

EVF - elektroniczny wizjer

BenQ GH800 jest pierwszym aparatem BenQ z wyposażonym elektroniczny wizjer, a nie tylko w ekran do ustalania fotografowanego kadru. W wizjerze prezentowane są najważniejsze informacje o parametrach zdjęcia – oczywiście nieco mniej niż na ekranie. Przełączanie ekran-wizjer (EVF - Electronic View Finder) odbywa się specjalnym przyciskiem bardzo wygodnie umiejscowionym nad ekranem, obok wizjera. Korzystanie z wizjera jest szczególnie wygodne w słoneczne dni, gdy kadrowanie na ekranie utrudnia bezpośrednio padające światło słoneczne. Dodatkowo, EVF zużywa znacznie mniej energii niż ekran.

HDR, LOMO, MagiQ …

Dla osób z artystycznym zacięciem GH800 został wyposażony w ponad 20 predefiniowanych planów tematycznych pozwalających na wykonywanie oryginalnych, wystylizowanych zdjęć. Po ustawieniu pokrętła trybów fotografowania na SCN (Scena) wybór funkcji wspomagają widoczne a ekranie zdjęcia.

·       MagiQ Zastosowanie filtru MagiQ daje zwiększenie intensywności barw zdjęcia poprzez podwyższony kontrast i nasycenie.

·       Mirroring Ciekawe rezultaty otrzymuje się dzięki zastosowaniu efektu lustra (odbicie w poziomie), dzięki któremu fotografowane obiekty zyskują swoje odbicie jakby stały na brzegu tafli wody.

·       Panorama - efekt zdjęcia panoramicznego uzyskuje się poprzez automatyczny proces (aparat wskazuje autorowi kolejne kroki) łączący serię zdjęć w jedno obejmujące 120, 180 lub 360 stopni. Sztuczny horyzont znakomicie ułatwia prawidłoweprowadzenie aparatu przy kolejnych zdjęciach składowych panoramy

·       Lomo - efekt zdjęcia wykonywanego jakby przez słaby obiektyw - w centralnej części jasnego i ostrego, na zewnątrz rozmywającego się i ginącego w mroku winietowania. Efekt może zostać zrealizowany w pełnym kolorze, jako zdjęcie czarno-białe, w sepii lub zieleni. Nazwa pochodzi o radzieckiego aparatu ŁOMO
z początku lat 70 ubiegłego stulecia

·       Fisheye - klasyczny efekt "rybiego oka" czyli obiektywu o bardzo krótkiej ogniskowej

·       Toy efekt przesunięcia planu zmieniający postrzeganie fotografowanych obiektów w taki sposób jakby były miniaturkami, a nie rzeczywistymi przedmiotami.

18 Mpix matryca CMOS

Wysokiej jakości matryca CMOS zapewnia nie tylko uzyskanie wysokiej jakości zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych – czułość do ISO 12800, ale i dużą szybkość działania, pozwalającą na wykonywanie zdjęć szybko poruszających się obiektów. Jest to przydatne szczególnie przy fotografii sportowej czy tworzeniu dokumentacji
z imprezy. Ciągłe fotografowanie może być realizowane na kilka sposobów:

·       High-Speed Brust - po naciśnięcie i przytrzymaniu spustu migawki aparat wykonuje serię pięciu zdjęć
o pełnej rozdzielczości 18 Mpix.

·       Pre-shooting - naciśnięcie spustu migawki do połowy i przytrzymanie go w tej pozycji powoduje wykonanie serii pięciu zdjęć poprzedzających bezpośrednio moment pełnego naciśnięcia spustu – nie przegapimy wówczas niespodziewanego początku akcji – np. startu do sprintu

·       Speedy Burst 60 - pozwala zrobić serię 25 zdjęć o rozdzielczości 2M z szybkością 60 fps (klatek/sekundę)

·       Speedy Burst 120 - pozwala zrobić serię 50 zdjęć o rozdzielczości VGA z 120 fps

·       Multi-Shoot 16 - po naciśnięcie i przytrzymaniu spustu migawki aparat wykonuje 16 ujęć 30 fps , a następnie łączy je w jedno zdjęcie składające się z 4x4 kadrów.

Cena, gwarancja i dostępność

BenQ GH800 dostępny będzie w Polsce od marca 2013 roku w sugerowanej cenie detalicznej 1 199 zł (z VAT). Gwarancja 24 miesiące dorr-to-door.

Zdjęcia i dane techniczne: http://www.benq.eu/product/camera/gh800

Dane techniczne BenQ GH800

Czujnik

Sony 18 mega pikseli, 1/2.3 cala BSI CMOS

Powiększenie

Optyczne: 36x
Cyfrowe: do 5x (Podgląd) / do 10x (Odtwarzanie)

Obiektyw

f = 4 (W) ~144 (T) mm
F= 3.4 (W) ~ 5.7 (T)
f = 22.5~810mm, ekwiwalent 35mm

Zakres ostrości

Normal: W=50cm ~ nieskończoność; T=220cm ~ nieskończoność
Makro: W=10cm ~ nieskończoność; T=220cm ~ nieskończoność
Super Makro: 1cm

LCD

3.0 cale, 920k pikseli, ekran obrotowy

Rozdzielczość obrazu

4:3- 18M / 8M / 5M / 3M / VGA; 16:9- 9M / 2M; 3:2- 10M; 1:1- 9M

Tryb filmowy

1920x1080p / 1280x720 / 640x480 with 30fps
1920x1080i / 1280x720 with 60fps
Ciągłe nagrywanie z dźwiękiem (odtwarzanie zwolnione: 640x480 120fps)

Prędkość migawki

Auto: 1/2000 ~ 1 sec; Tryb Manualny: 1/2000 ~15 sec

Balans bieli

Auto / Daylight / Cloudy / Tungsten / Fluorescent_1 / Fluorescent_2 / Custom

Ekspozycja

–2.0 ~ +2.0 EV (1/3 EV / step)

ISO

Auto, 160, 200, 400, 800, 1600 ,3200, 6400, 12800

Lampa błyskowa

Auto, Redukcja efektu czerwonego oka, Wymuszone On/Off, Wolna synchronizacja

Tryb pamięci masowej

10 sec./ 2 sec./ Podwójna / Off

Źródło zasilania

Akumulator Li-ion o wydajności ok. 400 zdjęć według standarów CIPA (Camera & Imaging Products Association)

Rodzaj pamięci

Wewnętrzna - około 68MB (+-5%)
4GB SD/ 32GB SDHC/ SDXC(>64GB) karty kompatybilne

Format plików

Zdjęcia: JPEG (zgodne z EXIF 2.3)
Video: MOVAudio: WAVDźwięk: Stereo sound

Wymiary/ciężar

126 x 88 x 111mm
530g (bez baterii i kart SD)

Interfejs

Digital output: zgodne z USB 2.0
Audio / Video output ( NTSC / PAL / HDMI )
zgodne z PictBridge

Akcesoria

Kabel USB Cable / Software & UM CD / Podręcznik Quick Guide/ Osłona obiektywu / Pasek na szyję /Bateria Li-ion / Adapter USB /Pokrowiec

n  BenQ Corporation   www.BenQ.com

Zgodnie z motto “Bringing Enjoyment and Quality to Life” BenQ Corporation łączy w swoich produktach bardzo wysoki poziom wzornictwa z technologicznym zaawansowaniem oraz łatwością i przyjemnością obsługi, zarówno w pracy jak i w rozrywce. BenQ osiągnął idealną równowagę między wiodącą technologią i rozpoznawalnym wzornictwem oraz funkcjonalnością – tworząc produkty podnoszące jakość życia konsumentów. Szeroką gama produktów i technologii wbudowanych obejmuje projektory cyfrowe, monitory, interaktywne wielkoformatowe ekrany, aparaty i kamery cyfrowe, przenośne urządzenia komputerowe oraz rozwiązania oświetleniowe.

n  BenQ Group

Grupę BenQ, koncern o obrotach przekraczających 21 miliardów amerykańskich dolarów, tworzy ponad 15 niezależnych spółek działających w wielu branżach, w przeszło 30 krajach, zatrudniających łącznie ponad 120.000 pracowników. Każda z firm Grupy jest uznanym liderem w swojej dziedzinie, współtworząc ogromne zasoby Grupy BenQ, jej rozbudowany zespół badawczo rozwojowy oraz różnorodność atutów strategicznych. Dzięki wykorzystaniu skali, którą daje wąska, ogólnoświatowa specjalizacja poszczególnych firm Grupa BenQ na każdym z rynków tworzy bardzo wydajny łańcuch dostarczania krytycznych komponentów i światowej klasy rozwiązań w następujących branżach: TFT-LCD, ekologiczna energia, chemikalia i zaawansowane materiały, oświetlenie, IC design, elementy precyzyjne, integracja systemów, rozwiązania firmowe a także usługi. Grupa jest zaangażowana w zyskowne, długoterminowe przedsięwzięcia, zgodne z motto „Bringing Enjoyment ‘N’ Quality to Life”.

Grupę BenQ tworzą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (world’s top manufacturer of large-size TFT-LCD panels), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, BenQ Materials Corp., BenQ Guru Corp., BenQ Medical Center, BenQ Medical Technology Corp., BriView Co., Ltd., Daxin Materials Corp., Dazzo Technology Corp., Forhouse Corp., Lextar Electronics Corp., Raydium Semiconductor Corp., and Wellypower Corp.

n  BenQ w Europie i w Polsce   www.BenQ.pl

BenQ Europe - Biuro Regionalne BenQ Corporation z siedzibą w Holandii - prowadzi działalność na głównych rynkach europejskich, m.in. w Austrii, krajach Beneluksu, Europie Środkowo-Wschodniej, Francji, Niemiec, Włoch, regionie Skandynawii, Rosji, Hiszpanii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. BenQ Europe oferuje szeroką gamę produktów:  cyfrowe projektory multimedialne, monitory LCD, interaktywne płaskie ekrany oraz aparaty cyfrowe. Łącząc pasję z profesjonalizmem, wykonanie z doskonałością oraz troskę o użytkownika BenQ jest największym na świecie producentem projektorów w technologii DLP® i utrzymuje pozycje w czołowej trójce na rynku projektorów w ponad 22 krajach europejskich. Ponadto BenQ Europe jest ekspertem monitorów LED utrzymując miejsce w pierwszej piątce najlepiej sprzedawanych marek monitorów w różnych krajach - takich jak przykładowo: Austria, Norwegia, Rosja i Szwecja.

BenQ oferuje w Polsce tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD, aparaty cyfrowe i kamery wideo. Według niezależnych rankingów analityków rynku, od 2006 roku BenQ zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych (nie tylko DLP®).

INDALO